نعیم قاسم رهبر حزبالله اعلام کرد این گروه مهمترین مسیر تأمین تسلیحات خود را از جمهوری اسلامی ایران، که از طریق سوریه بوده، از دست داده است.
این نخستینبار است که رهبر حزبالله به صورت علنی اذعان کرد که سقوط حکومت بشار اسد در سوریه توانایی این گروه برای تامین سلاح را پس از حملات سنگین اسرائیل تحت تأثیر قرار داده است.
سوریه تحت حکومت اسد، مهمترین متحد دولتی حکومت ایران در ائتلاف منطقهای شامل گروههای سیاسی و شبهنظامی مانند حزبالله بود. همچنین این کشور، حلقه اصلی جغرافیایی برای انتقال تسلیحات و تجهیزات از ایران به لبنان محسوب میشد.
سرنگونی اسد به دست شورشیان، روابط سوریه با جمهوری اسلامی را به خطر انداخته است و آینده روابط این کشور با حزبالله را نیز زیر سؤال برد. این گروه در حمایت از اسد با شورشیان جنگید.
به گزارش والاستریت ژورنال، قاسم در اولین اظهارنظر علنی خود پس از سقوط اسد گفت: «بله، حزبالله در این مرحله مسیر تأمین تسلیحات نظامی خود از طریق سوریه را از دست داد، اما این مسئله تنها یک چیز جزئی در کل مقاومت است.»
او گفت: «این مسیر تأمین ممکن است با حکومت جدید دوباره به حالت عادی بازگردد و همیشه راههای دیگری وجود دارد. مقاومت انعطافپذیر است و میتواند خود را تطبیق دهد.»
حزبالله که در میان شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی «قدرتمندترین» آنها بوده است، پس از آن که وارد درگیری حماس با اسرائيل شد به شدت در حملات اسرائيل صدمه خود و حتی دبیرکل سابق آن، حسن نصرالله، در یک بمباران هدفمند اسرائيل کشته شد.
این درگیریها در پائیز شدت گرفت و با امضای توافق آتشبس در اواخر نوامبر پایان یافت. اسرائیل زیرساختهای مرتبط با قاچاق سلاح در لبنان و سوریه، از جمله گذرگاههای مرزی، کاروانهای قاچاق و تأسیسات تولید تسلیحات را هدف حمله قرار داد تا تأمین تسلیحات حزبالله را متوقف کند.
علاوه بر این سقوط بشار اسد، نفوذ جمهوری اسلامی در سوریه را نیز تهدید کرد، به ویژه پس از آن که نیروهای حزبالله و پرسنل نظامی جمهوری اسلامی هنگام روشن شدن ناتوانی در حمایت از قدرت اسد در برابر حملات شورشیان از سوریه خارج شدند.