تخریب کافههای خیابانی در فاز دوم شهرک اکباتان واکنشهایی در پی داشت. برخی این اقدام را برای نابود کردن خردهفرهنگهای متفاوت از حکومت دانستهاند و برخی نیز آن را اقدامی امنیتی در مقابل اعتراضات پس از کشته شدن مهسا امینی برشمردهاند.
مقامات جمهوری اسلامی به دلیل آنچه «مشکلات شهرداری» عنوان شد، شماری از کافههای خیابانی را که از ۱۰ سال قبل در شهرک اکباتان فعال بودند، تخریب کردند.
چند تن از ساکنان شهرک اکباتان درباره تخریب حدود ۱۰ کافه و رستوران در این محله تهران که به پاتوق اهالی تبدیل شده بود، گفتند این اقدام در سحرگاه با استفاده از جرثقیل صورت گرفت و «به جز تلی از چادرها» چیزی از کافههای خیابانی اکباتان باقی نماند.
به گفته برخی کاربران رسانههای اجتماعی، حمله به کافههای اکباتان توسط نیروهای حکومتی از جمله «بسیجیها»، از زمان آغاز اعتراضات پس از کشته شدن مهسا امینی آغاز شد. به گفته آنها همزمان با تخریب کافهها در روز یکشنبه، «نیروهای امنیتی با کلاه و ماسک مشکی» برای جلوگیری از شناسایی شدن، در محل حضور داشتند.
گزارشها حاکی از آن است که «۲۰ موتور پلیس ضدشورش» هر یک با دو سرنشین نیز در محل تخریب کافهها بودند و آغاز عملیات تخریب «به دلیل ترس از واکنش اهالی شهرک» از «ساعت پنج صبح» بود.
یک کافهدار در شهرک اکباتان روز دوشنبه ۲۵ اردیبهشت به شبکه شرق گفته است که شش ماه قبل از شهرداری «اخطار» گرفته که «به دلیل قرار گرفتن کافه در مشاعات و همچنین بدحجابی و فساد این مکان پلمب میشود.»
بنا بر این گزارش، صاحبان این کافههای تخریب شده بین بلوکهای ۱۵ و ۱۶ فاز دو «جوانان بومی شهرک و اکثرا تحصیلکرده» هستند و سرمایه راهاندازی آنها را «بهسختی» جمع کرده بودند.
به گفته یک زن جوان ساکن اکباتان، بر خلاف ادعای مقامات، تخریب این کافهها «به مشاعات ربطی ندارد»، چنانکه ساختمانهای مگامال و دارالقرآن در بلوکهای ۱۵ و ۱۹ نیز «در مشاعات قرار دارند» اما با وجود اعتراض ساکنان، «با آنها کاری ندارند.»
یک کافهدار میانسال نیز با بیان این که «این جا تنها سرمایه من بود»، گفته حدود «۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون» تومان ضرر کرده و صاحبان دیگر کافههای دیگر نیز شرایط مشابه او دارند.
شرق نوشته، برخی علت تخریب کافهها را «ترویج فساد و فحشا» و گروهی نیز «مشکلات مرتبط با شهرداری و زیباسازی شهر» دانستهاند.
به گزارش وبسایت «اکو ایران»، احسان شریفی، شهردار منطقه پنج، درباره تخریب کافههای خیابانی بازارچه کوثر در شهرک اکباتان گفت آنها «بدون مجوز و در مشاعات شهرک» برپا شده بودند و «محوطه شهرک را متصرف شده بودند» و تخریب آنها با «حکم قضایی و هماهنگی پلیس و نهادهای مرتبط» صورت گرفت.
شهردار منطقه پنج ادعا کرد که «تمام اموال کافهداران» پس از «صورت جلسه توسط پلیس» به صاحبان آنها «تحویل داده شد» و «صرفا در بخش سازه، ستونها تخریب شد.»
به ادعای این مقام رسمی، درخواست «رفع تصرف مشاعات شهرک» در نشستی با حضور «حدود ۱۲ نفر از اعضای مدیره بلوکها و معتمدین اکباتان» مطرح شد و «نگاه سیاسی» در آن نبود و اگر به شهرداری «پرداختی» داشتند، «حتما پای حقشان میایستادند، اما ادعای مالکیتی وجود نداشت.»
شریفی گفت که «شهرداری پیگیر حق ساکنانی بود که در نزدیکی کافهها زندگی میکردند و برای آنها مشکلاتی ایجاد شده بود»، اما ساکنان حوالی بازارچه کوثر به شرق گفتهاند این کافهها از «جاذبههای گردشگری شهرک» بودند و «فضای دوستانه» داشتند.
برخی کاربران رسانههای اجتماعی، تخریب «جاهای دنج» و «محلهای گعده کردن» و «زیست شبانه»، را از برنامههای مقامات جمهوری اسلامی برای مقابله با «خردهفرهنگ متفاوت از فرهنگ رسمی» میدانند.
برخی کاربران نیز این اقدام را «انتقامگیری از اعتراضات» در شهرک اکباتان دانستهاند.