سودان یکی از چند شریک سنی عرب ایران از قطع روابط خود با تهران در پی تشدید تنش میان ایران و عربستان سعودی خبر داد که پس از اعدام یک شیخ شیعه سعودی و اعتراض های خشن در ایران به اوج رسید.
اما با توجه به عطش خارطوم برای سرمایه گذاری سعودی، تحلیلگران سودان وعده پاداش مالی را انگیزه این اقدام می بینند.
دولت سودان تصمیم خود را پاسخی به حملات تلافی جویانه به سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد خوانده، اما روزنامه گاردین به نقل از یک استاد علوم سیاسی در دانشگاه خارطوم می گوید به "دلایل واقعگرایانه" این اقدام زمانی که اقتصاد کشور با مشکل روبرو است صورت گرفته است.
او گفت "دولت تشخیص داد حتی در داخل جهان عرب بسیار منزوی است و تصمیم گرفت تغییر جهت دهد."
یک تحلیلگر دیگر حرکت سودان به سوی ریاض را یک "ازدواج مصلحتی" نامید و گفت فکر نمی کند "برآیند تعهد دیپلماتیک نیرومندی باشد."
در ماه اوت سودان اعلام کرد یک اعتبار یک میلیارد دلاری از عربستان سعودی دریافت کرده است. آن زمان رسانه ها هدف این اقدام را "تقویت ذخایر خارجی سودان" توصیف کردند.
با این حال، سخنگوی وزارت خارجه سودان این نظر را که ملاحظات مالی و اقتصادی انگیزه "مناسبات بسیار خوب" بین دو کشور است تکذیب کرد.
گاردین مناسبات خوبی را که سودان با ایران داشت و کمک های تسلیحاتی تهران را یادآور شد و در عین حال گفت مشارکت دو کشور در سپتامبر ۲۰۱۴، وقتی مقامات سودان دستور دادند یک مرکز فرهنگی ایران در خارطوم بسته شود و کارمندان آن را به تبلیغ شیعه متهم کردند تیره شد.
گاردین به نقل از تحلیگران می گوید تغییر موضع سودان نه فقط میلیاردها دلار سرمایه گذاری عربستان را موجب می شود بلکه احتمالا با حمایت خانواده های صدها هزار کارگر سودانی که در عربستان و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس زندگی می کنند، روبرو خواهد شد.
گاردین می نویسد خارطوم همچنین امیدوار است ریاض درباره لغو تحریم های آمریکا علیه سودان ، میانجیگری کند.