لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ ایران ۰۱:۳۷

مطبوعات: آيا انقلاب تونس آغازگر تحول تازه ای در خاورميانه و آفريقا ست؟


مطبوعات: آيا انقلاب تونس آغازگر تحول تازه ای در خاورميانه و آفريقا ست؟
مطبوعات: آيا انقلاب تونس آغازگر تحول تازه ای در خاورميانه و آفريقا ست؟

ديلی تلگراف چاپ لندن گزارش کرده است که همسر زين العابدين بن علی هنگام فرار از تونس يک و نيم تن طلای متعلق به بانک مرکزی تونس به ارزش سی و هشت ميليون پوند انگليس را از کشور، خارج کرده است.

رويدادهای اخير تونس، نگرانی رهبران خاورميانه و آفريقا را از سرايت خيزش مردمی به کشورهای عرب، برانگيخته است.

نيويورک تايمز نوشته است انقلاب در تونس، نظم و نظام جاافتاده در بسياری از کشورهای عرب خاورميانه و آفريقا را به هم ريخته، و زخمهای کهنه بار ديگر در آن کشورها سر باز کرده است. اين روزنامه نمونه هايی از رويدادهای اخير منطقه را بر شمرده است، از جمله شکاف ميان مسلمانان و اقليت مسيحی در مصر، بحران سياسی و سقوط دولت ائتلافی سعد حريری در لبنان، و دو جنگ خونين داخلی ميان سياه پوستان آفريقايی تبار جنوب سودان با دولت عرب حاکم بر آن کشور که تا آستانه استقلال سياهپوستان از دولت مرکزی پيش رفته است. آنتونی شديد، نويسنده مقاله، پيش بينی کرده است که سال ۲۰۱۱ ميلادی سال بيداری مردم و فرو ريختن وضع موجود در خاورميانه باشد.

روزنامه لوموند نيز جنبش تونس را حرکت خودخوش و اتحاد فی البداهه مردم «برای نان» می خواند. دکتر فرهاد خسروخاور، استاد جامعه شناسی در فرانسه، ضمن مقايسه فرار بن علی با سقوط پادشاهی در ايران در سال ۱۳۵۷ نوشته است رهبر تونس نيز به تدريج قدرت را به طور مطلق در دست گرفت و قدرت درک تحولات اجتماعی را از دست داد. وی اين پرسش را مطرح کرده است که آيا فروپاشی دولت بن علی، پايان ديکتاتوری در خاور نزديک و خاورميانه را به دنبال خواهد داشت؟

در همين حال وزرای امور خارجه کشورهای عرب روز سه شنبه در شرم الشيخ ِ مصر ملاقات کردند. قرار است همايش اقتصادی کشورهای عرب امروز، چهارشنبه، در مصر بر گزار شود اما به نظر می رسد ناآرامی های تونساين همايش را تحت الشعاع خود قرار دهد. هدف از برگزاری همايش اقتصادی کشورهای عرب گفتگو و تبادل نظر پيرامون مسائل تجاری و سرمايه گذاری بود اما مقامات عرب می گويند ناآرامی های اخير در تونس که ناشی از خفقان سياسی، افزايش بيکاری و قيمت مواد غذايی در آن کشور بوده است در صدر دستور جلسه اين همايش قرار خواهد گرفت. عمر موسی، رييس اتحاديه عرب، روز دوشنبه از کشورهای ثروتمند عرب خواست به برادران نيازمند خود، کمک کنند. اين درخواست قرار بود محور اصلی همايش اقتصادی اعراب باشد. آقای موسی مشخصاً در سخنان خود به بحران تونس اشاره نکرد اما احتمال داد ناآرامی های اخير در تونس تاثير بسزايی بر جهان عرب، داشته باشد. مصر ميزبان دومين همايش اقتصادی و توسعه اجتماعی کشورهای عرب خواهد بود که روز چهارشنبه با شرکت رهبران عرب در شرم الشيخ برگزار می شود.

اما در خبرهای ديگر مطبوعات بين المللی، واشنگتن اگزمينر گزارش می دهد که هيأتی از کارشناسان تسليحاتی و ناظران سازمان ملل برای تحقيق در مورد محموله های اسلحه ای که به طور غيرقانونی از ايران به نيجريه ارسال شده بود، وارد نيجريه شده اند. واشنگتن پست نيز به نقل از رئيس جمهوری اسلامی نوشته است تحريم های بين المللی ايران را از فعاليت های هسته ای باز نخواهد داشت و ايران در نشست پيش رو در مورد غنی سازی اورانيوم بحث نمی کند. سخنان محمود احمدی نژاد در آستانه گفتگوهای هسته ای گروه پنج بعلاوه يک با ايران عنوان شده است. کشورهای پنج بعلاوه يک خواهان آن هستند که جمهوری اسلامی به قطعنامه های شورای امنيت سازمان ملل که توقف غنی سازی اورانيوم از مفاد آن است، عمل کند.

سرانجام در ايران روزنامه جمهوری اسلامی در گزارشی در مورد وضعيت بازار کار ايران نوشته است: «هشتاد و هفت درصد فرصت های شغلی در اختيار مردان است.» به عبارت ديگر، زنان ايرانی تنها حدود سيزده درصد فرصت های شغلی را در کشور، در دسترس خود دارند.

XS
SM
MD
LG