جمهوری آذربایجان روز پنجشنبه ۶ دی برای قربانیان سانحه هوایی که منجر به کشته شدن ۳۸ تن و زخمی شدن ۲۹ سرنشین دیگر آن شد، عزای عمومی اعلام کرد.
هواپیمای «امبرائر ۱۹۰» خطوط هوایی جمهوری آذربایجان روز چهارشنبه ۵ دی زمانی که از باکو پایتخت جمهوری آذربایجان، به مقصد گروزنی، مرکز چچن روسیه، در حال پرواز بود به دلایلی که هنوز نامشخص است تغییر مسیر داد و هنگام تلاش برای فرود، در شهر آکتائو قزاقستان سقوط کرد.
روز پنجشنبه ۶ دی پرچمها در سراسر جمهوری آذربایجان پایین کشیده شد، ترافیک سر ظهر در سراسر کشور متوقف شد، و کشور برای لحظاتی در سکوت فرو رفت.
الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان، روز چهارشنبه در یک کنفرانس خبری تأکید کرد که هنوز برای گمانهزنی در مورد دلایل سقوط هواپیما زود است و افزود که شرایط جوی هواپیما را مجبور کرده بود مسیرش را تغییر دهد.
سازمان هوانوردی غیرنظامی روسیه، «روساویاتسیا»، گفته است که اطلاعات اولیه نشان میدهد خلبانان پس از اصابت یک پرنده که منجر به ایجاد وضعیت اضطراری در هواپیما شد، به سمت آکتائو تغییر مسیر دادند.
مقامات قزاقستان اعلام کردهاند که مسافران این هواپیما شامل ۴۲ شهروند جمهوری آذربایجان، ۱۶ تبعه روسیه، ۶ قزاقستانی، و سه قرقیزستانی بودند.
با شروع تحقیقات رسمی در مورد این سانحه، فرضیههایی در مورد علت احتمالی آن در حال انتشار است و برخی از تحلیلگران بر این باورند که حفرههایی که در قسمت دم هواپیما دیده میشود ممکن است نشاندهنده اصابت پرتابههای سامانههای پدافند هوایی روسیه به آن باشند.
پهپادهای اوکراینی پیش از این به گروزنی، مرکز چچن در روسیه حمله کرده بودند. برخی رسانههای روسی گزارش دادهاند که حمله پهپادی دیگری به چچن در روز چهارشنبه ۵ دی رخ داد ولی این موضوع به صورت رسمی تأیید نشده است.
شرکت امنیت هوانوردی «آسپری فلایت سولوشنز» مستقر در بریتانیا به مشتریان خود که هنوز به روسیه پرواز میکنند هشدار داده است که پرواز هواپیمایی جمهوری آذربایجان احتمالا توسط پدافند هوایی ارتش روسیه سرنگون شده است.
اندرو نیکلسون، مدیر عامل شرکت آسپری، گفت که در طول تهاجم روسیه به اوکراین این شرکت بیش از ۲۰۰ هشدار در مورد حملات پهپادی و سامانههای پدافند هوایی روسیه صادر کرده است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در پاسخ به پرسشی درباره ادعاهای مطرحشده مبنی بر این که هواپیمای جمهوری آذربایجان مورد اصابت پرتابههای پدافند هوایی روسیه قرار گرفته است، به خبرنگاران گفت که «فرضیهپردازی پیش از این که بازرسان نتیجه نهایی را اعلام کنند اشتباه است.»
مولن آشیمبایف، رئیس مجلس سنای قزاقستان، نیز اتهامات مربوط به اصابت با پدافند هوایی روسیه را بیاساس و «غیر اخلاقی» توصیف کرد.
سایر مقامات قزاقستان و جمهوری آذربایجان از اظهار نظر در مورد علت احتمالی سقوط هواپیما خودداری کرده و گفتهاند که تعیین دلیل آن بر عهده بازرسان است.
منبع: آسوشیدپرس