لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۱۷

گزارش: سخنگویان دولت در جمهوری اسلامی


گزارش: سخنگویان دولت در جمهوری اسلامی
گزارش: سخنگویان دولت در جمهوری اسلامی

سخنگویان دولتها وظایف مهمی بر عهده دارند. به ویژه آن که همواره در معرض نقد قرار دارند و بیش از سایر همکاران خود با رسانه ها در تماس هستند و شاید به همین دلیل ناگزیرند که همواره پاسخگو باشند.

دولت دهم هنوز سخنگو ندارد. محمود احمدی نژاد در دور اول ریاست جمهوری، وزیر دادگستری را به عنوان سخنگو برگزیده بود. اکنون رییس دفتر وی خبر داده که سخنگوی جدید ظرف دو هفته آینده معرفی خواهد شد.

سخنگویی در جهانی که رسانه ها در آن با شفافیت می کوشند تا عملکرد میران سیاسی را نقد کنند، کاری است بس دشوار. شاید همین دلیل کافی باشد تا دولت ها در انتخاب سخنگویان دقیق تر از وزیران عمل کنند زیرا هر کلمه ای که از سوی آنان بدون دقت انتخاب شود پیامدهایی دارد که در مواقعی عالی ترین مقام ها را به تکذیب و یا توضیح وادار می کند.

در روزهای پس از انقلاب، دولت موقت به دلیل آنچه پاسخگویی به مردم می نامید برای دولت سخنگو انتخاب کرد. اولین سخنگو عباس امیر انتظام بود.پس از وی مدتی این سمت به صادق طباطبایی واگذار شد. پیروزی و برکناری بنی صدر در فضایی پر تنش گذشت و به همین دلیل خود او همواره به پرسش ها پاسخ می داد. جانشین وی محمد علی رجایی از بهزاد نبوی خواست تا سخنگوی دولت باشد. کابینه ای که عمری کمتر از یک ماه داشت ولی نبوی برای مدتی در کابینه موسوی هم سخنگوی دولت بود. تا آن که کم کم این پست حذف شد.

پس از آن که هاشمی رفسنجانی به ریاست جمهوری انتخاب شد و فضای رسانه ای پس از پایان جنگ هم اندکی با گشایش روبرو شد سرانجام رییس جمهوری معاون اول خود، حسن حبیبی، را به عنوان سخنگوی دولت برگزید. حسن حبیبی که می کوشید در انتخاب کلمات خویش محتاط باشد به سوژه ای مطبوعاتی تبدیل شد. این دلایل سبب شد تا هاشمی رفسنجانی هم این سمت را حذف کند. تجربه ای که موفق نبود.

پس از دوم خرداد، تولد روزنامه ها و فضای باز سیاسی، محمد خاتمی را وادار کرد تا در فکر انتخاب سخنگو باشد. عطاالله مهاجرانی، وزیر ارشاد، مدتی این سمت را تجربه کرد تا نوبت به کابینه دوم خاتمی رسید. عبدالله رمضان زاده رسما سخنگوی دولت شد و جلسات با رسانه ها را به طور منظم برگزار کرد. او جز سخنگویی سمتی دیگری در دولت نداشت.

محمود احمدی نژاد که با شعار و نگاه دیگری به ریاست جمهوری رسیده بود، غلامحسن الهام وزیر دادگستری را به سمت سخنگو انتخاب کرد. جلسات الهام با روزنامه نگاران اغلب پر از حاشیه بود به ویژه آن که همسر وی فاطمه رجبی در وبلاگ شخصی و در مواردی با مصاحبه به شدت از اصلاح طلبان انتقاد می کرد.

اکنون اسفندیار رحیم مشایی، رییس دفتر رییس جمهوری، می گوید که سخنگوی جدید حداکثر تا دو هفته دیگر معرفی خواهد شد.

در حالی که علی اکبر جوانفکر، مشاور رسانه ای رییس جمهوری، به خبرنگاران گفته که شاید در هر حوزه یک سخنگو داشته باشیم مثلا سخنگوی سیاسی و یا سخنگوی اقتصادی.

سخنگویان اما سرنوشت های نگران کننده ای هم داشته اند و شاید به همین دلیل یافتن فرد جدید دشوار شده است.عباس امیر انتظام که سخنگوی دولت بازرگان بود در دهه ۶۰ به جاسوسی متهم شد و بیش از بیست سال را در زندان گذراند. بهزاد نبوی سخنگوی دولت های رجایی و موسوی این روزها در زندان است همچنانکه عبدالله رمضان زاده سخنگوی دولت خاتمی هم روزهای پس از انتخابات را در زندان گذرانده است. از میان سخنگویان، مهاجرانی سال هاست که در لندن زندگی می کند، دکتر حسن حبیبی در بستر بیماری است، صادق طباطبایی مسافر تهران - آلمان است و تنها کسی که هنوز زندگی اش روال عادی دارد غلامحسین الهام است.

XS
SM
MD
LG