در پی اعدام یک متهم در ملأ عام در مراغه، پگاه بنیهاشمی، حقوقدان، در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا این اقدام قضائی را «مجازاتی قبیح» توصیف کرد که عاری از هرگونه بازدارندگی بر جامعه است.
پگاه بنیهاشمی اجرای حکم در ملأ عام را دارای تاثیر سوء بر خانواده متهم دانست و گفت: «بلایی که بر سر خانوادههای محکومان به اعدام در ملأعام میآید هرگز تمامشدنی نیست و قبح آن برای این خانوادهها تا ابد باقی خواهد ماند.»
سلیمان سلامت، که به گفته مقامات قضایی حدود ۷ سال قبل بازداشت شده بود، به اتهام «افساد فی الارض» از طریق «اشاعه گسترده فساد و فحشاء» روز پنجشنبه ۴ خردادماه در ملأ عام در مراغه اعدام شد.
محمود نعمتی، دادستان مراغه، با دفاع از این اقدام قضائی، اعدام در ملأعام را «با هدف پیشگیری» عنوان کرده است.
اما پگاه بنیهاشمی در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا قابلیت بازدارندگی اعدام را رد کرد. این حقوقدان برای مثال به اعدام متهمان مواد مخدر در ایران در دهههای گذشته اشاره کرد و گفت از آنجا که دلیل عمده رویآوردن افراد به معاملات مواد مخدر مشکلات اقتصادی و بیکاری است، مجازات متهمان هیچ تاثیری بر کاهش این جرائم نداشته است.
بر پایه تصاویر منتشرشده این حکم در حضور شهروندان از جمله کودکان خردسال اجرا شده است.
سازمان حقوق بشر ایران از «بازگشت اعدام در ملأ اعدام به خیابانها» انتقاد کرده و از نهادهای بینالمللی فعال در امور کودکان، از جمله یونیسف، خواست «با اقدام قاطع و جدی، جمهوری اسلامی را بابت این اقدام پاسخگو کنند.»
محمود امیری مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، خواستار محکومت شدید این اقدام از سوی جامعه جهانی شده است.
به گزارش سازمان حقوق بشر ایران، اعدام در ملأ عام بجز در سال ۲۰۲۱ میلادی، کماکان در سالهای گذشته در ایران اجرا شده است.
سازمان حقوق بشر ایران، اعدام اخیر در مراغه را نخستین اعدام ملأعام در سال جاری میلادی برشمرد و نسبت به احتمال تکرار آن در ماههای آینده ابراز نگرانی کرد.
این در حالی است که قرار است حکم اعدام در ملأعام دو تن از متهمان «حمله به شاهچراغ» به زودی در شیراز به اجرا درآید.
بسیاری از کارشناسان معتقدند جمهوری اسلامی با ابزار اعدام به ویژه در ملأ عام در صدد ایجاد ارعاب در میان شهروندان و مخالفان خود هستند.