پادشاه عربستان سعودی روز دوشنبه ۲۸ آبان و در سخنرانی عمومی سالانه خود، اقدامات ایران را محکوم کرد و از جوامع بین المللی خواست تا به برنامه هستهای جمهوری اسلامی پایان دهند.
ملک سلمان در سخنانی در مجلس مشورتی عربستان گفت، حکومت ایران همیشه در امور داخلی کشورها دخالت کرده و با حمایت از تروریسم، باعث ویرانی در بسیاری از کشورهای منطقه شده است.»
این نخستین سخنرانی پادشاه ۸۲ ساله عربستان پس از قتل «جمال خاشقجی» بود، اما او اشاره مستقیمی به قتل این روزنامه نگار منتقد سعودی نکرد و بیشتر درباره لزوم پایان دادن به برنامه هستهای ایران سخن گفت.
پادشاه عربستان اضافه کرد، «جامعه بین المللی باید تلاش کند تا به برنامه هستهای ایران پایان دهد و اقدامات ایران را، که باعث تهدید امنیت و ثبات کشورهاست، متوقف کند.»
این در حالی است که دور دوم تحریم های گسترده آمریکا علیه برنامه هستهای ایران از ۱۳ آبان ماه آغاز شده است. تحریمهایی که با هدف تغییر رفتار حکومت ایران اجرایی شده و تا کنون نیز باعث خروج و یا توقف فعالیت شرکتهای اروپایی از ایران شده است.
درگیریها در یمن بخش دیگری از سخنان ملک سلمان در روز دوشنبه بود. او با اشاره به این که ریاض از تلاش های سازمان ملل متحد برای پایان دادن به درگیری های یمن حمایت میکند گفت، «حضور ما در یمن یک وظیفه برای حمایت از مردم این کشور مقابل متجاوزان شبهنظامی مورد حمایت ایران است.»
ریاض بعد از قتل جمال خاشقجی در کنسولگری سعودی در شهر استانبول ترکیه، از سوی جوامع بین المللی درباره ادامه درگیریها در یمن نیز مورد انتقادهای شدید قرار گرفته است؛ درگیریهایی که به جنگ نیابتی بین ایران و عربستان شهرت گرفته و باعث فقر، قحطی و مرگ غیرنظامیان در یمن شده است.
پادشاه عربستان در ادامه سخنان امروز خود، بدون اشاره مستقیم به پرونده قتل جمال خاشقجی، از دستگاه قضایی سعودی به دلیل «اجرای وظایف» مقامات قضایی در خدمت «عدالت» تقدیر کرد. دادستانی عربستان به تازگی پنح متهم قتل جمال خاشقجی را به اعدام محکوم کرده است.
این در شرایطی است که رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه پیش از این اعلام کرده بود که دستور قتل خاشقجی از بالاترین سطوح دولت عربستان سعودی بوده است.
دستگاه اطلاعاتی آمریکا اخیرا گزارش داده است که محمد بن سلمان ولیعهد سعودی دستور قتل خاشقجی را داده است، اما پادشاه در سخنان روز دوشنبه خود ترجیح داد از اتهامات وارد شده به ولیعهد حرفی به میان نیاورد.
همچنین دستگاه قضایی عربستان علاوه بر انجام تحقیقات مربوط به قتل خاشقجی، سال گذشته نیز در رسیدگی به پرونده «مبارزه با فساد» که توسط ولیعهد جوان و پرنفوذ سعودی به تصویب رسیده بود، تعداد زیادی از شاهزادگان، وزیران و بازرگانان عربستانی را دستگیر کرد.