درایالات متحده، یکی از سه شنبه های ماه فوریه یا ماه مارس سال انتخابات ریاست جمهوری، به سه شنبه بزرگ (سوپر تیوزدی) موسوم است.
اهمیت این سه شنبۀ خاص آن است که روز برگزاری همزمان انتخابات مقدماتی در بیشترین شمار ایالات آمریکاست انتخاباتی که به قصد معرفی رسمی نامزدهای دو حزب به مجمع عمدۀ آنها برگزار می شود.
کاندیدایی که تعداد بیشتری از آرای انتخابات سه شنبۀ بزرگ را به کف آوَرَد، اقبال افزونی برای معرفی شدن به عنوان به مجمع حزب دارد.
سه شنبۀ بزرگ امسال
ده ایالت آمریکا امسال درروز سه شنبۀ ششم مارس، هفدهم اسفند، انتخابات مقدماتی خود را برگزار می کنند.
ویژگی این دور انتخابات ریاست جمهوری آن است که از حزب دموکرات کسی به غیر از باراک اوباما نامزد نشده است. بنابراین، حزب دموکرات انتخاباتی در روز سه شنبه (یا زمان دیگری) نخواهد داشت.
اما از آنجا که جمهوریخواهان هنوز نامزد قطعی خود را برنگزیده اند و اکنون چهار نامزدِ جمهوریخواه برای به دست آوردن نمایندگی حزبشان رقابت می کنند، این سه شنبه برایشان سرنوشت ساز است.
گفتنی است که معرفی کاندیدای قطعی منتخب احزاب سیاسی، درمجمع عمومی آنها انجام می گیرد که معمولاً چند ماهی پس از سه شنبۀ بزرگ برگزار می شود.
امسال، مجمع عمومی حزب جمهوریخواه، ۲۷ تا ۳۰ اوت در تامپا در ایالت فلوریدا و مجمع عمومی حزب دموکرات، ۳ تا ۶ سپتامبر در شارلوتِ کارولینای شمالی برگزار خواهد شد.
ازآن هنگام که نامزد نهایی هرحزب رسماً معرفی می شود، تا روز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری که سه شنبۀ هشتم نوامبرامسال است، رقابت دو حزب سیاسی اصلی آمریکا، در رقابت میان دو کاندیدا منعکس خواهد شد.
سنّت برگزاری سه شنبۀ بزرگ، دست کم از سال ۱۹۸۴ تاکنون اجرا شده است.
جالب آن است که در سال ۱۹۸۴، ۳ سه شنبۀ بزرگ برگزار شد. رقابت فشرده و اعتراض برخی نامزدها به نتایج رأی گیریها، سبب تکرار سه شنبۀ بزرگ شد.
تعداد ایالاتی که انتخابات مقدماتی خود را در این روز برگزار می کنند، در هر دوره متفاوت و بسته به شرایط رقابتهای آن دورۀ انتخابات است.
رامنی، فعلاً پیشتاز
در میان نامزدهای جمهوریخواه، تاکنون، میت رامنی پیشتاز بوده و به نظر می رسد که بخت وی برای کسب کاندیداتوری نهایی حزبش، بلند باشد. کوشش میت رامنی، فرماندار پیشین ماساچوست که مورمون است، برآن تمرکز یافته که با اقشار گوناگون جامعه صحبت کند و فاصلۀ فراوان میان خود و طبقه خود طبقۀ بسیار مرفه آمریکا را کم جلوه دهد یا کم کند. طبیعی است که این فاصله، با حرف و سخن، کم می شود، نه درعمل. یکی از انتقادها به رامنی آن است که وی، در عمل قادر به درک شرایط طبقۀ متوسط و تنگدست جامعه نیست. با این همه، تا پس از اعلام نتایج سه شنبۀ بزرگ، پیشتازی وی قطعیت نخواهد یافت.