لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۰۵

امید تازه دانشمندان به کشف حیات فرازمینی در "اروپا" و "تایتان"


تصویری از "اروپا"، یکی از بزرگترین قمرهای سیاره مشتری که توسط سازمان فضایی آمریکا، ناسا، گرفته شده است
تصویری از "اروپا"، یکی از بزرگترین قمرهای سیاره مشتری که توسط سازمان فضایی آمریکا، ناسا، گرفته شده است

در یکی از بزرگترین قمرهای سیاره مشتری بسترهای وسیع اقیانوسی مشاهده شده که شاید فعل و انفعالات شیمیایی آنها مشابه سطح کره زمین، و نیز گرم‌تر از آنچه دانشمندان پیش از این تصور می‌کردند، باشد.

این یافته جدید احتمال حیات موجودات فرازمینی در "اروپا"، چهارمین قمر بزرگ سیاره مشتری (ژوپیتر)، را افزایش داده است. مشتری ۶۲ قمر دارد که "آیو"، "گانیمید"، "کالیستو" و "اروپا" از همه بزرگ‌تر هستند.

به گزارش وبسایت "تک‌تایمز"، در عین حال تصاویر ارسال شده از سوی یک تلسکوپ‌ فضایی دیگر، از احتمال وجود حیات در ماورای کره زمین حکایت دارد؛ اما این بار در "تایتان"، بزرگترین قمر سیاره زحل (ساترن).

مسئله احتمال وجود حیات فرازمینی در منظومه شمسی، برای نخستین بار در مورد مریخ (مارس) مطرح شد. داستان‌های زیادی هم در این زمینه نوشته شده است، از جمله "جنگ دنیاها" اثر اچ جی ولز نویسنده بریتانیایی در اواخر قرن نوزدهم میلادی.

به هر حال، پژوهش‌های جهان مدرن نشان می دهند که مریخ بیش از آن حدی که انتظار می‌رفت خشک است؛ البته به استثنای قطعاتی از یخ که در زیر سطح این سیاره سرخ مدفون شده‌اند.

برای وجود حیات فرازمینی مورد تصور ما، باید مقادیر زیادی آب، وجود داشته باشد تا مواد معدنی و آلی با یکدیگر ترکیب، و فعل و انفعالات طبیعی انجام شوند.

دانشمندان معتقدند در زیر سطح یخ‌زده قمر اروپا، اقیانوس‌های وسیعی وجود دارد و بر اساس آخرین مدل‌های علمی، پیش بینی می‌شود که آب این اقیانوس‌های شور، حاوی املاح معدنی لازم برای حیات باشد.

آنها بر این عقیده هستند که این شرایط می تواند آغازگر حیات باشد، بدون آن که به "گردش آب گرم" نیاز داشته باشد.

در مقابل، سطح تایتان پوشیده از استخرهای هیدروکربن است. نبود آب در این قمر پوشیده از ابر زحل، برخی دانشمندان را به این نتیجه رسانده که کشف گونه‌ای از حیات در آن تقریبا نامحتمل است.

از سوی دیگر برخی بر این باور هستند که این استخرهای حاوی متان و دیگر مواد معدنی، می‌توانند شرایطی ایده آل برای بروز نوعی حیات و تکامل موجودات فرازمینی را فراهم کند.

این معما که آیا در سطح تایتان حیات وجود دارد یا خیر، پرسشی است که در سال ۲۰۰۳ میلادی بطور جدی و علمی از سوی آژانس فضایی اروپا مطرح شد.

از آنجا که جهان ما آنچنان گسترده و دانش انسان محدود است، تنها حیاتی که بشر تاکنون شناخته، حیات در کره خاکی خودمان است و یافتن پاسخ این پرسش‌ها، شاید سال‌ها یا حتی قرن‌ها طول بکشد.

با این حال، هم تایتان و هم اروپا، شواهد جدیدی را در اختیار دانشمندان گذاشته‌اند که امید آنها برای کشف حیات فرازمینی را افزایش داده است.

XS
SM
MD
LG