تاکید رسانهای بر سناریو تکذیب افزایش قیمت بنزین در سال آینده، جای خود را به زمزمههای قوت گرفتن افزایش بهای انرژی و بنزین در صدر فهرست حاملهای انرژی داده است و بنظر میرسد باید منتظر تغییرات بنیادین در این بخش بود.
خبرگزاری «ایلنا» با افزایش احتمال این اقدام توسط دولت به سراغ مدیر عامل پیشین شرکت ملی پالایش و پخش فراوردههای نفتی رفته و به نقل از عباس کاظمی نوشته است «در شرایط کنونی با افزایش قیمت پلکانی موافق نیستم.»
این مدیر اسبق تاکید کرده که افزایش قیمت بنزین تنها تاثیری که دارد تورم را بالا میبرد و دولت درآمد حاصل از آن را در هزینه جاری به مصرف میرساند.
این موضوع مورد تاکید اکثر کارشناسان است و به باور آنها دولت اگر در مقاطعی که دست به اصلاحات اقتصادی زده، درآمد حاصل از این اصلاحات را سرمایهگذاری میکرد امروز اقتصاد ایران در شرایط متفاوتی قرار داشت.
این اما تنها نظر کارشناسان است که در دولتهای مختلف هم تنها بهعنوان «یک نظر» و نه بیشتر شنیده شده و اهمیتی به آن داده نشده است. نظراتی که به نظر میرسد دولت ابراهیم رئیسی نیز توجهی به آنها نخواهد کرد و امروز که به گفته یکی از نمایندگان مجلس «دولت چراغ سبز افزایش قیمت بنزین را از مجلس دریافت کرده»، بیش از هر زمان دیگری به دنبال کسب درآمد و حل مشکلات جاری از طریق افزایش بهای حاملهای انرژی خواهد رفت.
جلال محمودزاده روز گذشته به خبرگزاری «ایلنا» گفته که «مجلس چراغ سبزی برای گران کردن حاملهای انرژی داده است که این هم خطری است که ممکن است دولت به یکباره برود و بنزین یا سایر حاملهای انرژی را گران کند.»
محمودزاده در حالی از چراغ سبز مجلس به دولت در بودجه سال ۱۴۰۳ خبر داده است که خبرگزاری «تسنیم» نیز روز جمعه ۱۷ آذر نوشت: «بر اساس لایحه برنامه هفتم توسعه از سال دوم این برنامه، یعنی سال ۱۴۰۴، گازوئیل سهمیهای صرفاً بر اساس میزان پیمایش و بارنامه برخط توزیع میشود و مازاد بر آن، مشمول عوارض مصرف به صورت افزایشی - پلکانی خواهد شد.»
الزام و مجوز قانونی در «برنامه هفتم توسعه» و بودجه سال ۱۴۰۳ در کنار اظهارات مقامات نشان دهنده یک اتفاق بزرگ در حوزه بنزین است. در همین رابطه احمد وحیدی، وزیر کشور، روز چهارشنبه ۱۵ آذر، گفته بود: «یک لیتر بنزین ما از یک لیتر آب ارزانتر است.» وحیدی تاکید کرده بود که «قیمت ارزان بنزین خود به خود مصرف بنزین را بالا میبرد.»
در مورد اشاره مقامها و برخی از نمایندگان مجلس به لزوم جراحی اقتصادی، شماری از کارشناسان گفتهاند که هر گونه دستکاری در قیمت بنزین منجر به تشدید فشارهای اقتصادی و برهم خوردن مناسبات سیاسی و اجتماعی در ایران خواهد شد.
افزایش قیمت بنزین در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی در آبان ۹۸ اعتراضات گستردهای را در ایران به همراه داشت. جمهوری اسلامی در واکنش به این اعتراضات گسترده، اقدام به سرکوب معترضان کرد.
در این ارتباط، خبرگزاری رویترز روز دوم دی ۹۸، از کشته شدن حدود ۱۵۰۰ تن در اعتراضات خبر داد و به نقل از سه منبع نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی نوشت که خامنهای به مقامات دولتی و امنیتی دستور داده بود برای متوقف کردن اعتراضات «هر کاری لازم است» انجام دهند.