سهمیهبندی سوخت و نهادهها معضل اصلی این روزهای کشاورزان است و تشدید شرایط در کنار نبود چشمانداز روشن در این حوزه نگرانیهای بسیاری را به دنبال داشته است.
در این ارتباط، محمدرضا ترابیموسوی، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران، در گزارشی که ةجارت نیوز» روز پنجشنبه ششم دی منتشر کرد، هشدار داد: « کاهش مداوم این سهمیهها به همراه حذف تخصیص ارز برای بذر، تولید کشاورزی را به بحران کشانده است.»
به نوشته تجارت نیوز، «مشکلاتی همچون سهمیهبندی سوخت گازوئیل برای ادوات کشاورزی، تخصیص ناکافی ارز برای واردات بذر و نهادهها و کاهش این سهمیهها تأثیر منفی زیادی بر تولیدات داخلی و رقابتپذیری کشاورزان در بازارهای داخلی و خارجی داشته است.»
در گزارش این رسانه تاکید شده است که افزایش هزینههای تولید ناشی از این مشکلات، رقابت در بازار را دشوارتر کرده و موجب کاهش تولید و افزایش قیمتها شده است.
محمدرضا ترابیموسوی، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران، نیز به تجارتنیوز گفته است: «سهمیههای گازوئیل در این بخش به تدریج کاهش مییابند به گونهای که هیچ قانونی برای آن وجود ندارد.»
به گفته وی، کارشناس سازمان نظام مهندسی کشاورزی بر اساس فرمولهای مشخص، سهمیهها را تعیین میکند، اما شرکت نفت سهمیهها را کم میکند.
این فعال بخش خصوصی نبود ارز کافی و عدم تخصیص آن در زمان نیاز را از دیگر معضلات این بخش دانسته که موجب برهم خوردن چرخه تامین بذار و سایر نهادهای مورد نیاز صنعت کشاورزی شده است.
عطاءالله اشرفی اصفهانی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران، هم روز ۲۸ آذر نسبت به خاموشیها در صنعت کشاورزی اعتراض کرده و گفته بود: «کشاورزی با وجود این که با تامین امنیت غذایی سروکار دارد و در این صنعت با پرورش دام، طیور و گیاه سروکار داریم، مغفول میماند در حالی که قطعی برق در این صنعت به معنای تلف شدن سرمایه است و تنها توقف تولید را دربرندارد.»
آقای اشرفی اصفهانی همچنین گفته بود که سهمیه گازوئیلی که دولت برای تامین سوخت ژنراتورها در اختیار بخش کشاورزی قرار داده است، کافی نیست و اکنون تولیدکنندگان گاه تا ۲۰هزار تومان برای خرید هر لیتر گازوئیل باید پرداخت کنند.
با به وجود آمدن بحران تامین سوخت در ایران، صنعت کشاورزی همچون سایر حوزهها با مشکل تامین گازوئیل مواجه شده و تهیه این ماده سوختی به قیمت آزاد نیز موجب بالا رفتن هزینههای تولید و قیمت تمام شده محصولات برای مصرف کننده شده است.
در کنار این معضل، قطع برق واحدهای کشاورزی و گاز گلخانهها آسیبهای جبران ناپذیری را به تولید آنها وارد کرده است که در نهایت این موضوع نیز به شکل کاهش عرضه محصولات مختلف و افزایش قیمتها در بازار خود را نشان خواهد داد.
به گفته شماری از کارشناسان، در کنار مشکلات یاد شده، نبود ارز نیز موجب شده است تا بنیان تولید در حوزه کشاورزی به خطر بیفتد و چشمانداز امنیت غذایی مبهم باشد.