لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۱۷

گاهشمار جنگ داخلی «هفت ساله» در سوریه


جنگ داخلی سوریه روز پنجشنبه ۱۵ مارس ۲۰۱۸ هفتمین سال خود را پشت سر گذاشت و این در حالی است که، به رغم شکست گروه داعش در آن کشور، درگیری‌ها میان نیروهای دولت بشار اسد و مخالفان آن، و گاه بین مخالفان با یکدیگر، همچنان ادامه دارد.

بر اساس آخرین برآوردها، تاکنون بیش از ۴۰۰ هزار نفر در این جنگ خونین کشته و نیمی از جمعیت سوریه نیز از شهر و حتی از کشور خود آواره شده‌اند و گفت‌وگوهای دیپلماتیک و تلاش‌های بین الملی برای پایان دادن به آن هنوز به نتیجه عمده‌ای نرسیده است.

خبرگزاری آسوشیتدپرس به همین مناسب نگاهی به مهم‌ترین تحولات هفت سال گذشته در سوریه انداخته که در زیر می‌خوانید:

مارس ۲۰۱۱: گروهی از مردم شهر درعا در اعتراض به بازداشت تعدادی پسر جوان به اتهام نقاشی‌ ضدحکومتی بر دیوار مدرسه شان تظاهرات کردند. در ۱۵ مارس تظاهرات مشابهی در بخش قدیم دمشق پایتخت سوریه برگزار شد. با ادامه اعتراضات، نیروهای امنیتی روز ۱۸ مارس در درعا به روی معترضان آتش گشودند و چهار نفر را کشتند. اعتراض‌ها به سایر شهرها کشیده و به دنبال آن سرکوب معترضان تشدید شد.

آوریل ۲۰۱۱: نیروهای امنیتی به تحصن نشسته هزاران نفر از مردم شهر حمص، سومین شهر بزرگ سوریه، که می خواستند تجمعی مشابه تجمع مردم مصر علیه حسنی مبارک در میدان التحریر قاهره را در این شهر علیه بشار اسد برگزار کنند یورش بردند.

۱۸ اوت ۲۰۱۱: باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا از بشار اسد رئیس جمهوری سوریه خواست از مقام خود کناره گیری کند و دستور توقیف دارایی‌های دولت سوریه در ایالات متحده را صادر کرد.

۱۸ ژوئیه ۲۰۱۲: بر اثر انفجاری بمب در ساختمان شورای امنیت ملی سوریه در دمشق، در جریان نشست مقام‌های بلندپایه آن کشور برای بررسی بحران به وجود آمده، چهار مقام ارشد دولت کشته شدند، از جمله داوود عبدالله راجحه وزیر دفاع و آصف شوکت معاون او که شوهر خواهر بشار اسد هم بود.

ژوئیه ۲۰۱۲: درگیری بین مخالفان دولت و نیروهای امنیتی، به حلب بزرگترین شهر سوریه و پایتخت تجاری سابق آن کشور نیز کشیده شد.

۲۰ اوت ۲۰۱۲: پرزیدنت اوباما گفت استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه عبور از «خط قرمز» خواهد بود و محاسبات او را در زمینه دخالت در جنگ داخلی سوریه تغییر خواهد داد.

۱۹ مارس ۲۰۱۳: دولت و اپوزوسیون سوریه یکدیگر را متهم به حمله با استفاده از گاز سمی در روستای خان العسل در شمال سوریه کردند که مجر به کشته شدن ۲۶ نفر، از جمله ده‌ها سرباز ارتش، شد. کارشناسان سازمان ملل متحد بعدا دریافتند که از گاز سارین در آن حمله استفاده شده بود، اما نفهمیدند کدام طرف عامل آن بوده است.

مه ۲۰۱۳: گره شبه نظامی حزب الله لبنان - که مورد ایران است - با حمله و تصرف روستای مرزی قصیر، رسما در حمایت از نیروهای دولت بشار اسد وارد جنگ داخلی سوریه شد.

