«آندری دودا» رئیس جمهوری لهستان روز سه شنبه قانون مصوبه پارلمان کشور را امضا کرد. قانونی که ممکن است راه را برای بحران دیپلماتیک لهستان با اسرائیل هموار کند.
دولت لهستان با این قانون می خواهد به بحثی طولانی پایان دهد و لهستان را در قضیه هولوکاست در جریان جنگ جهانی دوم تبرئه کند.
لهستان در آن زمان در اشغال آلمان نازی بود و نازیها با راه اندازی کوره های آدم سوزی در لهستان میلیونها یهودی اروپایی را نابود کردند، جریانی که در تاریخ به هولوکاست موسوم شده است.
لهستان خود را قربانی کشتار نازی ها در خاک آن کشور می پندارد و می گوید هولوکاست به دست هیتلر و وفادارانش بوقوع پیوسته و لهستان نقشی در آن ندارد. قانونگذاران لهستانی قانونی را تصویب کردند که هرگونه مقصر دانستن لهستانی را در بخشی از جنایات هولوکاست غیرقانونی می داند.
وزیر خارجه اسرائیل اعلام کرد با آنکه ملاحظاتی در باره قانون دارد اما به تماس ها با ورشو ادامه خواهد داد.
مقام اسرائیلی ابراز امیدواری کرد که تصمیم پرزیدنت دودا درباره سوال از دادگاه قانون اساسی لهستان در بررسی قانون یادشده بتواند به تغییرات و اصلاحاتی منتهی شود که مورد توافق و رضایت دو دولت باشد.
لحن وزیر خارجه اسرائیل در مقایسه با اظهار نظرهای پیشین دولت نتانیاهو، آشتی جویانه به نظر می رسد و چنین می نماید که دو کشور به سوی سازش دراین قضیه حرکت می کنند.
پرزیدنت دودا با ابراز تردید درباره هدف و منظور قانون، این امید را به وجود آورد که پای دادگاه قانون اساسی لهستان به میان کشیده شود و اصلاحاتی در قانون انجام شود.
منتقدان رئیس جمهوری، سخنان وی را تفرقه برانگیزخوانده اند.
رهبر حزب «برنامه مدنی»، حزب میانه لهستان ضمن متهم کردن رئیس جمهوری به تن در دادن به خواست یهودستیزان و ناسیونالیست های کشور گفت امضای قانون بر شدت بحران جاری خواهد افزود.
به گفته او دادگاه قانون اساسی لهستان در کنترل حزب راست حاکم است و از خود اختیاری ندارد.
در پی امضا ی قانون، رکس تیلرسون وزیرخارجه آمریکا ضمن انتقاد از دولت لهستان گفت این قانون برای آزادی بیان و تحقیقات دانشگاهی گامی به عقب خواهد بود.
پیشتر و هنگام بررسی لایحه در پارلمان لهستان، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل تاکید کرد کشورش جعل حقیقت، بازنویسی تاریخ و انکار هولوکاست را برنمی تابد.
وزیر آموزش و پرورش اسرائیل نیز اعلام کرد نقش شهروندان لهستان در کمک به کشتار یهودیان توسط نازی ها در خاک آن کشور انکار ناپذیر است.
نفتالی بنت وزیر آموزش و پرورش اسرائیل در این مورد گفت: حقیقت این است که بسیاری از کشورها از جمله شهروندان لهستان به نازی ها در کشتار یهودیان کمک کرده اند. یا آنها را به مقام های نازی تحویل دادند یا خودشان یهودیان را کشتند. خانواده خود من در هولوکاست از بین رفت. حقیقت دیگر این است که ارودگاه های کار اجباری و اردوگاه های مرگ توسط آلمان ها اما در خاک لهستان برنامه ریزی، احداث و هدایت شد، و به درستی به جای اردوگاه های مرگ لهستان، اردوگاه های مرگ آلمان در لهستان نامگذاری شده اند.
موزه یادبود هولوکاست در شهر واشنگتن نیز از اقدام پارلمان لهستان ابراز نگرانی کرده است.