لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۳۸

ایران تندیس ریتون هخامنشی را به «اوپک» هدیه کرد


ایران تندیس ریتون هخامنشی را به «اوپک» هدیه کرد
ایران تندیس ریتون هخامنشی را به «اوپک» هدیه کرد

بنا بر اخبار رسمی و غیررسمی ، دولت محمود احمدی نژاد یکی از ارزشمند ترین میراث های فرهنگی ایران و یک اثر باستانی متعلق به دوران هخامنشی در٥٠٠ سال پیش از میلاد مسیح را بدون اطلاع رسانی به مجلس از مملکت خارج کرده و به مناسبت انتقال مقر سازمان کشورهای صادر‌کننده نفت (اوپک) در وین از یک محل به محلی تازه این تندیس یا «جام ریتون » را به این سازمان اهدا کرده است.

پیش از این ها، خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) روز ٢٣ مهرماه خبری را از سوی دفتر وین خود به این صورت منتشر ساخته بود: «تندیس جام ریتون، شیر ساخته ‌شده از برنز با روکش طلایی مربوط به پنچ قرن پیش از میلاد، همچنین دو قطعه تابلوفرش نفیس کرک و ابریشم با طرح‌های پنجمین روز آفرینش اثر «محمود فرشچیان» و سی‌و‌سه‌پل اصفهان، طی مراسمی با حضور دبیرکل و مقامات عالی‌رتبه اوپک، توسط «علی‌اصغر سلطانیه» سفیر و نماینده دایم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین به اوپک اهدا شد.»

با پخش این خبر، وب سایت هایی در داخل و خارج از ایران از اهدای یک اثر تاریخی ایرانی به اوپک به شدت انتقاد کردند. به زودی این خبر بازتاب گسترده ای در فضای اینترنت و شبکه های اجتماعی مختلف در سراسر جهان پیدا کرد و بسیاری این مسئله که قطعه گرانبهایی از میراث ملی ایرانیان از طرف «محمود احمدی نژاد» به اوپک اهدا شده را مورد سئوال قرار دادند.

ازجمله این که آیا به لحاظ قانونی مسئولان اجازه هدیه دادن آثار تاریخی به دیگر كشورهای خارجی را دارند یا خیر؟ به ویژه آن که طی انتشار این خبر اعلام شده بود که : «تندیس جام ریتون شیر ساخته‌ شده از برنز با روكش طلایی مربوط به پنج قرن پیش از میلاد» است که به اوپك هدیه شده است!

با گسترش سریع این خبر، هیچگونه عکس العملی از سوی شخص یا کارشناس مستقل و مشخصی در رابطه با اصالت و چند و چون این خبر نشان داده نشد و دولت هم پاسخی به این شبهه نداد که آیا «ریتون» اهدا شده به اوپک یک «مولاژ» یا نمونه بازسازی شده از روی اصل بوده یا اینکه «جام ریتون» اصلی به «اوپک» هدیه شده است؟

از سوی دیگر با توجه به خبرهای اولیه در این رابطه می بینیم که ٢٠ روز پیش از اهدای هدیه به اوپک در نشریات رژیم، خبری به این صورت چاپ شده است که «مجسمه سنگی شیر ریتون ساخته هنرمندان کرجی از طرف دولت جمهوری اسلامی ایران به سازمان اوپک در وین (اتریش) هدیه شد.»

به نظر می رسد که یک هنرمند رشته حجاری و پیکره سازی اهل کرج به نام «محسن گلستانی» که بخشی از ساخت این مجسمه را برعهده داشته است به یکی از همین نشریات داخلی گفته است که :«خلق مجسمه شیر ریتون که از جنس سنگ و برنز است، پنج ماه به طول انجامیده و این مجسمه که روی آن قلم زنی شده است مزین به ورق طلاست.»

ریتون چیست؟

ریتون نام یونانی ظرف هایی است که در دوران کهن به شکل جانوران ساخته می شد و در ایران باستان به آن «تکوک» می گفته اند. سابقه هنر ریتون سازی به هزاره چهارم قبل از میلاد مسیح یعنی به حدود ۶۰۰۰ سال قبل باز می‌گردد.

در طول دوران حكومت مادها، هنر ریتون‌سازی پیشرفت بسیاری كرد. این هنر در دوران هخامنشیان ابعاد بیشتری پیدا کرد و به اوج خود رسید. درحال حاضر، تكوك‌های بسیاری از دوران مادها، هخامنشیان، اشكانیان، ساسانیان و دوران هجوم اسلام در ایران به‌جا مانده‌ است كه نمونه هایی از آن ها را می توان در موزه های مختلف جهان مشاهده کرد.

تندیس ریتون غالبا به شکل یک حیوان قوی چون شیر و یا عقاب ساخته می شد و ایرانیان باستان بر این اعتقاد بودند که نوشیدن از این جام باعث می شود تا قدرت آن حیوان به انسان انتقال یابد.

تندیس ریتون اهداء شده توسط نماینده دولت دهم به سازمان اوپک، بیش از دو هزار و پانصد سال قدمت تاریخی داشته و ساخته شده از برنز با روکش طلایی است و یکی از با ارزش ترین اشیاء باستانی به جای مانده از امپراطوری هخامنشی در ایران باستان به شمار می رود.

اما مسئله ای که بیش از هرچیز به فکر اصل بودن این تندیس قدرت می بخشد نطق دریافت آن درمراسمی ویژه توسط «عبداله سالم البدری» دبیر کل اوپک است که گفته است «باعث افتخار است که جمهوری اسلامی ایران با داشتن فرهنگ و تمدنی دیرینه و بعنوان عضو فعال اوپک آثار بسیار ارزشمندی را امروز به این نهاد بین المللی اهداء می کند.»

بنا برگزارش خبرگزاری مهرکه این تندیس را «متعلق به پانصد سال پیش از میلاد» می داند، انتشار اخبار مربوط به «ریتون» در شرایطی صورت می گیرد که برخی از رسانه های حامی دولت، تندیس اهدا شده را بدلی ساخته شده از روی تندیس اصلی هخامنشی عنوان کرده اند. با این همه این خبرگزاری می نویسد: «نمایندگان دولت دهم در حالی به مناسبت انتقال مقر سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) به ساختمان جدید این سازمان، این شئی با ارزش باستانی را اهداء کرده اند که “تندیس ریتون” جزو اموال عمومی و اشیاء با ارزش باستانی محسوب می شود.»

بر اساس قوانین مکتوب جمهوری اسلامی، اشیاء و ابناء تاریخی جزو اموال عموم مردم ایران به شمار می رود و هیچ دولتی نمی تواند بدون مجوز قانونی در آن دخل و تصرف نماید. به همین جهت درحال حاضر«تندیس ریتون» دلیلی تازه برای اعتراض علیه عملکردهای دولت احمدی نژاد و ایجاد جنجال های داخلی میان جناح های مختلف رژیم اسلامی بوجود آورده است.

XS
SM
MD
LG