لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۸ مهر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۳۱

وال استریت ژورنال: سودان پیشنهاد حکومت ایران برای ساخت پایگاه نظامی را رد کرد


دیدار وزیران امور خارجه ایران و سودان - آرشیو
دیدار وزیران امور خارجه ایران و سودان - آرشیو

به گفته یک مقام ارشد اطلاعاتی سودان، جمهوری اسلامی ایران تلاش ناموفقی داشت تا سودان را تحت فشار قرار دهد که اجازه دهد یک پایگاه دریایی دائمی در سواحل دریای سرخ این کشور آفریقایی تاسیس کند.

روزنامه آمریکایی وال‌استریت نوشت چنین اقدامی به حکومت ایران اجازه می‌داد ترافیک دریایی کانال سوئز و ورود و خروج کشتی‌ها به آن و اسرائیل را رصد کند.

این گزارش در حالی است که جمهوری اسلامی به شورشیان حوثی یمن برای حمله به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ کمک می‌کند. اگر سودان به جمهوری اسلامی اجازه می‌داد یک پایگاه جدید آنجا دایر کند، جمهوری اسلامی کنترل خود را بر این آبراه بیشتر می‌کرد.

احمد حسن محمد، مشاور اطلاعاتی رهبر نظامی سودان، گفت که حکومت ایران به ارتش سودان پهپادهای انفجاری برای استفاده در نبرد با یک جنگ سالار شورشی داده و پیشنهاد کرده است که اگر سودان مجوز این پایگاه را بدهد، یک کشتی جنگی حامل هلیکوپتر در اختیار این کشور قرار دهد.

محمد در مصاحبه‌ای به وال استریت ژورنال گفت: «ایرانی‌ها گفتند که می‌خواهند از این پایگاه برای جمع آوری اطلاعات استفاده کنند.» او گفت: «آنها همچنین می‌خواستند کشتی‌های جنگی را در آنجا مستقر کنند.»

این مقام اطلاعاتی سودانی گفت که خارطوم پیشنهاد ایران را برای پیشگیری از ناراحت کردن آمریکا و اسرائیل از خارطوم رد کرد.

وال استریت ژورنال می‌گوید سخنگوی نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک از اظهار نظر درباره این گزارش خودداری کرد.

سودان روابط نزدیکی با جمهوری اسلامی و حماس در زمان حکومت عمر البشیر داشت. پس از برکناری بشیر در کودتای ۲۰۱۹، ژنرال عبدالفتاح البرهان، رهبر حکومت نظامی کشور، در تلاش برای پایان دادن به تحریم‌های بین‌المللی، روابط نزدیکی با آمریکا را آغاز کرد. او همچنین به سمت عادی سازی روابط با اسرائیل حرکت کرد.

احمد حسن محمد گفت: «سودان از ایران هواپیماهای بدون سرنشین خریداری کرد چرا که ما به سلاح‌های دقیق تری برای کاهش تلفات جانی و احترام به قوانین بین‌المللی بشردوستانه نیاز داشتیم.»

به گفته مقامات منطقه‌ای و تحلیلگران، این پهپادهای انفجاری به برهان کمک کرد تا شکست‌های جنگی خود را در برابر نیروهای موسوم به «نیروهای پشتیبانی سریع» را جبران کند. در هفته‌های اخیر، دولت سودان کنترل مناطق مهم خارطوم و ام‌درمان، شهر دوقلوی آن در سوی دیگر رود نیل را دوباره به دست گرفته است.

دولت جو بایدن هم ارتش سودان و هم «نیروهای پشتیبانی سریع» را به ارتکاب جنایات جنگی متهم کرده است. ایالات متحده می‌گوید «نیروهای پشتیبانی سریع» همچنین مرتکب جنایات علیه بشریت از جمله قتل، تجاوز جنسی و پاکسازی قومی در منطقه دارفور در غرب سودان شده‌اند.

مقامات سازمان ملل از سودان به دلیل بمباران هوایی محله‌های غیرنظامی و محروم کردن غیرنظامیان سودانی از دستیابی به کمک‌های بشردوستانه انتقاد کرده‌اند. نهاد‌های سازمان ملل متحد نیز «نیروهای پشتیبانی سریع» را به جنایاتی از جمله حملات با انگیزه قومی در دارفور متهم کرده اند.

ارتش سودان و «نیروهای پشتیبانی سریع» اتهامات آمریکا و سازمان ملل را رد کرده‌اند.

وال استریت ژونال پیشتر گزارش داده بود که دولت مصر نیز به دولت سودان پهپاد داده و نیروهای سودانی را برای استفاده از ‌آنها آموزش داده است.

امارات متحده عربی نیز متهم به ارسال کمک‌های نظامی به «نیروهای پشتیبانی سریع» است. اتهامی که آنها را رد کرده است.

اوایل اسفند خبرگزاری فرانسه گزارش داده بود که علاوه بر امارات، مزدوران واگنر روسیه نیز متهم به همکاری با «نیروهای پشتیبانی سریع» هستند.

در آن گزارش آمده بود که واشنگتن نسبت به ارسال تسلیحات گزارش شده از ایران به ارتش سودان ابراز نگرانی کرده است.

XS
SM
MD
LG