شهبانو فرح پهلوی در گفتوشنودی اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا که روز یکشنبه ٢٨ آذر پخش شد، درباره ایجاد برخی از نهادهای فرهنگی نوبنیاد در دهههای ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰ خورشیدی، همچون موزههای مختلف و جشنوارهها سخن گفتند و به پرسشهای صدای آمریکا پاسخ دادند.
شهبانو در ابتدای سخنان خود به هممیهنان در داخل و خارج از ایران درود فرستاد و سپس به پرسشی درباره موزههایی که در ایجاد و راهاندازیشان نقش داشته پاسخ داد.
وی از شهرت جهانی فرش ایرانی به عنوان دلیل ایجاد موزه فرش یاد کرد و افزود این موزه را در ضلع شمالی پارک فرح (بوستان لاله کنونی) احداث کردند. معمار این موزه، که شامل فرشهای نفیس ایرانی است، آقای عبدالعزیز فرمانفرمائیان بود.
شهبانو در این گفتوشنود درباره چندین موزه دیگر سخن گفت که فهرست آنها به شرح زیر است:
· موزه هنرهای معاصر، که در غرب پارک فرح واقع شده و معمار آن کامران دیبا بود. در این موزه، علاوه بر آثار ایرانی، آثار ارزشمند هنرمندان بزرگ غیرایرانی نیز وجود دارد. برخی از این آثار هرگز در بعد از انقلاب به نمایش عمومی درنیامدهاند و برخی از آنها به فروش رفتهاند؛ از جمله تابلویی از دکونین هنرمند معروف قرن گذشته که با چندین ورق از شاهنامه شاه تهماسبی توسط دولت کنونی مبادله شد.
· موزه نگارستان، ویژه آثار هنری ایرانی از آمیختگی هنر مدرن و سنتی از دوران کریم خان تا زمان معاصر.
· موزه آبگینه و سفالینههای ایران، در محل خانه قوامالسلطنه که مخصوص شیشه و سفال است.
· موزه رضا عباسی، که به یاد نقاش مشهور دوره صفوی نامگذاری شد. ساختمان این موزه قبلا نمایشگاه مبلمان بود و به دلیل ویژگیهای معماری آن خریداری و تبدیل به موزه شد.
· تالار رودکی که دارای دو تالار است و بعد از انقلاب تالار بزرگتر را به «تالار وحدت» تغییر نام دادند. به گفته شهبانو، این تالار را وزارت فرهنگ و هنر وقت ساخت. تالار رودکی قبل از انقلاب مهمترین اپراخانه خاورمیانه بود و مرکز ملی باله ایران نیز در آن قرار داشت.
· مهمانسرای جهانگردی نائین با معماری کیوان خسروانی. این مهمانسرا با الهام از معماری محلی و سنتی ساخته شد و بنایی است ضد زمینلرزه و سازگار با محیط زیست.
شهبانو در ادامه این گفتوشنود به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و ایجاد کتابخانه مخصوص کودکان و نوجوانان در سراسر کشور، به منظور فعالیت در زمینههای فرهنگی و هنری برای آنان پرداخت. به گفته شهبانو، معماری این کتابخانهها با توجه به معماری محلی و سنتی مناطق مختلف ایران بود. ایجاد کتابخانههای سیار در سراسر کشور که نوآوری بزرگی در سطح جهان بود و نیز گروه سیار تئاتر برای کودکان و نوجوانان و همچنین نگارش کتاب «دخترک دریا» به قلم خود شهبانو فرح پهلوی، از دیگر موضوعات مورداشاره ایشان بود.
شهبانو در ادامه به برگزاری جشن هنر در شیراز با هدف تعامل فرهنگی شرق و غرب پرداخت. در این جشنواره بینالمللی، صدها هنرمند از کشورهای مختلف دنیا و ایران شرکت داشتند. از موسیقی سنتی و نمای سنتی تعزیه ایرانی گرفته تا موسیقی و نمایشهای آوانگارد غربی و شرقی، در جشن هنر شیراز به نمایش گذاشته میشد.
شهبانو در بخش دیگری از سخنانش در ارتباط با تاثیر ماندگار فعالیتهای فرهنگیای خود در آن دوره و بازتاب آن در میان نسلهای جوان ایرانیان گفت: «دانههایی را که آدم با اعتقاد و علاقه و محبت میکارد، هیچ وقت خشک نمیشوند.»
جشنواره طوس در خراسان و رواج نقالی و شاهنامه خوانی و هنرهای رزمی بومی موضوع دیگری بود که شهبانو دربارهاش سخن گفت.
شهبانو در بخشی از سخنانش در ارتباط با تاثیر ماندگار فعالیتهای فرهنگی خود در آن دوره و بازتاب آن در میان نسلهای جوان ایرانیان گفت: «دانههایی را که آدم با اعتقاد و علاقه و محبت میکارد، هیچ وقت خشک نمیشوند.»
ایشان طی ١٨ سال، سرپرستی بسیاری از مراکز اجتماعی و فرهنگی دیگر از جمله جمعیت بهزیستی وآموزشی فرح پهلوی، موسسه آسیایی گفتگوی تمدنها، بنگاه حمایت مادران و نوزادان، سازمان ملی فولکلور ایران، دانشگاه فرح پهلوی (الزهرا کنونی) ، و بنیاد فرهنگ ایران را بر عهده داشت.
شهبانو در پایان سخنان خود گفت: «نور بر تاریکی پیروز خواهد شد و ایران از خاکستر خود بر خواهد خاست.»
نسخه کامل گفتوشنود اختصاصی صدای آمریکا با شهبانو فرح پهلوی در پایین این گزارش قرار دارد.