لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۲۶

واکنش‌ها به خیز حکومت برای «جنگ علیه زنان»: این لشکرکشی نشان ضعف جمهوری اسلامی است


استقرار نیروهای یگان ویژه برای سرکوب پوشش اختیاری زنان در حوالی تئاتر شهر در تهران (چهارشنبه، ۲۹ فروردین ۱۴۰۳)
استقرار نیروهای یگان ویژه برای سرکوب پوشش اختیاری زنان در حوالی تئاتر شهر در تهران (چهارشنبه، ۲۹ فروردین ۱۴۰۳)

هم‌زمان با افزایش شدید حضور نیروهای حکومتی در خیابان‌های ایران و انتشار گزارش‌هایی از موارد فزاینده نقض آزادی‌های فردی و اجتماعی شهروندان، هشتگ «جنگ علیه زنان» در فضای مجازی فراگیر شد و کاربران این اقدام را «لشکرکشی» علیه نیمی از جمعیت ایران دانستند که به جای نمایش «قدرت»، نشانگر «ضعف» جمهوری اسلامی است.

گزارش‌های رسیده به صدای آمریکا و منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی در روز چهارشنبه ۲۹ فروردین، حاکی از آن است که حضور نیروهای انتظامی، گشت ارشاد، و عوامل لباس شخصی در شهرهای مختلف ایران برای مقابله با پوشش اختیاری با عنوان «طرح نور» ادامه دارد و در برخی موارد درگیری‌هایی ایجاد کرده است.

بر اساس یک گزارش ویدئویی، یک زن پس از حمله مأموران سرکوب پوشش اختیاری، در مقابل مترو تجریش در شمال تهران دچار حمله عصبی شد.

گزارش‌های شهروندی حاکی از آن است که این زن به بیمارستان منتقل شده و مأموران نیروی انتظامی هم چند شهروند را که از ماجرا فیلم می‌گرفتند، بازداشت کرده‌اند.

زنی پس از حمله ماموران سرکوب پوشش اختیاری دچار حمله عصبی شد
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

سارا امتعلی، پژوهشگر آموزشی، تصویر منتشر شده از زن جوانی را که به دلیل برخورد نیروهای حکومتی دچار حمله عصبی شده، با تصویری از ندا آقاسلطان، معترض کشته شده در جریان اعتراضات سال ۱۳۸۸ مقایسه کرده و با استفاده از هشتگ «جنگ علیه زنان» نوشته است: «جمهوری اسلامی دیروز، جمهوری اسلامی امروز.»

سمیرا راهی، روزنامه‌نگار، نیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که صبح امروز، چهارشنبه، یک دختر ۱۲ ساله توسط مأموران گشت ارشاد در عظیمیه استان البرز بازداشت شده است.

او با تأکید بر این که «جنگ جمهوری اسلامی علیه زنان به کودکان هم رسیده»، اضافه کرد که، «مأموران اجازه حضور مادر در ون گشت ارشاد در کنار دخترش را ندادند و او را به‌تنهایی منتقل کردند.»

آتنا دائمی، فعال حقوق بشر، هدف جمهوری اسلامی از «جنگ علیه زنان» را «حذف آنان از عرصه عمومی» دانست و گفت: «اما تاریخ مبارزات زنان در ایران و جهان حاوی این پیام مهم است که زنان به عقب بر نمی‌گردند و بر احقاق حقوق خود پافشاری می‌کنند.»

او همچنین تأکید کرد: «لشکرکشی علیه زنان نه قدرت، بلکه ضعف جمهوری اسلامی را نمایان می‌کند!»

مهتاب قربانی، فعال حقوق بشر، نیز با تأکید بر این که «جنگ علیه زنان ۴۵ سال است که ادامه دارد»، به خودسوزی هما دارابی در سال ۱۳۷۲ در اعتراض به حجاب اجباری اشاره کرد.

او همچنین با انتشار عکسی از خود یادآوری کرد که «هشت سال پیش» سر او را «به خاطر عدم رعایت حجاب اجباری شکستند» و پس از آن توسط «قاضی مقیسه محکوم» شد.

مهتاب قربانی همچنین با بیان این که مسئله زنان «پاشنه آشیل جمهوری اسلامی» است، به کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد اشاره کرده که موج گسترده اعتراضات سراسری در سال ۱۴۰۱ را به دنبال داشت.

آرش همپای، فعال مدنی هم با انتشار تصویری تاریخی از اعتراضات زنان علیه سیاست‌های ضدزن با در دست داشتن بنر «آزادی زن، آزادی جامعه»، گفته است که «جمهوری اسلامی بازنده جنگ علیه زنان خواهد بود.»

  • ابهام در مرگ تحت بازداشت یک شهروند

روز سه‌شنبه حساب «مملکته» که اخبار و تحولات ایران را دنبال می‌کند، در پلتفرم‌های مختلف رسانه‌های اجتماعی به نقل از یک شاهد عینی از جان باختن یک شهروند در بازداشتگاه وزرا در تهران خبر داد.

