لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۱۰

مطبوعات آمريکا در مورد نقش ايران در سوريه، بحرين و يمن بحث می کنند


مطبوعات آمريکا در مورد نقش ايران در سوريه، بحرين و يمن بحث می کنند
مطبوعات آمريکا در مورد نقش ايران در سوريه، بحرين و يمن بحث می کنند

وال استريت ژورنال از امکان کمک های دولت تهران به مخالفان شيعه در بحرين و يمن سخن گفته است. اين روزنامه به نقل از يک مقام وزرات دفاع آمريکا می نويسد مقام های ايرانی در خصوص ميزان کمک به مخالفان شيعه در بحرين به توافق نرسيده اند. بر اساس اطلاعات موجود، بيشترين تلاش ايران استفاده تبليغاتی از ناآرامی های موجود در منطقه بوده است. انتوس و روزنبرگ می نويسند آخرين برآوردهای آمريکا بر اساس اطلاعاتی است که بخشی از آن از طريق شنود مکالمات مقام های ايرانی با يکديگر و با مخالفان بحرينی و يمنی بوده است. بر اساس اين اطلاعات مقام های ايرانی از امکان انتقال پول و اسلحه به مخالفان دولت در اين کشورها سخن گفته اند. اما يک مقام آمريکايی اظهار کرده مدرک مشخصی مبنی بر کمک های گسترده مالی و تسليحاتی ايران به مخالفان در يمن و بحرين در دست نيست. به نظر می رسد تمايل ايران برای دخالت در امور اين کشورها بيش از توان ايران است. وال استريت ژورنال به نقل از يک مقام ارشد آمريکايی که نامش فاش نشده می نويسد آمريکا نگران بوده خشونت عليه مخالفان در اين کشورها بهانه ای برای اقدامات مداخله جويانه ايران باشد و به همين علت واشنگتن از مقام های منامه وصنعا خواسته تا دست به خشونت نزنند؛ توصيه ای که مورد توجه قرار نگرفته است. از سوی ديگر رهبران مخالفان در بحرين می گويند به رغم ارتباط فرهنگی و مذهبی با ايران، اپوزيسيون شيعه در آن کشور از دريافت کمک های دولت تهران خودداری می کند زيرا اين امر به دولت منامه امکان خواهد داد تا تلاش های مخالفان برای رسيدن به دموکراسی را به دخالت های خارجی ربط دهد و سرکوب اعتراض های ضددولتی را توجيه کند.

در رويدادی ديگر روزنامه وال استريت ژورنال به نقل از مقام های آمريکايی نوشته است جمهوری اسلامی ايران برای سرکوب معترضان طرفدار دموکراسی در سوريه، به طور مخفيانه به رژيم بشار اسد کمک میکند. از سوی ديگر روزنامه واشنگتن پست نيز از مقامات ايالات متحده و ديگر کشورهای طرفدار دموکراسی خواسته است برای کمک به مخالفان در سوريه، اقدامات عملی در پيش گيرند.

وال استريت ژورنال به نقل از مقام های آمريکايی می نويسد جمهوری اسلامی ايران تاکنون ابزار و تجهيزات مختلفی به دمشق فرستاده است تا نيروهای امنيتی سوريه در برابر اعتراض‌های مردمی از آن استفاده کنند. اين کمک‌ها شامل ابزار سرکوب و کنترل معترضان، فناوری فيلترينگ وبسايت‌های اينترنتی و ارتباطات تلفنی، مشاوره و ارائه دانش فنی در زمينه رديابی خطوط اينترنتی مخالفان از جمله ايميل‌ها و مطالب ارسالی آنان بر روی وب سايت‌ها است. مقامات جمهوری اسلامی ايران همچنين تجربيات خود در زمينه سرکوب اعتراض‌های پس از انتخابات اخير رياست جمهوری را در اختيار مقام‌های سوريه قرار داده اند. يک مقام دولت اوباما به وال استريت ژورنال گفته است برداشت ما اين است که جمهوری اسلامی ايران با ابزار و فناوری خود به حکومت سوريه برای سرکوب مردم اين کشور کمک می کند. محمود احمدی نژاد نا آراميهای سوريه را توطئه ای از سوی آمريکا برای نجات اسراييل قلمداد کرده است.

اما روزنامه واشنگتن پست نيز يکی از سرمقاله های خود را به اوضاع سوريه اختصاص داده است. اين روزنامه، پيش بينی ماه های گذشته کارشناسان غربی در مورد سوريه را يادآور شده که بر اين باور بودند ناآرامی ها در خاورميانه به سوريه سرايت نخواهد کرد؛ چرا که دشمنی بشار اسد با اسراييل و آمريکا را عامل محبوبيت وی در ميان مردم سوريه می دانستند. واشنگتن پست سپس به غلط بودن اين پيش بينی ها پرداخته و با اشاره به تظاهرات مخالفان در شهرهای مختلف سوريه می نويسد اکنون ديدگاه غالب اين است که رژيم بشار اسد می تواند با سرکوب وحشيانه، تظاهرات مخالفان را سرکوب کند. اين بار ممکن است حق با کارشناسان و سياستمداران باشد اما بايد به ياد داشت که مخالفان در سوريه که عليه يکی از پليسی ترين رژيم های خاورميانه به پا خاسته اند، هيچ کمک قابل توجهی از سوی ايالات متحده و يا ديگر کشورهای حامی دموکراسی دريافت نکرده اند. فراخواندن سفير آمريکا از سوريه و صدور قطعنامه در شورای امنيت سازمان ملل عليه سوريه و محکوم کردن رفتار رژيم آن کشور، اقداماتی هستند که به نوشته واشنگتن پست می تواند نزديک ترين متحد جمهوری اسلامی ايران در منطقه را تحت فشار قرار دهد.

XS
SM
MD
LG