اویغورهایی که زمانی در اردوگاههای اجباری در منطقه سین کیانگ چین بازداشت شده بودند، میگویند هنگام بازجویی توسط مقامات چینی مورد آزار جنسی و تجاوز قرار گرفتهاند و شاهد تجاوز به سایر زندانیان نیز بودهاند.
تورسونی زیاودن، ۴۲ ساله ساکن ایالت ویرجینیای آمریکا زمانی در اردوگاه زنان زندانی بود. او در گفتگو با بخش انگلیسی صدای آمریکا گفت هنگام بازجویی در اردوگاهی در شهرستان کونس در شمال سین کیانگ در سال ۲۰۱۸ مورد آزار جنسی و تجاوز گروهی قرار گرفت و کتک خورد.
خانم زیاودن میگوید تعدادی از زنانی که به اتاقهای بازجویی برده میشدند دیگر بازنمیگشتند و آنهایی که بر میگشتند نیز تهدید شده بودند که از آن چه بر سرشان آمده است، چیزی نگویند.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، هفته گذشته گفت که ادعای تجاوز توسط خانم زیاودن «به هیچ عنوان مبنای واقعی ندارد.»
گروههای بینالمللی حقوق بشری تخمین میزنند بیش از یک میلیون اویغور و دیگر گروههای اقلیت ترک زبان از اوایل سال ۲۰۱۷ در اردوگاههای سین کیانگ در بازداشت به سر بردهاند.
اسناد دولتی که چندی پیش به بیرون درز پیدا کرد نشان میدهد چین، این اردوگاهها را محل «تحول فکری از طریق آموزش» با هدف «شستشوی مغزی، پاکسازی قلب، تقویت عدالت، و نابود کردن شر» خوانده است و در مجامع بینالمللی آنها را «مراکز آمزش حرفهای» برای «مبارزه با تروریسم و افراطگرایی مذهبی» توصیف کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هفته گذشته در بیانیهای گفت: «ما از گزارشها و شهادتهای دست اول در مورد تجاوز و آزار جنسی سیستماتیک زنان در اردوگاههای اجباری اقلیت اویغور و دیگر مسلمانان در سین کیانگ به شدت آزرده خاطر شدهایم.»
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالت متحده آمریکا، نیز در نخستین گفتوگو میان مقامهای ارشد چین و آمریکا از زمان آغاز به کار دولت جو بایدن، پکن را بابت رفتارش با اویغورها، تبتیها، و هنگکنگیها تحت فشار قرار داد. وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای در این رابطه گفت: «ایالات متحده به حمایت از حقوق بشر و ارزشهای دموکراتیک، از جمله در شینجیانگ، تبت و هنگکنگ، ادامه خواهد داد.»