لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۴۶

ریاض به شورشیان سوری اسلحه پیشرفته می دهد


یکی از سربازان آمریکایی، در رزمایشی در کره جنوبی، هدفی را با راکت استینگر نشانه می رود.
یکی از سربازان آمریکایی، در رزمایشی در کره جنوبی، هدفی را با راکت استینگر نشانه می رود.
بر پایه گزارش های رسیده، عربستان سعودی به شورشیان ضد حکومت بشار اسد در سوریه پیشنهاد کرده است که آن ها را به سلاح های پیشرفته تری مجهز کند. راکت های قابل حمل و شلیک از روی شانه، برای سرنگون کردن هواپیماها و هلی کوپترهای ارتش سوریه، از جمله این سلاح های پیشرفته است.

این سلاح پیشرفته می تواند ورق جنگ داخلی در سوریه را برگرداند و موازنه قوا در آن را برهم بزند.

راکت یا موشکهای قابل حمل یاد شده سلاحی بسیار کارگر و موثر است.

«دیوید واینبرگ»، تحلیلگر بلندپایه مسائل خاورمیانه، می گوید:

"آنها [سعودی ها] سنی ها را به چشم هم میهنان خود می نگرند؛ هم میهنانی که شیعیان دست به کشتار آن ها زده اند، در حالی که شیعیان، از دیدگاه سعودی ها «بدعتگذار در دین» یا «رافضی» هستند، در نتیجه، سعودی ها سنگینتر ساختن کفه هم میهنانشان را در ترازوی جنگ داخلی سوریه وظیفه دینی خود می دانند.

موشک های قدرتمند

موشک های قابل شلیک از روی شانه نفرات، ساخت آمریکا، و معروف به «استینگر»، در دهه ۱۳۶۰ به مجاهدین افغان یاری داد تا نیروهای اشغالگر ارتش سرخ اتحاد جماهیر شوروی را از خاک میهنشان بیرون برانند.

با این حال، مسوولان دولتی آمریکا با تجهیز شورشیان سوری ضد حکومت بشار اسد به این گونه سلاح ها مخالف اند. آن ها نگران اند که چنین سلاح هایی به دست تندروها بیفتد و از آن ها برای سرنگون کردن هواپیماهای غیر نظامی مسافربر استفاده شود.

عربستان سعودی، در گذشته، بدلیل همین مخالفت آمریکا، از دادن موشک های استینگر به شورشیان ضد بشار اسد سر باز می زد.

«دیوید شِنکِر»،کارشناس مسائل خاورمیانه در «موسسه واشینگتن»، می گوید: "[این سلاح] بیش از اندازه خطرناک است. احتمال افتادن آن [به دست افراد ناباباب] بیش از حد بالاست. هم اکنون مقادیر زیادی از این نوع سلاح، پس از رویدادهای لیبی و سرنگونی معمر قذافی، آشکارا در بازارها در دسترس است و در گوشه و کنار خاورمیانه دست به دست می شود، و خطری شدید برای هواپیماهای غیر نظامی بشمار می رود."

شورشیان ضد بشار اسد، بی یاری چنین موشک هایی، توانایی مقابله با هلی کوپترهای ساخت روسیه ارتش سوریه را، که بر سر مردم غیر نظامی بمب های بشکه ای فرو می ریزند، ندارند.

نقش روسیه

ناکامی گفت و گوهای صلح در سوریه، آمریکا را دچار سرخوردگی کرده است و مسکو را دیگر به چشم بازیگری با نقش سازنده نگاه نمی کند.

«جان کری»، وزیر خارجه آمریکا، می گوید: "روسیه باید بخشی از راه حل [مساله سوریه] باشد نه این که این همه سلاح های بیشتر، و این همه یاری بیشتر [به حکومت بشار اسد] بدهد، و در واقع، به او توان ببخشد که «دو برگرد» بزند. [مقدار شرط بندی در قمار را با امید به پیروزی دو برابر کند.]"

کشورهای توانگر جنوب خلیج فارس نیز پیشنهاد داده اند که گروه های شورشی میانه رو ِ سوریه را به سلاح های هدایت پذیر ضد تانک مجهز کنند.

شماری از تحلیلگران می گویند وقت آن رسیده که شورشیان سوری تقویت شوند. «دیوید شنکر» یادآوری می کند:

"کلی وقت هدر داده ایم، و چون شورشیان آنچنان که می باید، موفق نبوده اند، شاهد رنج بردن های بسیار بوده ایم. بگمان من، ما باید به آن ها یاری دهیم تا تحرک در روی زمین [در رزمگاه های سوریه] را دیگرگون کنند."

نزدیکی با ریاض

جنگ داخلی سوریه، و اختلاف بر سر برنامه هسته ای ایران، روابط واشینگتن و ریاض با یکدیگر را در فشار گذاشته است.

«جان کری» تا کنون دو بار به عربستان سعودی رفته است تا تنش در این روابط را کاهش دهد.

بگفته «دیوید واینبرگ»، "روابط میان واشینگتن و ریاض هر چند هم اکنون ضعیف است، و این دو گرم گذر از مانعی مقطعی هستند، اما بی گمان، این روابط به سوی طلاق و جدایی پیش نمی رود."

گفته می شود که باراک اوباما در اندیشه تغییر سیاست راهبردیش در قبال سوریه است. تردیدی نیست که در نخستین روزهای فروردین ماه آینده، که پرزیدنت اوباما میهمان عربستان سعودی خواهد بود، تسلیح شورشیان ضد بشار اسد در دستور کار و گفت و گوهای او و میزبانانش در ریاض جای خواهد داشت.
XS
SM
MD
LG