در حالی که بسیاری از کشورها، در پی نگرانی از شیوع گونه جدید ویروس کرونا، محدودیتهای مسافرتی از کشورهای آفریقایی و مناطقی که ویروس در آنها مشاهده شده است اعمال کردهاند، دانشمندان نیز در تلاش برای شناختن هر چه بیشتر گونه موسوم به «امیکرون» هستند.
دانشمندان میخواهند بدانند آیا واکسنهای موجود میتوانند در برابر این گونه نیز محافظت ایجاد کنند و یا نیاز به ایجاد تغییراتی در ساختار واکسنها ضروری است؟
گونه «امیکرون» دارای ۵۰ جهش است که بیش از ۳۰ جهش آن در پروتئین «اسپایک» رخ داده است. این همان پروتئینی است که ویروس از آن برای آلوده کردن سلولها بهره میبرد و واکسنها، شناسایی و حمله به آن را به سیستم ایمنی بدن آموزش میدهند.
آن چه تاکنون مشخص شده این است که گونه جدید به دلیل داشتن جهشهای بیشتر، قابلیت انتقال بالاتری نسبت به گونههای پیش از خود دارد بنابراین احتمال دارد بتواند از واکنش سیستم ایمنی بدن - پس از ابتلای طبیعی و واکسیناسیون - فرار کند.
دانشمندان میگویند واکسن، همچنان قویترین ابزار برای کاهش احتمال ابتلا به بیماری وخیم و مرگ ناشی از کرونا است اما نیاز به دزهای یادآور، بیش از پیش قوت گرفته است.
دو شرکت فایزر و مدرنا، برای ایجاد تغییراتی در ساختار واکسنهای خود و مطابقت دادن آنها با گونه جدید و مسری ویروس دست به کار شدهاند.
واکسنهای مبتنی بر فنآوری «امآرانای» این قابلیت را دارند که میتوانند سریع اصلاح شده و تولید شوند.
جریکا پیتس، سخنگوی شرکت فایزر، به نیویورک تایمز گفته است که این شرکت قادر است واکسنهای فعلی را طی شش هفته با گونههای جدید تطبیق و نخستین محموله واکسنهای اصلاح شده را ظرف ۱۰۰ روز تحویل دهد.
دکتر استفان هوگ، مدیرعامل مدرنا نیز میگوید دانشمندان مدرنا بلافاصله پس از مطلع شدن از گونه «امیکرون»، وارد عمل شدند و میتوانند طی دو ماه، واکسن خود را با گونه جدید تطبیق داده و در صورت لزوم، طی سه ماه، نتایج آزمایشهای بالینی را به دست آورد.
دکتر هوگ، گونه جدید را «فرانکشتاین تمامی احتمالات ممکن» خواند و گفت این گونه همه زنگهای خطر را به صدا درآورده است.
هر دو شرکت فایزر و مدرنا همچنین قصد دارند تأثیر دز یادآور را در ایجاد محافظت نسبت به گونه جدید ویروس بسنجند. هر چند آزمایشهای انجام شده نشان داده است که میزان آنتیبادی پس از تزریق دز یادآور به طور قابل توجهی افزایش پیدا میکند ولی برخی از کارشناسان معتقدند ممکن است آنها برای خنثی کردن کامل گونه امیکرون کافی نباشند.
بر خلاف واکسنهای فایزر و مدرنا، واکسن آسترازنکا از یک ویروس اصلاح شده بی ضرر به عنوان نوعی وسیله نقلیه برای انتقال اطلاعات ژنتیکی استفاده میکند که به بدن در ایجاد ایمنی در برابر عفونتهای مشابه آینده کمک کند.
آسترازنکا نیز گفته که قادر است فرمول واکسنهای جدیدش را طی چند روز آماده کند اما تولید آن، زمان بیشتری میبرد.
آزمایشهای بالینی واکسنهای اصلاح شده معمولا در مقیاس کوچکتر انجام میشود.