گزارش بخش دری صدای آمریکا - رئیس کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد ضمن تقاضا برای توقف حملات طالبان، هشدار داده است که گزارشهای رسیده به آن اداره حاکی از احتمال ارتکاب جرایم جنگی در مناطق تازه تصرف شده توسط طالبان است.
میشل باشله، رئیس کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد، روز سه شنبه ۱۹ مرداد با انتشار بیانیهای گفت: «طالبان باید عملیات نظامیانشان را در شهرها متوقف کنند. اگر طرفها به میز مذاکره بازنگردند و به یک تفاهم مسالمتآمیز دست نیابند، وضعیت زننده موجود برای اکثر افغانستانیها وخیمتر خواهد شد.»
خانم باشله گفته است که پیشروی طالبان در شهرها و شهرستانها میان مردم «ترس و دلواپسی» ایجاد کرده است. او هشدار داده است که افزایش شمار شبهنظامیان طرفدار حکومت که بر ضد طالبان میجنگند، غیرنظامیان را نیز میتواند در معرض خطر قرار دهد.
این مقام سازمان ملل متحد گفت: «میدانیم که جنگ در مناطق شهری منجر به تلفات غیرنظامیان میشود و ما چندین بار در گذشته شاهد این وضعیت بودهایم.»
در بیانیه خانم باشله همچنین آمده است: «در افغانستان، از نهم ژوئیه تا به امروز، تنها در چهار شهر - لشکرگاه، قندهار، هرات و قندوز - دستکم ۱۸۳ غیرنظامی کشته و ۱۱۸۱ غیرنظامی دیگر زخمی شده اند، [و این ارقام] شامل کودکان نیز می شود.»
این تنها آماری است که سازمان ملل متحد آن را ثبت کرده و به گفت خانم باشله آمار واقعی تلفات غیرنظامیان بیشتر از این است.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان با انتشار یک گزارش در مورد تلفات غیرنظامیان افغانستانی گفته است که در شش ماه نخست امسال، پنجهزار و ۳۲۱ غیرنظامی افغانستانی در جنگ کشته شدهاند که این آمار در مقایسه با سال گذشته، ۸۰ درصد افزایش داشته است.
بر اساس گزارش کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، پیکارجویان طالبان پس از تصرف شهرستان سپین بولدک استان قندهار، ۱۰۰ غیرنظامی را به دلیل «انگیزههای شخصی و خصومتهای قبلی» کشتهاند. هرچند طالبان این گزارش را رد کرده و آن را «شایعه» خواندند.
رئیس کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد گفته است که دفتر وی گزارشهای را مبنی بر «اعدامهای بیرویه، حملات به کارمندان کنونی و پیشین حکومت و اعضای خانوادههای آنان، کاربرد نیروی نظامی و تخریب خانهها، مدارس، کلینیکها و کارگذاری مقادیر زیادی مواد انفجاری» دریافت کرده است.
این در حالی است که به گزارش آسوشیتدپرس، محمد یعقوب فرمانده نظامی گروه طالبان در یک پیام صوتی که سخنگوی این گروه آن را در توییتر منتشر کرده، از جنگجویان این گروه خواسته است که در مناطق تحت کنترلشان به نیروهای افغانستان و مقامات دولتی آسیب نرسانند.
پسر ملا عمر، رهبر پیشین طالبان، در یک نوار پنج دقیقهای به جنگجویان این گروه گفته است که وارد منازل خالی مقامات امنیتی و دولتی نشوند، بازارها را باز نگه دارند، و از کسب وکارها، از جمله بانکها، محافظت کنند.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ در افغانستان روز سه شنبه گفت در ۱۰ روز نخست ماه اوت، بیش از چهار هزار نفر را که بر اثر درگیریها، مینهای کنار جادهای، و اصابت خمپاره زخمی شدهاند، درمان کرده است.
به گفته خانم باشله، حملات مستقیم به غیرنظامیان نقض جدی قوانین بشردوستان بینالمللی است و «جنایت جنگی» محسوب میشود و عاملان نقض حقوق بشر باید پاسخگو باشند.
سازمان ملل متحد همچنین گفته است که گزارشهای «عمیقاً ناراحت کننده» را دریافت کرده است که نشان میدهد طالبان اعضای نیروهای امنیتی افغانستان را حتی پس از تسلیم شدن، میکشند.
سازمان دیدهبان حقوق بشر نیز به تاریخ سوم اوت (۱۲ مرداد) با انتشار اعلامیهای گفت که طالبان در مناطق تحت کنترلشان در استانهای غزنی و قندهار، سربازان ارتش ملی و افراد پلیس را که اسیر گرفته بودند، بدون محاکمه کشتهاند.
کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد از همه کشورهای جهان خواسته است که با استفاده از نفوذشان، برای پایان دادن به جنگ در افغانستان تلاش کنند.
بر اساس آمار سازمان ملل متحد، از آغاز حملات طالبان در ماه مه سال جاری تا کنون دستکم ۲۴۱ هزار شهروند افغانستان مجبور به ترک مناطق اصلی سکونتشان شده و به دیگر بخشهای کشور پناه بردهاند.
هفتۀ گذشته، حکومت افغانستان نیز با بیان این که گروه طالبان با تشدید حملات به شهرها، مرتکب «جنایات جنگی و ضد بشری» در این کشور شده است، از سازمان ملل متحد و دیوان کیفری بینالمللی خواست که این جنایات را تحقیق و مستندسازی کنند.