لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۱۱

اپوزیسیون سوریه درگیر تلاطم و آشفتگی


جنبش اپوزیسیون سوریه با استعفای رهبر گروه اصلی مخالفان در تبعید، و رد گزینش نخست وزیر موقت برگزیده این گروه توسط مخالفان شورشی در داخل، درگیر تلاطم و آشفتگی شده است.

احمد معاذ الخطیب رهبر ائتلاف ملی سوریه، استعفایش را روز یکشنبه با انتشار اطلاعیه ای در صفحه فیس بوک خود اعلام کرد.

او شکایت دارد که جامعه بین المللی به مردم سوریه برای دفاع از خود در مقابل نیروهای مسلح بشار الاسد رئیس جمهوری، که دوسال است با شورشیان درگیر نبرد با حکومت استبدادی او می جنگند، به قدر کافی کمک نکرده است.

خطیب در اطلاعیه اش می گوید وی به تعهد خود عمل کرده است که اگر اعضای ائتلاف "از خطوط قرمز" مشخصی پا فراتر بگذارند، استعفا بدهد. خطیب نگفته است این خطوط قرمزشامل چه مواردی است.
خطیب با گزینش هفته گذشته غسان هیتو، بازرگان تحصیلکرده دارای تابعیت آمریکا به عنوان نخست وزیر موقت در بخش های تحت کنترل شورشیان در داخل سوریه، مخالفت کرده است.
گزینش هیتو در جلسه اپوزیسیون در استانبول، موجبی بای تضعیف اقتدارخطیب در مقام رهبری ائتلاف بوده است.

تلاطم و آشفتگی در اپوزیسیون هنگامی شدت گرفت که یک سخنگوی شورشیان در داخل سوریه گفت ارتش آزاد سوریه حاضر نیست هیتو را به عنوان نخست وزیر بپذیرد.

لوی مقداد به خبرگزاری های غربی گفت گزینش هیتو به درستی انجام نگرفته است زیرا در مورد نامزدی او برای احراز این مقام تفاهمی جمعی وجود نداشت. شورشیان دیگر می گویند به نخست وزیر موقت احتیاجی ندارند زیرا مناطق تحت کنترل خود را راسا اداره می کنند.

جان کری وزیر امور خارجه آمریکا که روز یکشنبه در بغداد بود گفت متاسف است که می شنود خطیب استعفا کرده است، اما تذکر داد که اپوزیسیون سوریه "بزرگتر از یک فرد است" و تغییر در کادر رهبری آن "تقریبا اجتناب ناپذیر است". کری گفت واشنگتن از نزدیک با هیتو در ارسال کمک به سوریه همکاری داشته است و به قابلیت های او اعتماد دارد.

هیتو با اکثریت 35 رای از48 رای در جلسه سه شنبه گذشته ائتلاف برگزیده شد. اما چند ناراضی سرشناش، به گفته هیتو، ضمن تحریم رای گیری، وی را متهم کرده بودند که مهره اخوان المسلمین سوری و قدرت های خارجی، از جمله قطر است، که از گزینش او استقبال کرده اند.

خطیب، در موضع یک اسلامگرای معتدل، رهبری اتتلاف را از ماه دسامبر، که این جنبش تبعیدی به بازسازی خود پرداخت تا حضوری یک پارچه تر را به حامیان غربی و عرب نشان دهد، بر عهده داشته است.

او که در مقام واعظ یک مسجد در دمشق احترام بسیاری از مردم سوریه را کسب کرده بود، و به رغم چند بار زندانی شدن کماکان با حکمرانی اسد مخالفت می کرد، سال گذشته از سوریه گریخت.

خطیب، پیشتر در اوایل سال جاری، با پیشنهاد دیالوگ به مقامات سوریه در ازای آزادی ناراضیان زندانی، خشم اعضای ائتلاف را برانگیخت که بر سرنگونی اسد، پیش از هرگونه مذاکره ای پافشاری می کنند. دمشق این پیشنهاد را نادیده گرفته است.

خطیب در صفحه فیس بوک خود نوشت استعفا به وی امکان می دهد تا از انقلاب سوریه با "آزادی عملی که نهادهای رسمی فاقد آن هستند" حمایت کند.

دیپلمات های عرب روز یکشنبه گفتند اتحادیه عرب از خطیب و هیتو دعوت کرده بود در اجلاس عالی دو روزه ای که از روز سه شنبه در دوحه پایتخت قطر برگزار می شود به عنوان نمایندگان سوریه شرکت کنند. فعلا معلوم نیست کدام چهره اپوزیسیون سوریه در اجلاس حضور خواهد یافت. اتحادیه عرب عضویت دولت اسد را در سال 2011 معلق ساخت و اکثر اعضای آن خواستار خلع او شده اند.

به اعتقاد پال سالم مدیر بخش خاورمیانه در بنیاد کارنگی، اپوزیسیون سوریه از همان ابتدای قیام علیه اسد در سال 2011 درگیر اصطکاک و اختلاف های داخلی بوده است. وی می گوید "اپوزیسیون به سبب چند جانبگی بسیار نه جبهه ای قانع کننده برای کسانی بوده است که در داخل می جنگند و نه برای جوامع محلی و یا بین المللی که می خواهند به آن کمک کنند".

در تحولی مثبت برای اپوزیسیون، بعضی از اعضای اقلیت فرقه علوی های اسد روز یکشنبه در قاهره جمع شدند تا ضمن حمایت از قیام شورشیان، دوری گرفتن خود را از دولت او اعلام کنند. فعالان سوری مدت هاست اسد را متهم می کنند که با ترساندن علوی ها از اکثریت سنی، سعی می کند به آنها بقبولاند که اگر دولت او سقوط کند با کشتار و قتل عام مواجه می شوند.

در نبردهای اخیر در سوریه، به گزارش دیده بان حقوق بشری سوری مستقر در بریتانیا، شورشیان باریکه ای بست و پنج کیلومتری در نزدیکی مرز جنوبی سوریه با اردن و بلندی های جولان تحت اشغال اسرائیل را تصرف کرده اند. این گروه نظارتی می گوید شورشیان چند ایستگاه بازرسی نظامی را در روزهای اخیر در آن ناحیه استراتژیک تحت کنترل خود درآورده اند که به نوبه خود کنترل اسد را تضعیف می کند.

اسرائیل می گوید نیروهایش در جولان روز یکشنبه با شلیک به موضعی در سوریه ، به شلیکی که از آنجا شده بود، پاسخ دادند. معلوم نیست سربازان سوریه یا شورشیان، کدام یک واکنش اسرائیل را موجب شده اند.
سربازان اسرائیلی در هفته های اخیر چندین بار با شلیک هائی مواجه شده اند که از قلمرو سوریه بوده است، و همین امر موجب شده است که اسرائیل هشدار بدهد دولت سوریه را برای هرگونه تخلف و نقض آتش بس ده ساله میان این دو دشمن دیرین مسئول می شناسد.
XS
SM
MD
LG