لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۰۶

تصمیم اسپانیا در به‌رسمیت شناختن «کشور فلسطین»؛ دلایل و پیامدهای آن در اروپا


تجمع شماری از حامیان فلسطینی‌ها که خواستار آتش بس در جنگ غزه هستند - مادرید ۲۷ ژانویه ۲۰۲۴
تجمع شماری از حامیان فلسطینی‌ها که خواستار آتش بس در جنگ غزه هستند - مادرید ۲۷ ژانویه ۲۰۲۴

همزمان با تحرکات جهانی با هدف یافتن یک راه‌حل پایدار برای پایان دادن به مناقشه اسرائیل و فلسطینی‌ها، پدرو سانچز نخست وزیر اسپانیا به رسانه‌های این کشور گفته است مادرید تا ماه ژوئیه «کشور مستقل فلسطین» را از لحاظ دیپلماتیک به‌رسمیت خواهد شناخت.

تحلیل‌گران می‌گویند این تصمیم اسپانیا که روز سه‌شنبه اعلام شد، می‌تواند نشان‌دهنده چرخش قابل توجهی در رویکرد این کشور جنوب اروپا در عرصه سیاست خارجی باشد، و در عین حال باعث شود سایر کشورهای اروپایی از این رویکرد نوین مادرید پیروی کنند.

ایگناسیو مولینا، کارشناس روابط بین‌الملل اسپانیا در مصاحبه با صدای آمریکا گفت، هم مسائل مرتبط با سیاست داخلی و هم مسائل مرتبط با سیاست خارجی باعث شده نخست وزیر اسپانیا اعلام کند به‌زودی یک کشور مستقل فلسطینی را به‌رسمیت خواهد شناخت.

این کارشناس مسائل اسپانیا در گروه تحقیقاتی «ری‌یل الکانو» مادرید در توضیح گفت، از نظر سیاست خارجی اسپانیا می‌خواهد با تشویق سایر کشورهای اتحادیه اروپا در شناسایی رسمی کشور مستقل فلسطین، رهبری خود را در صحنه بین‌المللی نشان دهد.

به عقیده مولینا، آنچه که از نظر سیاست داخلی برای اتخاذ چنین تصمیمی مؤثر بوده، این است که دولت کنونی اسپانیا که پدرو سانچز نخست وزیری آن را بر عهده دارد، یک دولت ائتلافی است متشکل از احزاب چپ که عمدتا با «آرمان فلسطین» همدل هستند.

با این حال، عاملی که باعث تسریع در اتخاذ چنین تصمیمی شده، حمله روز سه‌شنبه نیروهای اسرائیلی به کاروان امدادی بنیاد خیریه «آشپزخانه مرکزی جهان» بود که در جریان آن هفت امدادگر کشته شدند؛ حمله‌ای که خشم اسپانیا و بسیاری از کشورها را برانگیخت.

نخست‌ وزیر اسپانیا واکنش همتای اسرائیلی خود که گفت حمله «ناخواسته» بوده را «غیرقابل‌ قبول» خواند. پدرو سانچز همچنین از جمله شخصیت‌های اروپایی است که از یک مدرسه آژانس امداد سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی، آنروا، در اردن دیدن کرده است.

مساله فلسطینی‌ها و حمایت از تشکیل کشور مستقلی به نام فلسطین می‌تواند به مادرید نقش رهبری در اتحادیه اروپا بدهد. اسپانیا با ارتباط بین کشورهای عربی و آمریکای لاتین، در سطح بین‌المللی موقعیت عجیبی دارد که به آن اقتدار خاصی در این موضوع می‌دهد.

اسپانیا سوم فروردین اعلام کرد با ایرلند، مالت، و اسلوونی گام‌های نخست را برای شناسایی یک دولت فلسطینی در کرانه باختری و غزه برمی‌دارد. اقدامی که اسرائیل آن را «پاداش برای تروریسم» خواند و گفت احتمال رسیدن به راه‌حل مبتنی بر مذاکره را کاهش می‌دهد.

دولت جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده بر حمایت واشنگتن از یک کشور مستقل فلسطینی با ایجاد یک «تشکیلات خودگردان اصلاح‌شده» در کرانه باختری و نوار غزه تاکید کرده است و می‌گوید با این حال، این امر باید از طریق مذاکره مستقیم طرف‌ها انجام شود.

XS
SM
MD
LG