به گفته شاهد عینی افرادی که به نظر می‌رسید خانواده فرد جان‌باخته باشند، با گریه «می‌گفتند بچه‌مان را کشتند.»

در پی انتشار این گزارش، نیروی انتظامی مرگ در بازداشت یک شهروند را تأیید کرد، اما در عین حال مدعی شد بازداشت‌شدگان مرتبط با حجاب به بازداشتگاه وزرا منتقل نمی‌شوند و «فرد درگذشته یک متهم به دزدی بوده که بر اثر خوردن قرص» جان خود را از دست داده است.

خبرگزاری ایرنا نیز ادعا کرد که فرد جان باخته از «اراذل و اوباش» بوده و در حال «استراحت در بازداشتگاه» فوت کرده است.

در پی این گزارش‌ها، برخی کاربران در شبکه اجتماعی ایکس نام و عکس زنی جوان را به عنوان فرد جان‌باخته در بازداشتگاه وزرا منتشر کرده‌اند. اما امکان احراز هویت او برای صدای آمریکا وجود نداشت.

  • لشکرکشی حکومت علیه زنان

تصاویر و ویدئوهای منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی، نشانگر حضور پرشمار نیروهای یگان ویژه، انتظامی، و لباس شخصی‌های حکومتی در سطح شهرها است.

کانال تلگرامی «شورای بازنشستگان ایران» تصویری از تراکم مأموران یگان ویژه در تئاتر شهر تهران را منتشر کرده و نوشته است: «این جا میدان جنگ ایران و اسرائیل نیست. این جا تئاتر شهر تهران است و این همه نیرو برای اعلام جنگ علیه زنان فرستاده شده است.»

استقرار این نیروها هرچند با عنوان «طرح نور» برای کنترل پوشش زنان و اعمال حجاب اجباری صورت گرفته، اما هم‌زمان با گمانه‌زنی‌ها درباره احتمال بروز اعتراضات داخلی در پی پاسخ اسرائیل به حمله هوایی جمهوری اسلامی به این کشور است.

حامد محمدی، روزنامه‌نگار، در این زمینه نوشته است: «بیشتر از ۳۰۰ موشک و پهپاد به اسرائیل پرتاب شده پوتین یک سرباز خاکی نشد، زورشان فقط به زنان بی‌دفاع در خیابان‌ها می‌رسد.»

به گفته او، مقامات جمهوری اسلامی «ناتوانی و حقارت‌های رزمی در میدان نبرد را سر مردم خالی می‌کنند، آنها می‌ترسد اعتراضات شروع شود، در سرکوب به پیشواز رفته‌اند.»

  • پلمب قدیمی‌ترین پیتزافروشی تهران به بهانه نقض حجاب اجباری

همچنین، رسانه‌ها در ایران از پلمب قدیمی‌ترین پیتزافروشی در تهران به خاطر عدم رعایت حجاب اجباری از سوی مشتری‌ها خبر داده‌اند.

پیتزا «داوود» در حساب کاربری خود در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرده است که این پلمب به دستور مقام قضایی و «به خاطر حجاب» صورت گرفته است.

  • افشاگری یک دانشجو: ساکت باش تا مدرکت را بگیری

هم‌زمان با فشارها بر زنان در فضای عمومی برای اعمال حجاب اجباری، گزارش‌های شهروندی نشان می‌دهد مقامات اطلاعاتی و قضایی جمهوری اسلامی نیز فشار بر زنان را افزایش داده‌اند.

مطهره گونه‌ای، دانشجوی دندانپزشکی که در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ از دانشگاه تعلیق و تبعید شده بود با اعلام این که توسط یک نهاد اطلاعاتی برای ساعت ۹ صبح چهارشنبه ۲۹ فروردین احضار شده بود، درباره این جلسه گفته است: «جلسه بازجویی نبود. معامله بود. ساکت باش تا مدرکت را بگیری و برایت پرونده نسازند. می‌خواهیم کمکت کنیم و بالاخره دولت عوض می‌شود و شاید رفتی وزارت بهداشت.»
مطهره گونه‌ای تأکید کرده است: «پاسخ من یک کلمه بود: نه!»

در این حال، تقی آزادارمکی، جامعه‌شناس، به وب‌سایت «رویداد۲۴» گفته است: «جامعه ما از نظام سیاسی عبور کرده و خودکنترل شده است.»

به گفته او، «وقتی نیروی کنترل حجاب به خیابان می‌آید، جامعه احساس می‌کند با نیروی بیگانه طرف شده» و «فاصله فرهنگی جامعه و دولت در ایران چنان فراخ و زیاد شده است که دیگر جامعه در مسائل اصلی توجهی به نگاه و اراده دولت ندارد و به تشخیص خودش عمل می‌کند.»

XS
SM
MD
LG