سهیلا گلستانی، بازیگر ایرانی که نامش با نقشآفرینی در فیلم «دانه انجیر معابد» اثر محمد رسولاف در عرصه بینالمللی مطرح شد برای دریافت جایزه بهترین بازیگری هفدهمین دوره «آسیا پاسیفیک» نامزد شده است. از این جایزه معتبر سینمایی معمولا به عنوان اسکار آسیایی یاد میشود.
از زمان معرفی دستهبندی جدید جایزه «بهترین بازیگری بدون در نظر گرفتن جنسیت»، این نخستین باری است که هر پنج نامزد این گروه زن هستند و سهیلا گلستانی یکی از آنها است.
همزمان با انتشار این خبر، گزارشهایی از احضار و توقیف پاسپورت شماری از عوامل «دانه انجیر معابد» منتشر شده است. آنها پیش از این نیز تحت فشارهای امنیتی قرار داشتند.
مراسم اهدای جوایز «آسیا پاسیفیک» دهم آذرماه در استرالیا برگزار خواهد شد و با توجه به گزارشهای منتشرشده از تشدید فشارهای امنیتی، حضور خانم گلستانی در این مراسم در هالهای از ابهام قرار دارد.
سهیلا گلستانی پیش از مطرح شدن در عرصه بینالمللی، با انتشار یک ویدئوی اعتراضی در همراهی با اعتراضات سراسری مردم ایران که در آن تعدادی از هنرمندان تئاتر با لباسهای سیاه مقابل دوربین حاضر شدند و زنان هنرمند بدون حجاب اجباری اجرا کردند تبدیل به چهرهای محبوب در فضای مجازی شد.
او به همراه حمیدپورآذری و برخی دیگر از هنرمندان این اجرای نمایشی توسط ماموران امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شد. در اعتراض به بازداشت آنها، برخی هنرمندان نیز اجرای مشابهی داشتند.
«دانه انجیر معابد» به طور مخفیانه و زیرزمینی در ایران فیلمبرداری شد و محصول مشترک ایران، آلمان، و فرانسه محسوب میشود.
محمد رسولاف، کارگردان فیلم «دانه انجیر معابد» پس از آن که توسط جمهوری اسلامی به هشت سال زندان محکوم شد، به ناچار از ایران گریخت.
او پس از خروج مخفیانه از ایران «دانه انجیر معابد» را به طور رسمی در جشنواره کن فرانسه اکران کرد و جایزه ویژه هیئت داوران را به خود اختصاص داد.
این فیلم داستان یک قاضی تحقیق دادگاه انقلاب تهران به نام «ایمان» را روایت میکند که دچار بیاعتمادی و «پارانویا» است. در شرایطی که اعتراضات سیاسی در ایران اوج میگیرد، اسلحه این قاضی به صورت مرموزی ناپدید میشود. قاضی ایمان به نجمه، همسرش، و رضوان و ثنا، دخترانش مشکوک میشود و به اقدامات شدیدی در منزل دست میزند که باعث تنش میشود.
آقای رسولاف در جشنواره فیلم کن، تصاویر سهیلا گلستانی و میثاق زارع، بازیگران فیلم، را در دست داشت. این دو بازیگر در ایران تحت فشار جمهوری اسلامی بودند و نتوانستند از ایران خارج شوند و در مراسم شرکت کنند.
مراسم اهدای جوایز سینمایی «آسیا پاسیفیک» هر سال در شهر بریزبن استرالیا برگزار می شود و هدفش تجلیل از هنرمندان و حمایت از سینمای منطقه است.
سینماگران ایرانی نیز در طول سالها حضور قابل توجهی در مراسم اهدای جوایز سینمایی آسیا-پاسیفیک داشتهاند و جوایز مختلفی دریافت کردهاند.
امسال چهار فیلم از پنج فیلم نامزد بهترین فیلم نیز از کارگردانان زن هستند.
تریسی ویرا، رئیس جوایز سینمایی «آسیا پاسیفیک» گفته است: «در سال ۲۰۲۴، دو سوم فیلمهای نامزد شده ما فیلمهای اول یا دوم هستند که نشاندهنده شگفتانگیز بودن هنر سینمایی نسل جدید آسیا پاسفیک و داستانهای منحصربهفردی است که آنها برای گفتن انتخاب کردهاند.»