در دو هفته اخیر آلودگیهای نفتی در نزدیکی سواحل اسرائیل در دریای مدیترانه خبرساز شده است. از مدتی پیش با رویت لکههای نفتی در این سواحل، مقامات اسرائیلی از مردم خواستند احتیاط کنند و ارتش و نیروهای کمکی برای پاکسازی وارد عمل شدند.
درباره منبع این آلودگی تاکنون روایتهای متفاوتی نقل شده است. در زیر به برخی از آنها اشاره میشود:
- ۱ اسفند – مشاهده آلودگی نفتی
جمعه اول اسفند رسانههای اسرائیلی، انعکاس هشدار برای آلودگی نفتی در سواحل اسرائیل را آغاز کردند. روزنامه اسرائیلی هاآرتص نوشت این «بدترین آلودگی» مدیترانه در دهه های گذشته بوده و تمیز کردن آن شاید سالها طول بکشد. همزمان وزیر محیط زیست اسرائیل گفت: «پاکسازی در چند روز صورت نمیگیرد و باید برای یک مدت طولانی آماده باشیم.»
به نوشته هاآرتص، این آلودگی در طول ۱۷۰ کیلومتر از خط ساحلی اسرائیل، یعنی تقریبا ۴۰ درصد از ساحل اسرائیل، دیده شده است.
- ۱۴ اسفند – اتهام مقامات اسرائیل علیه ایران
صدای آمریکا به نقل از منابع اسرائیلی گزارش داد که مقامات این کشور میگویند جمهوری اسلامی در آلودگی نفتی اخیر دریای مدیترانه و سواحل اسرائیل دست داشته است.
به گزارش جروزالم پست، گیلا گملیل، وزیر حفاظت از محیط زیست اسرائيل، روز چهارشنبه ۱۳ اسفند گفت که ایران «با آلوده کردن عامدانه دریای مدیترانه و سواحل اسرائیل» مرتکب «تروریسم زیست محیطی» شده است.
وی گفت که تحقیقات اسرائيل نشان میدهد یک کشتی لیبیایی حامل محصولات نفتی ایران به سوریه، عامل آلودگی نفتی اخیر در دریای مدیترانه بوده است. وی گفت که این کشتی پس از خاموش کردن سامانههای ناوبری و موقعیتیاب خود در روزهای اول یا دوم فوریه، تقریبا برای مدت یک روز در دریای مدیترانه در فاصله حدود ۷۰ کیلومتری سواحل اسرائیل توقف کرد و مقادیر زیادی نفت خام را به دریا ریخت.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در گزارشی نوشت که این لکههای نفتی در بیش از ۹۰ درصد از ۱۹۵ کیلومتر خط ساحلی اسرائیل در مدیترانه ظاهر شده و ممنوعیت فروش محصولات دریایی از مدیترانه را به همراه داشته است.
- ۲۱ اسفند – ادعای حمله اسرائیل به کشتیهای نفتی عمدتا ایرانی در دریای مدیترانه
روزنامه وال استریت ژورنال، روز پنجشنبه ۲۱ اسفند به نقل از مقامات آمریکایی و خاورمیانه گزارش داد که اسرائيل دست کم ۱۰ شناور را که مقصد آنها سوریه بوده و عمدتا حامل نفت ایران بوده اند، هدف قرار داده است.
طبق این گزارش، از اواخر سال ۲۰۱۹، اسرائيل از تسلیحاتی نظیر مین دریایی، علیه شناورهای ایرانی و یا آنهایی که حامل نفت ایران بودند، استفاده کرده است. این حملات در دریای سرخ و دیگر مناطق صورت گرفته است.
طبق این گزارش، اسرائیل نگران این بوده است که از سود صدور منابع نفتی برای تامین مالی افراط گرایی استفاده می شود.به گفته مقامات آمریکایی، برخی از حملات دریایی همچنین محموله های دیگر از جمله تسلیحاتی را در برگرفته است.