لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۰۳

امید به صلح پس از عقب نشینی شورشیان کرد از ترکیه


همزمان با شروع عقب نشینی شورشیان کرد از مناطق کوهستانی ترکیه، نیروهای امنیتی در ایست های بازرسی مناطق مرزی کشور با عراق تدابیر امنیتی را تشدید کردند. شورشیان کرد ترکیه پس از ٣٠ سال درگیری که ٤٠ هزار کشته به جای گذاشت، عقب نشینی از این مناطق را از آغاز کرده اند.

چریک های «حزب کارگران کردستان» روز سه شنبه ارتش را متهم کردند که با تحرکات نظامی نیروها و حضور هواپیماهای بدون سرنشین توافق نامه برای عقب نشینی شورشیان را در معرض خطر قرار داده است. آن ها ادعا کردند احتمال دارد این تحرکات عاملی برای وقوع درگیری باشد. اما روز چهارشنبه عقب نشینی این نیروها از مناطق کوهستانی جنوب شرق ترکیه شاهد هیچونه فعالیت نظامی نبود.

حدود دو هزار ستیزه جوی «حزب کارگران کردستان» مستقر در ترکیه روز چهارشنبه از مسیر مناطق کوهستانی به سمت پایگاه هایی در شمال عراق حرکت کردند و سلاح هایشان را نیز با خود به همراه بردند.

مراد کارایلان، فرمانده «حزب کارگران کردستان» اواخر ماه گذشته دستور عقب نشینی نیروهای خود از ترکیه را صادر کرد. این بزرگترین قدم در مسیر توافق نامه صلحی است که عبدالله اوجالان، رهبر زندانی گروه طی ماه های اخیر با مقامات ترکیه مذاکره کرده بود.

براساس گزارش رسانه های خبری، این عقب نشینی از قبل آغاز شده بود اما نیروهای امنیتی و نمایندگان هوادار کردها در پارلمان ترکیه که بر روند عقب نشینی شورشیان نظارت می کنند، این خبر را تایید نکرده بودند.

یک منبع امنیتی به خبرگزاری رویترز گفته است «ما شاهد تحرکاتی بین اعضای گروه حزب کارگران کردستان بودیم، اما هنوز مطمئن نبودیم که آن ها در حال مهیا کردن مقدمات برای عقب نشینی هستند و یا در حال احیای گروه خود بودند».

توافق نامه صلح با این شورشیان و روند عقب نشینی آن ها از ترکیه برای رجب طیب
اردوغان، نخست وزیر ترکیه همچون قمار بزرگی بوده که با انتقادهای شدید ملی گرایان کشور روبرو شده است. اردوغان معتقد است درگیری با شورشیان کرد به وجهه ترکیه در خارج از کشور لطمه زده و بار عظیمی را بر دوش کشور گذاشته است.

با وجودی که شروع عقب نشینی چریک های کرد از مناطق کوهستانی به ظاهر به آرامی انجام می شد اما احتمالاً نیروهای امنیتی ترکیه با هواپیماهای بدون سرنشین به حالت آماده باش قرار داشتند و با دوربین های مداربسته همه تحرکات آن ها را تحت نظر گرفته بودند.

سیاستمداران هوادار کردها برای نظارت بر روند عقب نشینی که قرار است چندین ماه طول بکشد، در روستاهای کردنشین مناطق مرزی جنوب شرق کشور مستقر شدند. انتظار می رود اولین گروه چریک ها طی یک هفته به عراق برسند.

اردوغان از جدول زمانی عقب نشینی شورشیان «حزب کارگران کردستان» انتقاد و تصریح کرده است که آن ها باید پیش از ترک کشور خلع سلاح شوند. شورشیان از هراس این که همچون گذشته هدف حمله قرار بگیرند، با خلع سلاح مخالفت کرده اند.

آقای اردوغان روز سه شنبه به خبرنگاران گفت «مسئله اصلی به زمین گذاشتن سلاح و عقب نشینی (از خاک ترکیه) است. آن ها به طور قطع می دانند که از چه مسیری وارد ترکیه شده اند و می توانند برای خروج از کشور از همان مسیر استفاده کنند».

فرمانده «حزب کارگر کردستان» هشدار داده است اگر ارتش ترکیه هر گونه عملیات نظامی علیه ستیزه جویان انجام دهد، چریک های این گروه اقدام تلافی جویانه اتخاذ خواهند کرد.

«حزب کارگران کردستان» حمله های خود را اولین بار ١٥ اوت سال ١٩٨٤ به مناطق نزدیک به مرز عراق آغاز کردند.
XS
SM
MD
LG