دولت عربستان سعودی گفته است که ائتلاف عرب به رهبری ریاض استفاده از بمب های خوشه ای ساخت بریتانیا در یمن را متوقف می کند . عربستان می گوید تصمیم گرفته دیگر از این سلاح استفاده نکند و تصمیم خود را به اطلاع دولت بریتانیا نیز رسانده است.
اعتراف ریاض به استفاده از بمب های خوشه ای در یمن، روز دوشنبه و ۲۰ ماه پس از ورود عربستان به جنگ یمن و کشته و مجروح شدن هزاران غیرنظامی در آن کشور صورت گرفته است. نیویورک تایمز می گوید که جنگ یمن جان بیش از ۱۰ هزار نفر را گرفته و میلیون ها نفر را آواره و این فقیرترین کشور جهان عرب را دچار قحطی کرده است.
به نوشته روزنامه گاردین چاپ لندن، مایکل فالون وزیر دفاع بریتانیا نیز روز دوشنبه در پارلمان این کشور تایید کرد که ائتلاف عرب «شمار محدودی» از بمب های ساخت بریتانیا را بر یمن ریخته است و از تصمیم سعودی در توقف استفاده از بمب خوشه ای استقبال کرد. فالون گفت بریتانیا این بمب ها را در دهه ۸۰ میلادی به عربستان فروخته است.
عفو بین الملل می گوید که بمب های BL-۷۵۵ در دهه ۱۹۷۰ میلادی در بریتانیا ساخته شده و در زرادخانه های عربستان سعودی و امارات متحده عربی است.
بریتانیا و ۹۹ کشور دیگر یکی از امضاکنندگان کنوانسیون بین المللی منع استفاده از بمب های خوشه ای است که در سال ۲۰۰۸ به امضا رسید. آمریکا و عربستان سعودی آن را امضا نکرده اند.
سازمان عفو بین الملل پیشتر در ماه مه ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی در جنگ یمن را به استفاده از بمب های خوشه ای BL-۷۵۵ساخت بریتانیا در بمباران روستایی در شمال یمن متهم کرده بود. بریتانیا پس از انتشار گزارش عفو بین الملل مشغول تحقیق و تجسس درباره استفاده از این بمب توسط ائتلاف عرب در یمن است.
این نوع بمب حاوی ۱۴۷ بمب کوچکتر است که در هنگام اصابت بمب پخش می شوند و از آنجایی که ممکن است با تاخیر منفجر شوند تهدیدی جدی علیه جان غیرنظامیان به شمار می روند.
عربستان سعودی در مقام رهبری ائتلاف عرب، مواضع شورشیان حوثی در یمن را از مارس ۲۰۱۵ به این سو بمباران کرده است. شورشیان حوثی تحت حمایت ایران، با دولت یمن که تحت حمایت ریاض است مبارزه می کنند.
احمد الاسیری، یک سخنگوی ائتلاف عرب در تلویزیون العربیه عربستان، تایید کرد که این بمب ها «به شکل محدود از سوی ائتلاف» استفاده شده است. او گفت: «این سلاح علیه مواضع نظامی مشروع و برای دفاع از شهرها و روستاهای عربستان در مقابل حملات شبه نظامیان حوثی مورد استفاده قرار گرفته است.»
کیت الن مدیر سازمان عفو بین الملل خواستار توقف کامل فروش هرگونه سلاح از سوی بریتانیا به عربستان شد. عربستان سعودی یکی از خریداران عمده سلاح از بریتانیا است.
الن گفت: «اگر ائتلاف عرب به رهبری سعودی بتواند از بمب های خوشه ای علیه روستاهای یمنی استفاده کند، نباید از بمباران خانه ها، بیمارستان ها، مدارس و کارخانه های یمن تعجب کنیم.»