اتحادیه اروپا اعلام کرد دور سوم کمیسیون مشترک برنامه جامع اقدام مشترک روز سهشنبه در شهر وین اتریش برگزار میشود.
این سومین دور جلسات نمایندگان بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و ایران با مدیریت نماینده اتحادیه اروپا خواهد بود که تلاش دارند شرایط را برای بازگشت آمریکا به توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ و تبعیت کامل ایران از توافق فراهم کنند.
در پایان دور گذشته که هفته پیش بود، کارگروه سومی جهت تعیین ترتیب و زمانبندی اقداماتی که دو طرف باید انجام دهند، تشکیل شد. اما یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا میگوید هنوز به آن مرحله نرسیده اند و تا کنون عمدتاً کار بر روی تعریف اقدامات لازم از سوی تهران و واشنگتن بوده است.
انریکه مورا معاون «جوزف بورل» دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا (نماینده اتحادیه اروپا در نشست برجام) که مدیریت این جلسات را برعهده دارد و نمایندگان دیگر کشورهای اروپایی، عمدتاً پیامبر میان ایران و آمریکا هستند زیرا که ایران حاضر به مذاکرات مستقیم با آمریکا نیست.
پیشتر در روز دوشنبه، رسانههای ایران از سفر هیات وزارت خارجه برای حضور در دور دیگری از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در وین اترش خبر دادهاند. سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه ۶ اردیبهشت گفت که هیات ایرانی به ریاست عباس عراقچی معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی به وین سفر کرده است. قرار است آقای عراقچی با سایر کشورهای عضو برجام در کمیسیون مشترک برجام شرکت کند.
هنوز مشخص نیست آیا رابرت مالی نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران به عنوان سرپرستی هیات آمریکا در وین حضور خواهد یافت یا خیر.
در سه هفته گذشته، هیاتهای ایران و آمریکا مذاکرات غیر مستقیمی برای بازگشت ایران به تعهدات ذیل برجام و همچنین بازگشت ایالات متحده به این توافق هستهای داشتند.
دولت پرزیدنت بایدن از زمان شروع کار خود گفته است اگر ایران به اجرای تعهدات خود در قالب توافق هستهای موسوم به برجام بازگردد، آمریکا هم به این توافق بازخواهد گشت. در این راستا و در هفتههای گذشته در وین، مذاکراتی میان اعضای برجام و بدون مذاکره مسقتیم ایران و آمریکا، برای بازگشت ایالات متحده به برجام انجام شده است.
ایران خواستار برداشتن همه تحریمها علیه جمهوری اسلامی است اما آمریکا میگوید چنین چیزی امکان پذیر نیست.
پیشتر روزنامه وال استریت جورنال گزارش داد که دولت بایدن آماده است که تحریم های مالی و نفتی را بردارد اما روز دوشنبه سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت که موضع ایران تغییر نکرده.و تحریمها همه باید یک جا برداشته شود.
هفته پیش، مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا، در پاسخ به سوالی درباره این که ایران می خواهد برداشته شدن تحریم ها را «راستی آزمایی» کند، گفت اگر مقصود این باشد که نخست آمریکا «همه تحریم ها» را بردارد تا با برجام منطبق شود، سپس تهران برداشته شدن تحریمها را راستیآزمایی کند، و پس از آن ایران اقداماتش را انجام دهد، این ترتیبی نیست که واشنگتن بتوانند آن را بپذیرد و یا حتی دیگر شرکتکنندگان در توافق، به گفته او، آن را منطقی بیابند. او گفت که شکل های بسیار دیگری از توالی اقدامات مربوط به بازگشت به برجام وجود دارد که آمریکا حاضر است آنها را بررسی کند.