لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۵۱

بازداشت یک مظنون نسل‌کشی رواندا مورد تمجید قرار گرفته است


بخش انگلیسی صدای آمریکا - بازداشت چند روز پیش فلیسین کابوگا، که دهه‌ها به خاطر نسل‌کشی ۱۹۹۴ در رواندا تحت تعقیب قرار داشت، مایه شگفتی همسایه او در حومه مرفه‌نشین پاریس شد و با تمجید فعالان حقوق بشر و عدالت رو به رو شد.

ژان ایو برنول، ساکن مجتمع پنج طبقه ای که این فراری ۸۴ ساله در آن زندگی می‌کرد، می‌گوید: «این مرد را می‌دیدم که شاید روزی یک بار تنها یا با کسی بیرون می رفت. ما اسمش را نمی‌دانستیم.»

کابوگا در ساعات اولیه روز شنبه در شمال غربی پاریس دستگیر شد. او با کمک چند تن از فرزندان بزرگسال خود با هویتی دیگر بی سر و صدا آن جا زندگی می‌کرد.

مقام های فرانسه می گویند فرزندان او شبکه بزرگ حمایتی از او ترتیب داده بودند. فلیسین کابوگا در سال ۱۹۹۷ در دادگاه رسیدگی به جنایات جنگی سازمان ملل متحد به نسل کشی و شش جرم دیگر محکوم شده بود.

مائوسی سگون، مدیر بخش آفریقا در «دیده بان حقوق بشر»، می گوید: «بازداشت فلیسین کابوگا یک پیروزی بزرگ برای قربانیان و نجات یافتگان نسل کشی در روندا است. آن ها که بیش از دو دهه صبر کرده اند تا شاهد روبرو شدن این فرد با عدالت باشند. آن ها که در قساوت های بیرحمانه دست داشته اند نباید فراموش کنند که قانون به سر وقت هر کس، حتی آن ها که به نظر غیرقابل دسترسی هستند، می رود.»

کابوگا، تاجر ثروتمند، متهم است که هزینه های مالی حملات علیه اقلیت قومی توتسی را طی خشونتی ۱۰۰ روزه در رواندا تامین کرده و به آن دامن زده بود. این خشونت ها با مرگ رئیس جمهور پیشین روندا از قوم «هوتو» سر گرفت که هواپیمایش بر فراز فرودگاه کیگالی در ۶ آوریل ۱۹۹۴ سرنگون شد. بیش از ۸۰۰ هزار نفر در این خشونت ها کشته شدند.

بر مبنای پرونده دادگاه سازمان ملل متحد، کابوگا مالک یک ایستگاه رادیو تلویزیونی بود که از آن برای دامن زدن به نفرت استفاده می کرد و ظاهرا صندوق مالی برای تجهیز یک گروه شبه نظامی هوتو تاسیس کرده بود.

وزارت خارجه آمریکا از بازداشت کابوگا استقبال کرده و آن را «دستاوردی برای عدالت بین المللی» توصیف کرده است. در بیانیه وزارت خارجه آمریکا همچنین یادآوری شده که دولت آمریکا برای اطلاعات منجر به بازداشت هفت فرد تحت تعقیب دیگر در ارتباط با نسل کشی در رواندا ۵ میلیون دلار جایزه تعیین کرده است.

کابوگا این هفته در پاریس برای استرداد در برابر دادگاه حاضر خواهد شد تا پرونده‌اش به دادگاه لاهه ارجاع داده شود.

بعضی در رواندا از برگزاری این دادگاه در کشورشان استقبال می کنند.

به گزارش وزارت دادگستری فرانسه، کابوگا در دوره های مختلف در آلمان، بلژیک، کنگو، کنیا و سوئیس زندگی کرده بود.

امانوئل مکرون در آوریل ۲۰۱۹ دستور داده بود درباره نقش دولت فرانسه طی پنج سال منتهی به نسل کشی در روندا تحقیقاتی صورت بگیرد. انتظار می رود نتایج این تحقیقات سال ۲۰۲۱ منتشر شود.

کترین فیلد، روزنامه نگار مستقر در پاریس، از سر گیری روابط فرانسه و رواندا را در بازداشت کابوگا بی‌تاثیر نمی‌داند.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG