خبرگزاری اسوشیتدپرس در گزارشی به احتمال تقلب در انتخابات ریاست جمهوری بلاروس پراخته است؛ چیزی که آتش اعتراضات گسترده چهار هفته اخیر در این کشور را جرقه زد.
در این گزارش آمده است که حتی پیش از پایان رأیگیری در روز نهم ماه اوت، یک کارمند انتخابات در مینسک گفت از او خواسته شده سند نتیجه رأگیری را بدون میزان کل آراء امضاء کند. کارمند دیگری که به تخلفات هنگام شمارش آراء اشاره کرده بود، درجا اخراج شد.
در شهر کوچک وایتبسک، یک کارمند نظرسنجی سندی را با نتایج جعلی به نفع الكساندر لوكاشنكو، رئیس جمهوری بلاروس، امضاء كرد و سپس به دلیل خیانت در اعتماد رأی دهندگان دچار احساس گناه شد.
لوکاشنکو با اختلاف چشمگیر به عنوان برنده انتخابات اعلام شد و قدرت ۲۶ ساله خود را حفظ کرد. صدها هزار نفر نتایج انتخابات را جعلی خواندند و برای اعتراض به خیابانها آمدند و رو در روی پلیس ضدشورش قرار گرفتند.
خبرگزاری اسوشیتدپرس با کارمندان فعال در انتخابات که شاهد تقلب در شمارش آراء بوده و یا برای جعل نتایج به نفع لوکاشنکو تحت فشار قرار گرفتهاند گفتگو کرده است.
ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا نیز انتخابات ریاست جمهوری بلاروس را آزاد و عادلانه نمیدانند.
مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، بر خواست آمریکا مبنی بر برخورداری همه مردم جهان «از جمله مردم ایران، روسیه، و چین» از فرصت و آزادی، تاکید کرده است.
وزرای خارجه اتحادیه اروپا تحریم هایی علیه مقامات ارشد بلاروس که مظنون به تقلب در انتخابات و سرکوب معترضان هستند آماده میکنند.
مقامات دولت بلاروس، درهفتههای گذشته تلاش کردند تا با قطع اینترنت و مسدود کردن شبکههای اجتماعی مانع هماهنگی اعتراضات و آگاهیرسانی در این رابطه شوند. آنها همچنین مجوز فعالیت دست کم ۱۷ خبرنگار شبکه های عمده خارجی را باطل کردند.
الکساندر لوکاشنکو میگوید قصد کنارهگیری ندارد و او نیز اتهام تقلب در انتخابات را رد کرده است.
همچنین در یک فایل صوتی ضبط شده از یکی از حوزهها که بر روی یوتیوب منتشر شده و تعدادی از کارمندان آن حوزه صحت آن را تأیید کردهاند یک مقام رسمی به کارمندان میگوید نتایج را به نفع لوکاشنکو تغییر دهند.