اسب های وحشی و همچنين گاوميش های شمالگان يعنی حيوانات پرمويی که زمانی در سرزمينهای يخ زده در کنار ماموت ها و گربه های تيزدندان سيبری می زيستند به شمال سيبری بازمی گردند.
سرگی زيموف، دانشمند روسی، با راه اندازی «پارک دوران يخبندان» شماری از حيوانات منحصر بفرد قطب شمال را در اين محل جمع آوری کرده و قرار است به تدريج بر شمار و تنوع اين مجموعه، افزوده شود.
اين دانشمند روسی در زمينه تغييرات آب و هوايی پژوهش های زيادی انجام داده و تلاش دارد تاثيرات منفی گرمايش کره زمين را کاهش بدهد.
سرزمين پهناور سيبری امروزه خالی است اما در دوران يخبندان شمار زيادی از حيوانات قطبی در اين منطقه سکونت داشتند. سِرگی زيموف دانشمند روسی تلاش دارد دوباره حيوانات چرنده را به اين محل بازگرداند. زيموف بر اين باور است که چريدن شمار بالای حيوانات در اين زمينها ميتواند گرمايش کره زمين را کاهش بدهد.
تاثيرات گرمايش کره زمين در قطب شمال يعنی جايی که دمای هوا سريع تر از ديگر نقاط جهان در حال افزايش است بسيار محسوس است.
اکثر دانشمندان مسائل آب و هوايی عقيده دارند آلاينده های صنعتی و فعاليت های روزمره انسان ها مانند استفاده از خودرو، توليد برق و دامداری موجب گرمايش کره زمين ميشوند.
ولادمير تاتائِو شبانی است که از شماری حيوانات غيرمتداول نگاهداری می کند. اين گاوميش ها بازمانده های واقعی از حيوانات دوران يخبندان هستند و اخيراً از جزيره رَنگِل در ميان اقيانوس شمالگان در شمال سيبری به اين منطقه، منتقل شده اند. وی می گويد: «ميدانيد که خرس از حيوانات بومی ماست در ۴۰۰ متری اينجا يک آشيانه خرس هست ما کاری به خرس ها نداريم آن ها هم با ما کاری ندارند.»
سرگی زيموف تلاش دارد دوباره اِکو سيستمی را که حدود ۱۰ هزار سال پيش و با پايان دوران يخبندان نابود شد در اين منطقه احياء کند. دوران يخبندان با عبور از دورهِ ۱ ميليون و ۸۰۰ هزار ساله «پليستوسن» به پايان رسيد و وارد دوران آب و هوايی شد که امروزه آنرا تجربه می کنيم.
زيموف بر اين باور است که سکونت دوباره حيوانات چرنده در سرزمين های پهناور قطبی اين زمين های بی علف را مجددا به زمينهای سر سبز و پرعلوفه تبديل خواهد کرد. وی می گويد: «تا چند سال پيش هيچ حيوانی در اينجا وجود نداشت. اکنون شماری از حيوانات در اينجا ساکن هستند و هر سال هم بر تعدادشان افزوده خواهد شد. اسب گاوميش قطبی و گوزن شمالی علوفه و بوته ها را خواهند خورد و زمين را حاصلخيز خواهند کرد. به تدريج درختان خواهند خشکيد اما علف های زمين رشد خواهند کرد و و در هر کيلومتر مربع حدود ۱۰۰ حيوان سکونت خواهد داشت.»
زيموف ميگويد علفها و بوته های بلند دارای ريشه و ساختمان پيچيده ای هستند که به تدريج زمينهای يخ زده را متعادل خواهند کرد. جانوران گياه خوار علفهای وحشی را کوتاه و سالم نگاه ميدارند و موجب رويش جوانه های تازه در فصلهای تابستان و پائيز می شوند. پيشاب اين حيوانات کود مناسبی برای اين دشت هاست و اين حيوانات در زمستان با قدم زدن برفهای سطح زمين را کوبيده و صاف می کنند. اين امر موجب گردش هوای سرد در سطح زمين شده و از آب شدن پرمافراستها يا يخبندان های دائمی جلوگيری خواهد کرد.
در آخرين دوران يخبندان ماموتها، کرگدنهای پشمالو و گاوميشهای شمالی در قطب شمال، ساکن بودند. اما حدود ۱۰ هزار سال پيش و در طول چند صد سال نسل اين حيوانات منقرض شد. دانشمندان حوزه ديرينه شناسی مدت زيادی است که در جستجوی علت انقراض اين حيوانات هستند.
دکتر آدريان ليستر از موزه تاريخ طبيعی لندن ميگويد: «شايد انسانها نقش مهمی در اين زمينه ايفا کردند اما اين کل داستان نيست. فکر ميکنم تغييرات آب و هوايی و تغيير در سبزينگی شمار ماموت ها و حيوانات ديگر را کاهش داد و نهايتا موجب انقراضشان شد.»
زيموف ميگويد طرح احيای پارک حيوانات در سيبری تا کنون رضايت بخش بوده است. هم اکنون ۷۰ حيوان در اين محل سکونت دارند اما زيموف خواستار سکونت هزاران حيوان در اين منطقه است. زيموف ميگويد انتقال هزار گاوميش وحشی از آمريکای شمالی به سيبری يک ميليون دلار هزينه خواهد داشت اما پرداخت اين هزينه در قياس با ديگر هزينه های زيست محيطی ناچيز است.