لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۱۱

احیای بینایی افراد فوت‌شده در پژوهشی شگفت‌انگیز ؛ آیا مرگ، قابل بازگشت است؟


دانشمندان با بازگرداندن چشم‌ها به زندگی، توانستند فرآیند مرگ را معکوس کنند. در این آزمایش، چشم اهداکنندگان عضو، پنج ساعت پس از مرگ به نور واکنش نشان داد.

به گزارش روزنامه بریتانیایی «سان»، نویسندگان این مقاله علمی این پرسش را مطرح می‌کنند که آیا مرگ مغزی، همانطور که در حال حاضر تعریف می شود، غیر قابل برگشت است یا خیر.

مرگ مغزی زمانی رخ می‌دهد که فرد نتواند بدون کمک دستگاه نفس بکشد. این مرگ، غیرقابل برگشت تلقی می‌شود و بنابراین، فرد را مرده اعلام می‌کنند.

آنچه این تیم نشان داده است می‌تواند برای مطالعه سایر بافت‌ها در دستگاه عصبی مرکزی مانند مغز یا ستون فقرات نیز مورد استفاده قرار گیرد.

دکتر فاطمه عباس، نویسنده اصلی «مرکز چشم موران» در دانشگاه یوتا به «سان» می‌گوید: «این تیم توانست سلول‌های گیرنده نوری را در ماکولای انسان بیدار کند.» این، بخشی از شبکیه است که مسئول بینایی مرکزی و توانایی انسان در دیدن جزئیات و رنگ است.

بخشی از مرگ از دست دادن فعالیت نورون‌ها است.

نتایج این پژوهش که در مجله «نیچر» منتشر شده است، به گونه‌ای ادامه مطالعات دانشگاه ییل در مورد دمیدن حیات در مغز خوک‌های مرده در سال ۲۰۱۹ است که دانشمندان توانستند چهار ساعت پس از کشته شدن خوک‌ها، خون را در اندام‌های آنها به جریان بیاندازند.

آنچه دانشمندان تاکنون موفق به انجام آن نشده‌اند، برقراری مجدد ارتباط میان نورون‌ها است.

تیم تحقیقاتی دانشگاه یوتا توانست نورون‌های حساس به نور یا گیرنده‌های نوری را در چشم احیاء کند. اما سلول‌ها نتوانستند با سلول‌های دیگر شبکیه که کارش جمع‌آوری نور و فرستادن تصویر به مغز است در ارتباط قرار بگیرند.

دانشمندان، فقدان اکسیژن را دلیل اصلی این عدم برقراری ارتباط عنوان کرده‌اند.

دکتر فرانس وینبرگ، استادیار چشم‌پزشکی و علوم بصری، راهی برای بازگرداندن اکسیژن به چشم‌های اهداکننده عضو پیدا کرد؛ روشی که باعث شد دانشمندان به نتیجه هیجان‌انگیزی دست پیدا کنند. آنها توانستند سیگنال‌های الکتریکی را مشاهده کنند که تنها در چشم‌ افراد زنده وجود دارد و به آن «امواج بتا» می‌گویند.

دکتر وینبرگ به روزنامه سان می‌گوید: «ما توانستیم کاری کنیم که سلول‌های شبکیه با یکدیگر صحبت کنند، همانطور که در چشم زنده ارتباط برقرار می‌کنند.»

دانشمندان امیدوارند در آینده بتوانند از این رویکرد برای پیدا کردن درمان‌هایی برای بهبود بینایی و سیگنال‌دهی نور در چشم‌های مبتلا به بیماری‌ ماکولا، بهره ببرند.

XS
SM
MD
LG