لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۵۸

بالا گرفتن درگیری سیاسی بین عربستان سعودی با حزب الله لبنان و ایران


برخورد حسن روحانی رئیس جمهوری ایران و ملک سلمان پادشاه عربستان در حاشیه نشست سران سازمان همکاری اسلامی در استانبول ترکیه - ۲۶ فروردین ۱۳۹۵
برخورد حسن روحانی رئیس جمهوری ایران و ملک سلمان پادشاه عربستان در حاشیه نشست سران سازمان همکاری اسلامی در استانبول ترکیه - ۲۶ فروردین ۱۳۹۵

با شدت گرفتن تنش بین عربستان سعودی با ایران و حزب الله لبنان، نشریه آمریکایی آتلانتیک نوشته است که خاورمیانه در آستانه یک انفجار قرار دارد. این نشریه می نویسد: «نگرانی در آن است که همان عاملی که ممکن است موجب جلوگیری از این انفجار شود، همان امری است که می تواند این انفجار را شتاب بخشد».

این مقاله در حالی انتشار می یابد که عربستان سعودی حزب الله لبنان را متهم ساخته که عملا علیه آن کشور اعلام جنگ داده و همزمان حزب الله می گوید دولت ریاض در واقع با «ربودن» نخست وزیر قانونی لبنان به یک اقدام جنگی دست زده است.

حزب الله لبنان و ایران می گویند که حملات لفظی سعد حریری علیه آنها در جریان اعلام استعفایش در ریاض، توسط دولت عربستان دیکته شده بود و اکنون هم نخست وزیر قانونی لبنان در اسارت عربستان قرار دارد.

دستیاران سعد حریری این اتهام را قاطعانه تکذیب کردند و خبرگزاری رویترز از قول منابع آگاه ریاض خبر داد که نخست وزیر مستعفی لبنان با سفیران و نمایندگان ارشد چندین کشور غربی گفتگوهای خصوصی داشته است.

کابینه لبنان همچنان حریری را نخست وزیر قانونی می داند. دو تن از وزیران این کابینه از اعضای حزب الله هستند. هواپیمای ویژه نخست وزیر مستعفی لبنان روز پنجشنبه ۱۸ آبان به بیروت بازگشت، ولی خالی بود.

حریری در نطق استعفا که در ریاض ایراد کرد، ایران را به ایجاد هرج و مرج در لبنان، و حزب الله را به ویران کردن کشورش متهم ساخت.

حریری دو روز پیش از آن که رهسپار ریاض شود، در بیروت با علی اکبر ولایتی مشاور آیت الله خامنه ای در امور بین المللی و وزیر خارجه اسبق ایران دیدار داشت.

شماری از رسانه های بین المللی از قول تحلیگران و استادان دانشگاه نوشتند که اکنون لبنان با یک چالش بزرگ روبروست و آن یافتن فرد دیگری برای گزینش او به سمت نخست وزیر آینده است.

طبق قانون اساسی لبنان و «میثاق وطنی» در آن کشور، در حالی که رئیس جمهوری لبنان باید مسیحی باشد، نخست وزیر حتما باید از میان مسلمانان سنی گزیده شود.

به گفتۀ پروفسور کریستین هندرسون استاد دانشگاه لیدن، عربستان می تواند با بیرون آوردن سپرده های خود از بانک های لبنان، اقتصاد آن کشور را فلج کند.

ولی آیا حزب الله از چنین اقدامی به هراس خواهد افتاد؟ یک دیپلمات اروپایی که نخواسته نامش برده شود، به روزنامه اسرائیلی هاآرتص گفت: اکنون که ایران موقعیت خود را در عراق و سوریه تثبیت کرده و به نوعی پیروزی دست یافته، عربستان شایسته دانسته است که جنگ نیابتی علیه ایران را به جبهه لبنان بکشاند.

هاآرتص نوشت: اکنون باید دید که تلاش عربستان برای تضعیف حزب الله و تقویت نفوذ دولت ریاض چه نتیجه ای به دنبال خواهد آورد – ولی می توان یادآوری کرد که تلاش ده سال پیش عربستان برای رسیدن به همین هدف ناکام ماند. در آن هنگام، شیعیان و اهل تسنن لبنان در خیابان های بیروت درگیر شدند و آشوب بزرگی بر پا شد. ولی بنا بر ارزیابی هاآرتص، نتیجه آن کشمکش بین شیعیان و سنی ها، تقویت نفوذ و تحکیم قدرت حزب الله در لبنان بود.

به گفتۀ تحلیلگران شکست عربستان در لبنان، که به مفهوم تضعیف هر چه بیشتر اهل سنت در آن کشور خواهد بود، و زمینه را برای تسلط کامل حزب الله بر لبنان فراهم خواهد ساخت، می تواند برای دولت اورشلیم به شدت نگران کننده باشد.

ایالات متحده نیز رویدادهای لبنان را از نزدیک دنبال می کند. از دیدگاه کنگره آمریکا و کاخ سفید، حزب الله یک گروه تروریستی است و ایران پشت سر آن قرار دارد و تسلط حزب الله بر لبنان به مفهوم افزایش خطرات امنیتی برای ایالات متحده خواهد بود.

پرزیدنت ترامپ بارها گفته است که تامین امنیت مردم آمریکا یکی از بزرگترین وظایف و هدف های اوست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG