لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۴۹

کریستین ساینس مانیتور: رییس جمهوری آمریکا باید مراقب تاکتیک های تعویق و تعلل جمهوری اسلامی باشد


کریستین ساینس مانیتور: رییس جمهوری آمریکا باید مراقب تاکتیک های تعویق و تعلل جمهوری اسلامی باشد
کریستین ساینس مانیتور: رییس جمهوری آمریکا باید مراقب تاکتیک های تعویق و تعلل جمهوری اسلامی باشد

روزنامه کریستین ساینس مانیتور روز شنبه با اشاره به این که گفت وگوهای روز دو شنبه، پس از یک سال بازی سیاسی از سوی جمهوری اسلامی ایران و اعمال تحریم های بین المللی علیه ايران انجام می گیرد هشدار داد که رییس جمهوری آمریکا باید مراقب تاکتیک های تعویق و تعلل جمهوری اسلامی باشد. در سرمقاله همين روزنامه در روز يکشنبه با اشاره به این که دولت تهران هرگز توقف غنی سازی اورانیوم را جدی نگرفته، نوشته است تنها سیاستی که در برابر دولت تهران نتیجه بخش بوده است، تحریم هاست. این روزنامه به دولت واشنگتن توصيه می کند که حلقه تحریم های بین المللی علیه ایران را تنگتر کند.

در چند روز اخير آهنگ نگران کننده برنامه هسته ای ایران، و دشمنان داخلی و خارجی فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی برخی از عناوینی است که در مطبوعات جهان به چشم می خورد.

روزنامه فرانسوی فیگارو نوشته است «مذاکرات هسته ای جمهوری اسلامی با گروه پنج بعلاوه يک پس از چهارده ماه تأخیر و تعلل ایران در حالی از سر گرفته می شود که روند برنامه اتمی ایران قدرت های غربی را نگران کرده است.» فیگارو ادامه می دهد: «سی ویکمین گزارش بازرسان آزانس بین المللی انرژی اتمی در مورد هشت سال فعالیت هسته ای ایران که هفته گذشته در نشست هیات مدیره آژانس در وین ارائه شد، از ادامه فعالیت های غنی سازی در تأسیسات فرآوری اوانیوم نطنز و اراک حکایت دارد.»

در همين حال ماهنامه فارین پالیسی به نقل از رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا می نویسد حمله نظامی به ایران موجب می شود که برنامه های اتمی جمهوری اسلامی تنها بین یک تا سه سال به تعویق بیفتد، اما مردم ایران را برای ابد با ما دشمن خواهد کرد. این نشریه اشاره می کند که برنامه اتمی جمهوری اسلامی از جانب دشمنان داخلی و خارجی دیگری از جمله کرم اینترنتی استاکس نت و تروریست های ناشناس هدف قرار گرفته شده است که این مشکلات نیز تنها می تواند برنامه هسته ای ایران را چند سالی به تأخیر بیندازد. فارین پالیسی این پرسش را مطرح کرده است که اگر گزینه حمله نظامی را کنار بگذاریم، آیا می توان امید داشت که در فاصله زمانی چند ساله تا دستیابی دولت تهران به بمب اتمی، یک تحول سیاسی داخلی اوضاع را دگرگون کند؟

اما سران کشورها ی عرب عضو شورا ی همکاری خلیج فارس در نشست روز دو شنبه خود در ابوظبی درباره نگرانی هایشان از برنامه هسته ای ایران، افشاگری های ویکی لیکس، و رونق اقتصادی به برکت قیمت بالای نفت گفت و گو می کنند. کشورهای کویت، عربستان سعودی، امارات ،عمان، قطر و بحرین اعضا ی شورا ی همکاری خلیج فارس هستند. به موجب اسنادی که در سایت ویکی لیکس منتشر شده است سران این کشورها با اشاره به نگرانی های خود از برنامه هسته ای ایران، از آمریکا خواسته بودند به ایران حمله نظامی بکند. پیشاپیش برگزاری نشست سران، تدابیر شدید امنیتی در ابوظبی به همین مناسبت اتخاذ شده است. ایران در واکنش به افشاگری ویکی لیکس آن را اسنادی بی ارزش خواند و از اعراب خواست که در دام آن نیافتند.

در رويدادی ديگر رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا، قبل از پرواز به سوی ناو هواپیمابر یو اس اس ابراهام لینکلن، در عمان توقف داشت. گفته می شود گفت و گوی آقای گيتس با سلطان قابوس نگرانی جامعه جهانی از برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران، افزایش خطر حملات تروریستی در یمن، و جنگ در افغانستان و عراق را در بر خواهد داشت. عمان در آزادی یکی از سه کوهنوردانِ آمریکایی که به اتهام ورود غیرقانونی به ایران در ماه ژوئیه سال گذشته بازداشت شده اند، نقش کلیدی ایفا کرد. مسقط برای آزادی دو کوهنورد دیگر نیز در تلاش بوده است. سلطان قابوس همچنین بر حل دیپلماتیک مناقشه طولانی بر سر برنامه های هسته ای ایران تاکید کرده است. اما واشنگتن تأکيد دارد که به رغم ادعای مقامات جمهوری اسلامی ایران، برنامه های هسته ای کشور پوششی برای تولید سلاح های هسته ای بوده است.

در خبری ديگر روزنامه فرانسوی لوموند یکی از سندهای افشا شده در سایت ویکی لیکس را منتشر کرده که درآن کریستوفر هیل، سفیر آمریکا در بغداد، گفته است ایران بازیگر مسلط درعراق است و تهران برای حفظ این سلطه از همه امکانات دیپلماسی، اطلاعاتی و اقتصادی، بهره گیری می کند. نامه سفیر بیش از یکسال پیش در تاریخ ۱۳ نوامبر سال ۲۰۰۹ نوشته شده و در آن آمده است تهران برای حفظ متحدان عراقی خود در قدرت از همه امکانات از جمله معاودان عراقی بهره گیری می کند تارژیمی طرفدار خود را در عراق مستقرسازد. در این زمینه به استناد سند چاپ شده در لوموند آمده است که ایران به رقیبان شیعی و کرد عراق کمک مالی می کند حتا به گروههای سنی مذهب عراقی با هدف وابسته کردن مالی آنها به رژیم جمهوری اسلامی، پول پرداخت می کند.

XS
SM
MD
LG