لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۳:۴۸

چشم محتاط سعود


مقاله ای از هدر مرداک برای وبسایت صدای آمریکا

همزمان با حرکت ایران و قدرت های جهانی به سوی یک توافق هسته ای احتمالی، عربستان سعودی با تغییرات ژئوپولتیک جدی روبرو است. تحلیلگران می گویند برداشتن تحریم های ایران می تواند رقابت بر سر فروش نفت را به شدت افزایش داده و پیامدهای مهمی برای آل سعود داشته باشد.

عربستان سعودی و ایران دوست نیستند. عربستان به شکل فزاینده ای نگران توافق هسته ای احتمالی است که متحد دیرینش، آمریکا، می کوشد به آن دست یابد.

جیورجیو کافیه رو، از بنیانگذاران موسسه تجزیه و تحلیل کشورهای خلیج فارس، می گوید اگر توافق هسته ای به دست بیاید عربستان بسیار متضرر خواهد شد: «عربستان بهبود آرام روابط آمریکا و ایران را تهدید بزرگی برای منافع خود می بیند.»

نفوذ ایران

به گفته ی جیورجیو کافیه رو مبنای اتحاد آمریکا-عربستان تا حدودی ترس مشترک از ایران است. کافیه رو می گوید اگر در مسیر پیش رو عربستان و آمریکا اشتراک شان در این ترس را از دست بدهند آل سعود و متحدانش در خلیج فارس به این باور خواهند رسید که ارزش شان برای امنیت غرب «در طول زمان تقلیل خواهد یافت.»

کافیه رو معتقد است مساله فقط جایگاه ژئوپولتیک عربستان سعودی نیست بلکه اگر تحریم های بین المللی علیه جمهوری اسلامی برداشته شود ایران به رقیب نفتی عمده ای بدل خواهد شد.

کافیه رو می گوید قیمت نفت در سال گذشته سقوط کرد اما عربستان سعودی برای حفظ سهم خود در بازار سقف تولیدش را بالا نگاه داشته است؛ با وجود این، استراتژی عربستان تا حدودی نتیجه معکوس داشته است: «آن ها سعی می کنند سهم خود را در بازار حفظ و دیگر تولید کنندگان نفت را بیرون برانند. هر چند صندوق ذخیره ارزی عربستان در اثر پایین آمدن قیمت نفت به سرعت در حال خالی شدن است.»

به اعتقاد کافیه رو مشکلات مالی سعودی ها با جنگ بسیار پر هزینه در یمن وخیم تر شده است.

صادرات نفت، تخاصم

مقام های ایران گفته اند اگر تحریم ها برداشته شود صادرات نفت خود را دو برابر خواهند کرد. این امر نه تنها به رقابت با بزرگترین صادرکننده نفت جهان دامن خواهد زد بلکه حتی ممکن است قیمت ها را به پایین تر از سطح فعلی برساند.

کاملیا انتخابی فرد، نویسنده و مفسر خبری، در یک روز بارانی در مقابل محل مذاکرات در وین گفت حتی اگر توافق هم به دست نیاید ایران با افزایش حضورش در منطقه به عربستان لطمه خواهد زد: «اگر توافقی حاصل نشود فکر می کنم، کشور من، ایران، چنین دوستانه بر سر میز مذاکره نخواهد نشست. مخالفان بسیاری در ایران هستند که از این مذاکرات حمایت نمی کنند.»

به گفته ی او اگر مذاکرات شکست بخورد مخالفان توافق در ایران قدرت خواهند گرفت و موضعی خصمانه تر در درگیری های منطقه ای اتخاذ خواهند کرد.

ایران شدیدا در جنگ در سوریه و عراق درگیر است و باور عمومی بر این است که از شبه نظامیان حوثی در یمن حمایت مالی می کند.

مقام های سعودی و دیگر منتقدان مذاکرات هسته ای می گویند هر توافقی به معنی سرازیر شدن پول بیشتر در این جنگ ها است.

XS
SM
MD
LG