روزنامه بریتانیایی گاردین روز پنجشنبه، ۳۰ فروردین، در گزارشی اختصاصی گفت که پلیس ضدتروریسم بریتانیا معتقد است که سه مظنون تحت تعقیب به جرم حمله با چاقو به پوریا زراعتی، ژورنالیست مخالف ایرانی در لندن، از شهروندان شرق اروپا بودند که جمهوری اسلامی آنها را اجیر کرده بود.
پوریا زراعتی دهم فروردین در حومه لندن از حمله با چاقو جان سالم به در برد. او و ایران اینترنشنال شبکه تلویزیونی که او با آن همکاری میکند و پیشتر از سوی افراد ناشناس تهدید شده بودند رژیم ایران را مقصر میدانند.
پلیس لندن معتقد است که این سه مظنون پس از این حمله به سرعت از بریتانیا گریختند و در عرض چند ساعت از فرودگاه لندن به خارج پرواز کردند.
به گفته پلیس ضد تروریسم و سرویسهای امنیتی بریتانیا که مسئول این تحقیقات هستند این حمله تازهترین مورد از فعالیتهای جمهوری اسلامی در استفاده از تبهکاران نیابتی برای انجام اعمال خشونتآمیز علیه منتقدان در کشورهای غربی است.
بنا به این گزارش، گمان میرود این سه مرد اندکی قبل از حمله به زراعتی وارد بریتانیا شده باشند. بازرسان بریتانیایی احتمال میدهند یکی از آنها اهل آلبانی باشد.
منابع غربی معتقدند، هر کسی که در پشت این حمله قرار دارد برای جمهوری اسلامی، که با باندهای جنایتکار در اروپای شرقی ارتباطاتی دارد، کار میکرده است.
مقامات ارشد ضد تروریسم بریتانیا معتقدند که استفاده از نیابتیهای جنایتکار به جمهوری اسلامی امکان میدهد که هرگونه دخالتی در این جنایات را انکار کند، به ویژه این که افراد اجیر شده در صورت ورود به بریتانیا بعید است در لیست مظنونان تروریستی قرار داشته باشند.
زراعتی بعدازظهر روز جمعه دهم فروردین، بر اثر ضربات چاقو از ناحیه پا آسیب دید.
بر اساس بیانیه پلیس، متهمان با خودرویی که مظنون سوم آن را میراند، از محل متواری شدند.
این سه مرد، خودروی «مزدا ۳» آبی رنگ را که پلیس تحقیقات در باره آن را آغاز کرده، در منطقه «نیو مالدن» رها کرده و چند ساعت بعد نیز از فرودگاه هیترو لندن، بریتانیا را ترک کردند.
مقامات پلیس مقصد این افراد را اعلام نکردند ولی گفتند که با شرکای بینالمللی خود برای جمع آوری اطلاعات بیشتر در این رابطه در حال همکاری هستند.
آقای زراعتی در شبکههای اجتماعی خود نوشت که حالش بهتر است، از بیمارستان مرخص شده است و همراه همسرش در «مکان امنی تحت نظر پلیس متروپولیتن» به سر میبرد.
او افزود که مظنونها «به صورت هدفمند» این حمله را برنامهریزی کرده بودند.
بازرسان ضد تروریسم بریتانیا میگویند از چند سال قبل مجموعهای از توطئهها برای «ربودن یا حتی کشتن افرادی که رژیم ایران دشمن تلقی میکند» طراحی شده و تا حد زیادی مختل شده است.
رئیس ستاد مبارزه با تروریسم بریتانیا، پیشتر هشدار داد که استفاده از باندهای جنایتکار توسط رژیمهای متخاصم مانند حکومت ایران برای کشتار مخالفان یک روند در حال ظهور است.
مقامات ایالات متحده نیز بر این باورند که حکومت ایران از نیابتیهای جنایتکار از شرق اروپا برای انجام سوء قصد علیه مخالفان استفاده میکند.
وزارت دادگستری آمریکا در بهمن ۱۴۰۱ جزئیات توطئه ترور مسیح علینژاد، فعال حقوق بشر و مجری برنامه «تبلت» بخش فارسی صدای آمریکا، توسط حکومت جمهوری اسلامی در خاک ایالات متحده را منتشر کرد.
در آن هنگام، مقامات وزارت دادگستری و پلیس فدرال آمریکا، افبیآی، با برگزاری یک کنفرانس خبری اعلام کردند که اعضای یک گروه تبهکاری سازمانیافته مستقر در اروپای شرقی در توطئه «قتل یک شهروند آمریکایی ایرانیالاصل که علناً با حکومت ایران مخالفت کرده است» مشارکت داشتند.
در یک مورد دیگر، رسانه خبری «آیتیوی نیوز» آذر سال گذشته در گزارشی تحقیقی نوشته بود که عوامل جمهوری اسلامی به یک قاچاقچی انسان ۲۰۰ هزار دلار پیشنهاد داده بودند سیما ثابت و فرداد فرحزاد، دو مجری خبر، را با اسم رمز «عروس و داماد» را در خارج از استودیوی لندن تلویزیون ایران اینترنشنال ترور کند.
بنا بر این گزارش، هدف آنها نشان دادن به منتقدان رژیم بود که «هر زمان میتوانند به آنها آسیب برسانند.»
خبرنگار آیتیوی نیوز با به دست آوردن فیلمها و پیامهای متنی رد و بدل شده بهعنوان بخشی از نقشه یاد شده، توانست نام متولیان و جزئیات برنامههایشان را فاش کند.