ابراهیم رئیسی صبح روز دوشنبه برای شرکت در هفتادو هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک تهران را ترک کرد.
رئیس دولت سیزدهم در هنگام ترک تهران اعلام کرد هیچ برنامهای برای انجام مذاکرات مربوط به پرونده هستهای ایران ندارد اما سخنگوی وزارت خارجه احتمال انجام آن را رد نکرده است.
به گزارش خبرگزاری دولتی «ایرنا»، ابراهیم رئیسی در این سفر ضمن حضور در نشست سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد، «با تعدادی از سران کشورهای حاضر در این نشست دیدار و گفتگو می کند» و دیدارهای «جانبی» دیگری نیز خواهد داشت.
در این حال، به گزارش خبرگزاری «فارس» وابسته به سپاه پاسداران، رئیس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی پیش از حرکت به سوی نیویورک، در مصاحبه با شبکه «سیبیاس نیوز» آمریکا اظهار داشته که توافق هستهای «بدون تضمین» بیمعنی است.
ابراهیم رئیسی در پاسخ به سوالی راجع به واقعه «هولوکاست» و اینکه آیا به وجود آن اعتقاد دارد یا نه، گفته است: یک نشانههایی نیز وجود دارد که چنین اتفاقی (هولوکاست) افتاده که باید مورد بررسی دقیق توسط محققان و مورخان قرار بگیرد.
سفر و سخنرانی محمود احمدینژاد رئیس دولت جمهوری اسلامی طی سالهای ۸۴ تا ۹۲ به سازمان ملل متحد همواره تحت تاثیر «انکار واقعه هولوکاست» از سوی او و همزمان محکومیت گسترده جهانی بوده است.
از سوی دیگر، ابراهیم رئیسی پیش از عزیمت گفته است که در این سفر هیچ برنامهای «برای مذاکره یا ملاقات با آمریکاییها» برنامهریزی نشده و «هیچ برنامهای هم برای دیدار با آنها نداریم.»
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز اظهار داشته که «برنامه تعریف شدهای» برای گفتوگو درباره «احیای برجام» در چارچوب سفر رئیسی به نیویورک وجود ندارد.
ناصر کنعانی در نشست خبری دوشنبه بیست و هشتم شهریورماه خود با نمایندگان برخی از رسانههای داخلی درباره احتمال اینکه «در حاشیه نشست مجمع عمومی» گفتوگوهایی صورت گیرد، اظهار داشته بود که وقوع برخی از دیدارها را «رد نمیکنم.»
این درحالی است که روزنامه «جوان» چاپ تهران و وابسته به سپاه پاسداران پانزدهم شهریور از رئیس دولت جمهوری اسلامی ایران خواسته بود که به نیویورک نرود.
این رسانه پیشتر نوشته بود رئیسجمهوری ایران هرچهقدر خود را «بینیازتر از اینگونه سفرها نشان دهد»، غیبت او در مجمع عمومی سازمانملل «محسوستر» و برای تبدیلشدن به یک «پروپاگاندای رسانهای و سیاسی» مناسبتر است.
رئیسی پیش از ترک تهران اما گفت که «اگر با تحریم و تهدید، ملت ایران متوقف می شد، حضور ما در سازمان ملل عزتمندانه نخواهد بود، اما حضور من در این سفر عزتمندانه و با افتخار است.»
ابراهیم رییسی سال گذشته و در نخستین ماههای تصدی ریاست دولت جمهوری اسلامی ایران، بنابر آنچه محدودیتهای ناشی از همهگیری ویروس کرونا اعلام شده بود، در هفتاد و ششمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد حضور نیافت و سخنرانی خود را از طریق پیام ضبط شده ویدئویی انجام داد.