لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۴۰

قدرت یافتن طالبان در افغانستان چالشی تازه‌ای برای شبکه‌های اجتماعی شده است


سرویس پیام‌رسان رمزگذاری شده واتس‌اپ
سرویس پیام‌رسان رمزگذاری شده واتس‌اپ

تسلط سریع طالبان بر افغانستان، چالش جدیدی را برای شرکت‌های بزرگ فناوری آمریکایی در زمینه مدیریت محتوای ایجاد شده توسط این گروه که برخی دولت‌های جهان آن را تروریست می‌دانند، ایجاد کرده است.

به گزارش رویترز، فیسبوک غول شبکه‌های اجتماعی دوشنبه تأیید کرد که طالبان را یک گروه تروریستی می‌داند‌ و انتشار محتوا و مطالبی حامی آن را در پلتفرم‌های خود ممنوع کرده است.

این در حالی است که گزارش می‌شود که اعضای طالبان از سرویس پیام‌رسان رمزگذاری شده «واتس‌اپ» که متعلق به فیسبوک است، برای ارتباط مستقیم با افغان‌ها استفاده می‌کنند. براساس قوانین فیسبوک، استفاده سازمان‌های به گفته این شرکت خطرناک از واتس‌اپ ممنوع است.

به گفته سخنگوی فیسبوک، این شرکت وضعیت افغانستان را به دقت زیر نظر دارد و در صورت مشاهده هر حساب کاربری در واتس‌اپ که مرتبط با سازمان‌های تحریم شده در افغانستان باشد که باید حذف شود، اقدام خواهد کرد.

اما شبکه اجتماعی توئیتر شرایط متفاوتی دارد، و سخنگویان طالبان در دوران تصرف این کشور، پیامهای خود را با صدها هزار دنبا‌ل‌کننده یا فالوئر خود به اشتراک گذاشته‌اند.

توئیتر در پاسخ به پرسش رویترز درباره استفاده طالبان از این شبکه اجتماعی، گفت که به گروه‌هایی که تروریسم یا خشونت علیه غیرنظامیان را تبلیغ می‌کنند اجازه فعالیت نمی‌دهد، ولی درباره چگونگی طبقه‌بندی این گروه‌ها یا مطالب منتشره از سوی آنها توضیحی نداد.

بازگشت طالبان به قدرت این نگرانی را ایجاد کرده است که این گروه آزادی بیان ‌و حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان را سرکوب خواهد کرد، و افغانستان می‌تواند دوباره به پناهگاهی برای تروریسم جهانی تبدیل شود.

مقامات طالبان با صدور بیانیه‌های مختلفی تأکید کرده‌اند که خواهان روابط بین‌المللی مسالمت‌آمیز هستند و مدعی شده‌اند که از افغان‌ها محافظت کنند.

در ماه‌های اخیر شرکت‌های بزرگ فناوری آمریکایی با چالش‌های زیادی در زمینه مدیریت محتوای ارائه شده توسط رهبران، و گروه‌های قدرتمند جهان در شبکه‌های اجتماعی مواجه شده اند.

با این حال رویکرد متفاوت آنها در زمینه‌های مختلف نشان می‌دهد که سیاست واحدی در چنین مواردی وجود ندارد.

«آلفابت» که مادر شرکت «گوگل» محسوب می‌شود، از اظهار نظر مستقیم درباره ایجاد محدودیت برای طالبان در شبکه اجتماعی یوتیوب خودداری کرد ولی گفت که این شرکت برای طبقه‌بندی «سازمان‌های تروریستی خارجی» و اجرای قوانین خود علیه گروه‌های جنایت‌کار خشن از رهنمودهای دولت‌ها بهره می‌گیرد.

یوتیوب به فهرست «سازمان‌های تروریستی خارجی» وزارت خارجه آمریکا اشاره می‌کند که نام طالبان در آن دیده نمی‌شود. ایالات متحده در عوض، طالبان را به عنوان یک گروه «تروریست جهانی تعیین شده ویژه» طبقه‌بندی می‌کند و دارایی‌های افراد این گروه را که در لیست سیاه هستند در آمریکا مسدود می‌کند، و از آمریکایی‌ها می‌خواهد که با طالبان همکاری نکنند.

با پیچیده‌تر شدن مسائل و کنترل بیشتر طالبان بر افغانستان، اگر چه هنوز اکثر کشورها نشانه‌ چندانی برای به رسمیت شناختن طالبان بصورت دیپلماتیک بروز نمی‌دهند، اما موقعیت این گروه در صحنه جهانی ممکن است با تحکیم قدرت همچنان تغییر کند.

XS
SM
MD
LG