خبرگزاری ایسنا روز یکشنبه ۱۹ تیرماه با انتشار گزارشی از افزایش شدید میزان اجاره مسکن در تهران خبر داد و نوشت که «نرخها از توان بسیاری از مستاجران فراتر رفته است.»
بر اساس این گزارش، در یک سال اخیر نرخ اجاره مسکن در تهران بیش از ۴۶ درصد افزایش یافته و هماکنون نرخ اجاره هر متر مربع واحد مسکونی در شهر تهران به طور متوسط ۱۲۶ هزار و ۹۰۰ تومان است.
ایسنا در ادامه گزارش داده که رهن کامل یک واحد ۵۰ متری در بازار اجاره در شهر تهران ۲۱۱ میلیون و برای یک واحد ۷۰ متری ۲۹۶ میلیون تومان است.
این گزارش عواملی مانند نرخ تورم، رشد نقدینگی و میزان ساخت و ساز را در نوسان بازار مسکن موثر میداند.
ایسنا در ادامه نوشته است که این ارقام، میانگین نرخ اجاره در شهر تهران را نشان میدهد و اجارهبها در مناطق شمالی و حتی میانی پایتخت حتی تا دو برابر این ارقام نیز میرسد.
این خبرگزاری از مهاجرت ساکنان پایتخت به حومه خبر داده و نوشته که همین امر باعث بالا رفتن اجارهبهای مسکن در شهرها و مناطق اطراف تهران از جمله کرج، گرمدره، شهر قدس، هشتگرد، پردیس، پرند، پاکدشت، رباط کریم شده است.
خبرگزاری ایسنا به نقل از کارشناسان این حوزه نوشته است که اجاره مسکن در سالهای قبل حدود ۸۰ درصد هزینههای زندگی خانوارها در تهران را به خود اختصاص میداد، اما در حال حاضر این رقم به ۱۰۰ درصد رسیده است؛ یعنی همه درآمد یک خانواده به اجاره مسکن اختصاص مییابد.
این گزارش تعداد خانوارهای مستاجر در ایران را حدود ۹ میلیون برآورد میکند. این گزارش در حالی منتشر شده که دولت در مصوبه ۲۸ خردادماه خود میزان افزایش اجاره مسکن در تهران را سالانه ۲۵ درصد و در شهرهای دیگر تا ۲۰ درصد تعیین کرده است.
یک عضو اتحادیه مشاوران املاک میگوید تنها در سه سال گذشته اجارهبهای مسکن ۳۰۰ درصد افزایش یافته که بخش عمدهای از این رقم طی چند ماه اخیر بوده است.
عبدالله اوتادی ۲۳ خردادماه به خبرگزاری ایلنا گفت که مستاجران برای تامین مبلغ رهن و اجاره، اتومبیل و داراییهای خود را میفروشند.
گزارشهایی که اخیرا توسط نهادهای دولتی منتشر شده است، نشان میدهد که در دو ماهه نخست امسال اجاره مسکن در تهران ۵۰ درصد رشد داشته و میانگین اجاره خانه در تهران به ۹ و نیم میلیون تومان رسیده است.
افزایش میزان اجاره مسکن در ایران بهویژه در تهران و کلانشهرها به معضلی جدی برای مستاجران تبدیل شده است.
طی سالهای اخیر گزارشهایی از رشد حاشیهنشینی، افزایش افراد بیخانمان و «گورخوابی» یا «اتوبوسخوابی» نیز منتشر شده است.
افزایش هزینههای زندگی و ناکافی بودن دستمزدها و درآمدها در ایران، مردم را با بحران معیشت مواجه کرده که این بحران طی ماههای اخیر به برگزاری دهها تجمع اعتراضی منجر شده است.