لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۷ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۵۰

خودکشی سومین علت فوت افراد ۱۵ تا ۲۴ ساله در ایران؛ دادستانی: دستگاه‌های حکومتی خود را به تغافل می‌زنند


تصویر تزیینی است.
تصویر تزیینی است.

یک مقام دادستانی جمهوری اسلامی با بیان این که «خودکشی دهمین علت فوت در همه گروه‌های سنی» و «سومین علت فوت در جمعیت ۱۵ تا ۲۴ سال است»، میزان اقدام به خودکشی در ایران را سالانه «۱۳۰ هزار» نفر اعلام کرد و گفت که از این میان «هفت هزار» تن جان خود را از دست می‌دهند.

بنا بر گزارش خبرگزاری‌ها در ایران در روز یک‌شنبه ۲۵ شهریور، غلام‌عباس ترکی، معاون «حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم» دادستانی جمهوری اسلامی در همایش علمی پیشگیری از خودکشی در دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت «عوامل تنش‌آفرین در زندگی» که «منجر به افسردگی و اختلالات روانی» در فرد می‌شود و «هر چیزی که منجر به استرس، ناامیدی و کاهش تاب‌آوری در فرد می‌شود»، در بروز خودکشی نقش دارد.

اظهارات این مقام ارشد قوه قضاییه جمهوری اسلامی در حالی است که بر اساس گزارش‌ها و به گفته برخی تحلیلگران فقر، فساد نظام‌مند مالی و اداری، و بی‌عدالتی در سال‌های گذشته موجب افزایش میزان خودکشی در ایران، به‌ویژه در پزشکان، دانش‌آموزان، و زندانیان شده است.

چنان‌که یک عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی پیش از این هشدار داده که آمار خودکشی پزشکان «به دلیل بی‌عدالتی» رو به افزایش است.

به گفته معاون دادستان، دستگاه‌های حکومتی «هر کدام به‌نوعی سعی دارند خود را به تغافل بزنند»، یکی از چالش‌های موجود درباره خودکشی را «سهولت دسترسی به روش‌های مهلک» دانست و به در دست‌رس بودن «قرص برنج و مرگ موش» در فروشگاه‌ها و عطاری‌ها اشاره کرد.

او همچنین جرم‌انگاری نشدن خودکشی را یکی از «ضعف‌ها و خلأها» دانست و اعلام کرد که «میزان اقدام به خودکشی در زنان بیشتر از مردان است»،‌ اما «میزان خودکشی منتهی به مرگ در مردان بیشتر است.»

پیشتر کانال تلگرامی شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران در گزارشی درباره افزایش میزان خودکشی در دانش‌آموزان، اعلام کرده که مشکلات اقتصادی، فرونشست طبقه متوسط و اثرات اجتماعی و عاطفی ناشی از آن، ناکارآمدی آموزش و پرورش، نبود فضای آموزشی و مشاور در مدارس و پولی و طبقاتی شدن آموزش از عوامل ایجاد روند رو به فزونی خودکشی در بین دانش‌آموزان است.

در این گزارش تأکید شده است: «سونامی خودکشی دانش‌آموزان از ایلام و پردیس تا سنندج، جامعه را دچار شوک کرده ولی متأسفانه، واکنش اصولی از جانب مدیران ارشد آموزش و پرورش دیده نشده است.»

در ماه‌های گذشته گزارش‌های متعددی از خودکشی کارگران، معلمان، پزشکان، دانش‌آموزان، و زندانیان در واکنش به گسترش فقر، تبعیض، سوءمدیریت و بدرفتاری مقامات، منتشر شده است.

صبا آلاله، روانشناس بالینی، پیش از این درباره افزایش خودکشی پزشکان در ایران به بخش فارسی صدای آمریکا گفته که کادر درمان درگیر مجموعه‌ای از فشارهای یأس‌آور است.

XS
SM
MD
LG