اوت ۲۰۱۳: حمله شیمیایی در منطقه غوطه شرقی در نزدیکی دمشق جان صدها نفر را گرفت. ایالات متحده و دیگران دولت اسد را مسئول دانستند. باراک اوباما تهدید به حمله نظامی کرد، اما بعدا از تهدید خود عقب نشست.

۲۷ سپتامبر ۲۰۱۳: به دنبال توافق غیرمنتظره ایالات متحده و فدراسیون روسیه، که منجر به پیشگیری از حمله نظامی آمریکا به سوریه شد، شورای امنیت سازمان ملل متحد به دمشق دستور داد زرادخانه و ذخایر شیمیایی خود را منهدم کند.

۱۴ اکتبر ۲۰۱۳: سوریه کنوانسیون بین المللی منع سلاح‌های شیمیایی را – که تولید، ذخیره و استفاده از هر گونه سلاح شیمیایی را ممنوع می‌کند – امضا کرد.

۲۳ ژوئن ۲۰۱۴: سازمان منع سلاح‌های شیمیایی اعلام کرد آخرین محموله از تسلیحات شیمیایی دولت سوریه را به خارج از کشور منتقل کرده است . مقام‌های اپوزوسیون سوریه گفتند ذخایر شیمیایی دولت اسد بطور کامل برچیده نشده است.

۳۰ ژوئن ۲۰۱۴: گروه افراطی موسوم به دولت اسلامی یا داعش، در بخش‌هایی از عراق و سوریه اعلام «خلافت اسلامی» کرد.

۲۳ سپتامبر ۲۰۱۴: ایالات متحده به مواضع پیکارجویان داعش در سوریه حمله هوایی کرد.

۲۸ مارس ۲۰۱۵: شهر ادلب در شمال شرق سوریه به کنترل گروه‌‌های اسلامگرایی که رهبری آنها را یک گروه وابسته به القاعده به نام «جبهه النصرت» بر عهده دارد در آمد.

۶ مه ۲۰۱۵: بشار اسد به عقب نشینی نیروهای ارتش در برخی مناطق اذغان کرد.

۳۰ سپتامبر ۲۰۱۵: روسیه عملیات مستقیم نظامی در داخل سوریه را در حمایت از نیروهای بشار اسد رسما آغاز کرد.

اوت ۲۰۱۶: نیروهای ارتش ترکیه با عبور از مرزهای شمالی سوریه وارد خاک آن کشور شدند و بخش‌هایی از مناطق تحت کنترل داعش را در امتداد مرزهای مشترک دو کشور به کنترل خود در آوردند.

دسامبر ۲۰۱۶: به دنبال حملات نیروهای دولتی سوریه با پشتیبانی هوایی ارتش روسیه، شورشیان سوری محله‌های تحت کنترل خود را در شرق حلب تخلیه کردند.

۴ آوریل ۲۰۱۷: دست کم ۵۸ نفر در روستای خان شیخون در استان ادلب، که تحت کنترل مخالفان اسد است، در جریان حمله‌ هوایی - که گفته می‌شود از گاز اعصاب در آن اسفاده شده - جان خود را از دست دادند. به گفته شاهدان، حمله توسط جت‌های سوخو متعلق به ارتش روسیه یا دولت سوریه صورت گرفت. مسکو و دمشق مسئولیت آن را نپذیرفتند.

۶ آوریل ۲۰۱۷: ایالات متحده به تلافی حمله خان شیخون، ده‌ها موشک کروز به پایگاهی در داخل سوریه شلیک کرد. این نخستین اقدام نظامی مستقیم آمریکا علیه دولت سوریه است.

مه ۲۰۱۷: مخالفان بشار اسد از آخرین منطقه تحت کنترل خود در شهر حمص، که زمانی از آن با عنوان «پایتخت انقلاب» یاد می‌شد – خارج شدند.

۲۰ ژانویه ۲۰۱۸: ترکیه عملیات نظامی گسترده‌ای را علیه نیروهای کرد سوری در منطقه عفرین در شمال سوریه آغاز کرد.

فوریه ۲۰۱۸: نیروهای دولتی سوریه عملیات سنگینی را برای به عقب راندن شورشیان از منطقه غوطه شرقی آغاز کردند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG