لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۳۳

جی دی سالینجر نویسنده «ناتور دشت» یکی از برترین رمان های قرن بیستم در سن ٩١ سالگی درگذشت


جی دی سالینجر نویسنده «ناتور دشت» یکی از برترین رمان های قرن بیستم در سن ٩١ سالگی درگذشت
جی دی سالینجر نویسنده «ناتور دشت» یکی از برترین رمان های قرن بیستم در سن ٩١ سالگی درگذشت

جی دی سالینجرنویسنده آمریکایی رمان برجسته «ناتوردشت» که بیش از٦٠ میلیون نسخه از آن از اوائل دهه ٥٠ میلادی تا کنون فروخته شده در منزل مسکونی خود در نیوهمپشایر در شرق آمریکا درگذشت. علت مرگ سالینجر کهولت سن اعلام شده است.

کتاب «ناتور دشت»Catcher In The Rye معروف ترین اثر سالینجر به شمار می رود که کتاب های دیگری را نیز در طول دوران زندگی خود نوشته است اما هیچکدام به اندازه این رمان غیرمتعارف اثرگذارنبوده اند. «ناتوردشت» درمورد نوجوان طغیانگری به نام «هولدن کالفیلد» است که منزوی و ازاجتماع فراری است. کالفیلد درشرایط روحی نا به سامانی قرار دارد و در خیابان های «منهتن» نیویورک پریشان حال پرسه می زند.

این کتاب که در مدت کوتاهی به «انجیل» جوانان طغیانگر آمریکایی تبدیل شد، دربرخی از ایالت های آمریکا به عنوان کتابی «غیراخلاقی» و «نامناسب» شناخته شد اما بعدها به یکی از متون سال های اول کلاس ادبیات انگلیسی دانشگاه های این کشورتبدیل شد. انجمن کتابخانه های آمریکا حتی در مقطعی از زمان آن را درفهرست کتاب های ممنوعه قرار داد. بعدها قاتل جان لنون که هنگام کشتن این عضو گروه بیتل ها درمقابل ساختمان محل مسکونی اش در نیویورک، یک نسخه از کتاب «ناتوردشت» سالینجر را به همراه داشت اعتراف کرد که می خواسته است تبلیغی برای کتاب «ناتوردشت» سالینجر باشد.

جروم دیوید سالینجر، اول ژانویه ١٩١٩ در«منهتن» نیویورک از پدری یهودی و مادری مسیحی به دنیا آمد. سالینجربا پدرخود رابطه چندان صمیمانه ای نداشت و دائما با هویت یهودی خود درکشمکش بود. درنوجوانی چند ماهی را در اروپا گذراند و در سال ١٩٣٨ همزمان با بازگشت به آمریکا در دانشگاهی در نیویورک به تحصیل مشغول شد اما به زودی تحصیل را رها کرد.

اولین داستان کوتاه جی دی سالینجر به نام «جوانان» در نشریه ای به نام «استوری» به چاپ رسید. در اواخردهه چهل میلادی، بخش هایی از رمان «ناتوردشت» به صورت دنباله دار در نشریات آمریکایی به چاپ رسید اما این رمان به طور کامل در سال ١٩٥١ در ایالات متحده آمریکا و بریتانیا منتشر شد.

«ناتوردشت» اولین کتاب سالینجردرمدت زمانی کوتاه تبدیل به یکی از پرسروصداترین و پرفروش ترین کتاب های آن دوران شد و شهرت و محبوبیت فراوانی برای این نویسنده به همراه آورد. بنگاه انتشاراتی «راندام هاوس» این رمان را به عنوان شصت و چهارمین رمان برتر قرن بیستم معرفی کرد.

«فرانی و زویی»، «نه داستان» که درایران با عنوان «دلتنگی‌های نقاش خیابان چهل و هشتم» به چاپ رسید، «تیرهای سقف را بالا بگذارید نجاران و سیمور: پیشگفتار» ، «جنگل واژگون» ، «نغمه غمگین» ، «هفته‌ای یه بار آدمو نمی‌کشه» و «یادداشت‌های شخصی یک سرباز»از جمله آثار کم‌شمارِِ سالینجر هستند.

شخصیت های داستان های سالينجر از شخصيت پردازی قوی برخوردارند. او به طور خاص خانواده گلس را كه معروفترين شخصيت های داستان های او را تشکیل می دهند به عرصه می كشاند وبرای نوشتن این داستان ها ازاعضای این خانواده استفاده می کند. خانواده ای با هفت فرزند نابغه که دائما در مسابقات هوش رادیویی حضور پیدا می کنند. برادر بزرگ این خانوده که سرآمد دیگران است «سیمور» نام دارد. او ابتدا با اشاره كوچكی در يكی از داستانهای كوتاه به نام" یک روز خوش برای موز ماهی ها" حضور می يابد و همانجا پس از گفتگو با دختر بچه كوچکی به اتاق خود می رود و خودكشی می کند.

در کتاب «فرانی و زويی» نيز اشاره هايی به شخصیت «سیمور» می شود اما در كتاب «تیرهای سقف را بالا بگذارید نجاران و سیمور: پیشگفتار» سالينجر از زبان «بادی» پسر دوم خانواده شروع به توصیف و گسترش شخصیت سيمور ميكند. در این مسئله که شباهت های زیادی بین «سیمور»، «بادی» و خود «سالینجر» وجود دارد شکی نیست و قهرمانان کتاب های سالینجر به نظر می رسد که اغلب خود او هستند. چنانچه شخصيت هولدن در ناتور دشت نيز از اين قاعده مستثنی نيست. جنبه مهم زندگی سالينجر مبهم بودن او براي منتقدان وهواداران اوست. به بيان دیگر این به نوعی دور از دست بودن «سالینجر»جنبه های مرموزانه بسیاری به شخصیت او اضافه کرده است چرا که اطلاعات زیادی در مورد زندگی روزمره و عادی این نویسنده گوشه گیر موجود نیست.

هرچند سال ها از انتشار آخرین کتاب سالینجر می گذرد اما در سال ١٩٩١، راجر لاتبری ، صاحب یک شرکت کوچک نشر کتاب که از نوجوانی عاشق کتاب «ناتوردشت» سالینجر بود تصمیم می گیرد در نامه ای از این نویسنده تقاضا کند که یکی از کتاب های منتشر نشده خود را برای چاپ در اختیار او بگذارد. سالینجر با پاسخ به این نامه ناشر را شوک زده می کند. او می نویسد: « در مورد این پیشنهاد شما فکر خواهم کرد!» اماسال ها از این پاسخ می گذرد تا بالاخره ناشر مذکور نامه دیگری به سالینجر می نویسد. این مکاتبات مدتی ادامه پیدا می کند تا بالاخره این دو در سال ١٩٩٦ در یک قهوه خانه درشهر محل زندگی سالینجر در «نیوهمپشایر» ملاقات می کنند و قرار می گذارند تا کتابی به نام «Hapworth» او را به تعداد چند هزاری به چاپ برسانند.

چندی بعد وقتی «لاتبری» برای ثبت این کتاب به کتابخانه ملی کنگره در واشنگتن می رود، خبر انتشار کتاب تازه ای به قلم جی دی سالینجر و شکستن سکوت چند ساله این نویسنده به صورت مقاله ای توسط روزنامه «واشنگتن پست» در این روزنامه به چاپ می رسد. همین مسئله باعث شد تا «سالینجر» قرارداد خود را با «لاتبری» لغو کند.




XS
SM
MD
LG