رییس جمهوری ایران روز یکشنبه ضمن انتقاد از ناتوانی کشور در جذب نخبگان گفت ما به بهانه های مختلف همدیگر را کنار می زنیم و با انگ های مختلف عده ای را منزوی می کنیم، در حالی که همه کشورهای توسعه یافته از نخبگان و اندیشمندان خود استفاده مناسب میکنند.
حسن روحانی که در مراسم تقدیر از برخی از اساتید نخبه و هنرمندان سخنرانی می کرد با انتقاد از برخورد های سلیقه ای با نخبگان، گفت: «چطور همه را کنار می زنیم، یکی به دلیل قومیت، یکی به دلیل مذهب، یکی به دلیل اعتقادات سیاسی، یکی به دلیل روش و یکی دیگر به دلیل ویژگی های اخلاقی.»
انتقاد از عدم اتخاذ سیاست های مناسب برای جلوگیری از خروج نخبگان از کشور و فرار مغزها سال هاست که در سطوح گوناگون در ایران مطرح است، اما صحبت از وجود تبعیض قومیتی و مذهبی، آن هم توسط بلندپایه ترین مقام اجرایی کشور، امری کم سابقه است.
آقای روحانی در جریان سفر خود به استان سیستان و بلوچستان در روز ۲۶ فروردین ماه در زاهدان گفته بود در ایران شهروند درجه دو وجود ندارد و تمام مردم ایران از حقوق شهروندی برابر برخوردارند و تاکید کرد «دولت او هیچ تفاوتی میان مذاهب، اقوام و جنسیت طبق قانون اساسی قائل نیست.»
پیش از آن نیز طی سخنانی در بندرعباس در اسفند سال گذشته، با اشاره به وعده های دولت یازدهم درباره برابری حقوق شهروندی گفت «فرقی بین شیعیان و اهل سنت وجود ندارد و همه مسلمانان و همه آنهایی که گوینده لااله الاالله و محمد رسول الله هستند، همه برادر و در کنار یکدیگر هستند.»
آقای روحانی از زمان تبلیغات انتخاباتی اش بارها وعده داده است تا برای رفع تبعیض های قومی و مذهبی تلاش کند؛ مشکلی که در کنار سایر مسائل موجود در زمینه حقوق بشر در ایران، اعتراض های گسترده سازمان های فعال حقوق بشری و برخی دولت های خارجی را برانگیخته است.
تدوین منشور حقوق شهروندی از اولین اقدامات دولت او در این راستا بود که واکنش های متفاوتی به دنبال داشت. برخی آن را در شرایط فعلی ایران امری مثبت دانسته و برخی نیز آن را غیرضروری و ناقص دانسته اند. شیرین عبادی، فعال حقوق بشر گفته است شکل کاملتر آن منشور در فصل «حقوق ملت» قانون اساسی آمده است که رییس جمهور باید اصول فراموش شده آن را اجرا کند.