لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۵۰

راستی‌آزمایی | جمهوری اسلامی بازداشت صادق بوقی را «به دروغ» تکذیب کرد


صادق بوقی، بازار رشت
صادق بوقی، بازار رشت

در گزارشی که وبسایت پالی‌گراف، پروژه راستی‌آزمایی صدای آمریکا، در روز ۷ دی‌ماه منتشر کرد، بازداشت صادق باقری معروف به «صادق بوقی» که یک غرفه‌دار ایرانی در بازار شهر ساحلی رشت است، بررسی شده است. او به علت پخش ویدئویی از خودش در حال رقصیدن و خواندن یک آهنگ محلی و کف زدن و رقص و آواز تماشاگران، که در پایان آبان‌ماه در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرده بود، بازداشت شد.

صفحه اینستاگرام آقای باقری در آن زمان ۱۲۰ هزار دنبال کننده داشت.

پس از پخش این ویدئو در فضای مجازی، پلیس گیلان او را به همراه مردان دیگری که او را در این ویدئو همراهی می‌کردند، بازداشت کرد. محتوای صفحه اینستاگرامش نیز توسط پلیس حذف و با این پیام جایگزین شد: «این صفحه به علت تولید محتوای مجرمانه و بر اساس مصادیق مجرمانه مندرج در قانون جرایم رایانه ای مسدود و با عوامل آن برخورد گردید.»

در پی توقیف حساب صادق باقری و گزارش‌های رسانه‌های رشت که اتهام او را «فسق و فجور» اعلام کردند، پلیس مورد انتقاد شدید قرار گرفت.

صدها زن و مرد ایرانی در اعتراض به دستگیری باقری، شروع به فیلمبرداری از خود در حال تکرار همان رقص و آواز محلی و انتشار آن در شبکه‌های اجتماعی کردند.

پس از آن فرماندهی انتظامی استان گیلان با انتشار بیانیه‌ای از سوی اداره کل ارتباطات این استان بازداشت باقری را تکذیب کرد و مدعی شد «کسی در رابطه با انتشار فیلمی در بازار رشت دستگیر نشده است.»

ادعائی که دروغ است.

شواهد بسیاری شامل پاسخ مقام ارشد، گزارش های مطبوعاتی، مصاحبه‌ها و بیانیه پلیس استان گیلان در زمان دستگیری، پیگرد قانونی باقری و دیگران را تائید می کنند.

نیویورک تایمز به نقل از یک منبع ناشناس گزارش داد که بازداشت‌شدگان، از جمله باقری، با چشم‌بند مورد ضرب و شتم قرار گرفتند و تعهد دادند که دیگر نه بخوانند و نه برقصند.

عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی و گردشگری نیز در بیانیه‌ای با تایید بازداشت باقری، پلیس گیلان را مورد انتقاد قرار داد.

او گفت «ما با تولید شادی مشکل داریم ... اگر پیرمردی درب مغازه‌اش شادی کرد یا یک موسیقی فولکلور خواند از نظر ما متهم است، ولی اگر همین شادی را در ایام یا مناسبت مذهبی انجام می داد، تشویق هم می شد.»

روزنامه‌نگاران ایرانی نیز در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) با این نقد همراه شدند.

عباس عبدی روزنامه‌نگار و فعال مدنی ایرانی در پستی نوشت: طرفداران وضع موجود برای این حد از تبعیض در نحوه برخورد مدیرکل ارشاد با آن فیلم و بازداشت پیرمرد برای ابراز شادی در یک شهر چه توجیهی دارد، اگر این را در یک کشور دیگر ببینید چه قضاوتی می کنید؟ گمان نکنید با سکوت مسئله حل می شود، این پرسش ها جمع و یکباره بر سرتان آوار می شود.»

پلیس گیلان نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد که از قوه قضائیه درخواست کرده تا برخی از صفحات فضای مجازی مرتبط را باز کنند.

حساب اینستاگرام صادق باقری با نام «بوق آنلاین» که حاوی پست های ریمیکس و رقص است، بازگردانده شد و اکنون بیش از یک میلیون دنبال کننده دارد.

این اولین بار نیست که مقامات ایرانی افراد را به دلیل رقص و آواز و به اشتراک گذاشتن ویدئو در شبکه های اجتماعی تحت پیگرد قانونی قرار می دهند.

دی ماه گذشته، دادگاهی در تهران یک زوج ۲۰ ساله را پس از به اشتراک گذاشتن ویدئوئی از خودشان در حال رقص در نزدیکی برج آزادی در تهران، به اتهام «ترویج فساد، فحشا و تبلیغ علیه نظام» به ده سال حبس محکوم کرد.

در سال ۲۰۱۴ نیز افراد دیگری به جرم «رقصیدن» به زندان و شلاق محکوم شده بودند.

در سال ۲۰۲۲ رژیم ایران بیش از ۵۰۰ نفر را به دلیل شرکت در تظاهرات سراسری در اعتراض به قتل حکومتی مهسا امینی به اتهام «نقض قانون حجاب اجباری» بازداشت کرد.

XS
SM
MD
LG