لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۴۵

عربستان سعودى در تلاش براى دور كردن فلسطينی‌ها و لبنان از ايران


عکسی از دیدار محمود عباس و ملک سلمان
عکسی از دیدار محمود عباس و ملک سلمان

کوشش دو گروه «فتح» و «حماس» برای رسیدن به آشتی و هموار ساختن راه اتئلاف به منظور پیشبرد آرمان فلسطینیان، به موانعی برخورد کرده که طرفین ترجیح داده اند تا هنگام یافتن راه حل، تماس ها را کمتر کنند. در این رابطه، دیدار اخیر «محمود عباس» از عربستان سعودی اهمیت خاصى برخوردار است زيرا به گفته كارشناسان یکی از هدف های آن مى تواند تقویت جناح وابسته به عربستان در برابر ایران و حزب الله لبنان باشد.

در طول سال هایی که حماس بر نوار غزه مسلط بود، دو سازمان فلسطينى فتح و حماس کوشیدند هرطور که شده با یکدیگر آشتی کنند و نوعی اتحاد یا ائتلاف به وجود آوردند. ولی تلاش های پیشین به شکست انجامیده و این بار نیز امید زیادی به آن نمی رود.

روزنامه اسرائیلی «جروزالم پست» که این ارزیابی را عرضه کرده، تلاش برای آشتی بین طرفین را «ازدواج اجباری» نامیده و نسبت به امکان موفقیت آن ابراز تردید کرده است. این روزنامه نوشت: با آن که هنگام اعلام آشتی، فلسطینی ها به خیابان آمدند و پایکوبی کردند و یکدیگر را در آغوش گرفتند، ولی اختلاف نظرهای آنان بسیار گسترده، و شکاف بسیار عمیق است.

وب سايت خبری «تایمز اسرائیل» نوشت: در جريان سفر محمود عباس به ریاض و گفتگوهای جداگانه ای که با پادشاه عربستان و ولیعهد آن کشور داشت، دو موضوع اصلی مطرح شد که یکی طرح صلح پرزیدنت ترامپ برای حل مساله فلسطینی ها و دیگری روابط حماس با ایران و حزب الله لبنان بود.

وب سايت خبری آلمانی «الگماینر» در همین رابطه زیر عنوان «حماس دوباره به محور ترور ایران می پیوندد»، نوشت: حماس از نو به تحکیم روابط خود با ایران روی آورده و بیم آن می رود پول کلانی که ایران در اختیار آن سازمان قرار دهد، موجب به راه افتادن جنگ جدیدی در نوار غزه شود.

در گزارش های پیشین آمده بود که حماس مرکز فعالیت خود را به بیروت منتقل ساخته و تحت حمایت حزب الله لبنان قرار گرفته است. همزمان با این رویداد، «صالح العروری» نماینده ارشد حماس از تهران دیدن کرد و روابط کامل بین ایران و حماس را از نو برقرار ساخت.

وب سايت خبری آلمانی «الگماینر» در همین رابطه زیر عنوان «حماس دوباره به محور ترور ایران می پیوندد»، نوشت: حماس از نو به تحکیم روابط خود با ایران روی آورده و بیم آن می رود پول کلانی که ایران در اختیار آن سازمان قرار دهد، موجب به راه افتادن جنگ جدیدی در نوار غزه شود.

یحیی سنوار رهبر جدید حماس در غزه به خبرگزاری رویترز گفت که مناسبات حماس با ایران به گرمی گذشته بازگشته است و افزود «اين کمک ها موجب تقویت مقاومت علیه اسراييل غاصب خواهد شد تا به آزادی سرزمین های خود برسیم.»

دیدار ملک سلمان پادشاه عربستان با محمود عباس چند روز پس از دیدار مشابه با سعد حریری نخست وزیر لبنان انجام شد که خبر جنجالی اعلام استعفای او هنوز همچنان مورد بحث است.

هر دو دیدار با حملات تبلیغاتی شدید علیهایران و حزب الله لبنان همراه بود.

در ارزیابی وب سابت «تایمز اسرائیل» این احتمال مطرح شده که عربستان نه تنها می کوشد لبنان را از دست حزب الله برهاند، بلکه قصد دارد فلسطینیان را نیز از رژیم ایران و وابستگی به عناصر شیعه دور كند.

رهبران عربستان در واکنش به موشکی که توسط حوثی های یمن به سوی فرودگاه ریاض شلیک شد، گفتند که ایران عملا علیه آن کشور اعلام جنگ داده است. در مورد لبنان نیز دولت ریاض رفتارهای حزب الله را نوعی اعلام جنگ لبنان علیه خویش تلقی کرد.

مقامات رسمی خودمختارى فلسطينى گزارش شبکه ده تلویزیون اسرائیل را نادرست خواندند که در آن گفته شده بود پادشاه عربستان سعودى در دیدار با محمود عباس او را سخت تحت فشار گذاشته که طرح صلح پرزیدنت ترامپ را برای پایان بخشیدن به نزاع اسرائیلى فلسطينى بپذیرد، یا آنکه از رهبری فلسطینی ها کناره گیری کند.

«احمد مجدلانی» از دستیاران نزدیک محمود عباس به خبرنگاران گفت که این گزارش کاملا نادرست است، زیرا هنوز طرح منسجمی از جانب پرزیدنت ترامپ برای پیشبرد صلح ارائه نشده است.

حدود دو هفته پیش جرد کوشنر داماه پرزیدنت ترامپ و مشاور ارشد او همراه با جیسون گرینبلات حقوقدان و فرستاده صلح رئیس جمهوری امريكا،از ریاض دیدن کردند و گفته شد که اصول طرح صلح پرزیدنت ترامپ را ارائه داده اند.

وب سايت خبری «الگماینر» آلمان نیز در همین رابطه نوشت که یکی از علل ناخرسندی و مخالفت اسرائیل با ائتلاف بین دولت خودگردان فلسطينى با حماس آن است که حماس حاضر نیست اسلحه خود را زمین گذارد و از ادامه نبرد مسلحانه دست بردارد.

این انتظارات مقامات اسرائیلی نه تنها توسط حماس رد شد، بلکه مقامات ارشد خودمختارى فلسطينى و جناح فتح نیز با آن به مخالفت برخاستند.

«رامی حمدالله» نخست وزیر فلسطينی‌ها ، به موجب خبری که در روزنامه «الحیاة الحدیدة» چاپ رام الله انتشار یافت، گفت: این حق ملت ماست که به هر وسیله ممکن در چارچوب موازین بین المللی از خود دفاع کند.

«عباس زکی» عضو کمیته مرکزی فتح نیز در مصاحبه ای با تلویزیون رسمی خودمختارى فلسطينى در رام الله گفت: فلسطینیان اسلحه را برای دفاع از خویش می خواهند – و افزود: اسلحه ای که در اختیار حماس است، پاک و منزه است و باید همچنان حفظ شود.

او گفت: «هر کس که بخواهد به این امر آسیب برساند، وطن پرست نيست، بلکه یک خائن است.»

عباس زکی در این مصاحبه افزود: «بکوشیم که سلاح های ما هرچه بيشتر شود.»

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG