به دنبال اعتراض گسترده کاربران شبکههای اجتماعی، و برخی از هنرمندان، منتقدین، و کنشگران حوزه کودکان، نمایشگاه عکسی با عنوان «پرنسسهای کوره» در تهران لغو شد.
قرار بود این نمایشگاه جمعه هشتم اسفند در گالری «کاما» برگزار شود، ولی مونا خوش اقبال، مدیر گالری در حساب اینستاگرم گالری، از لغو این رویداد هنری خبر داد.
او در این پیام نوشت که «به منظور تحقیقات بیشتر در مورد برپایی نمایشگاه پرنسسهای کوره و احترام به نظر منتقدین، و پوزش از مدعوین، این نمایشگاه روز جمعه برگزار نخواهد شد.»
نمایشگاه عکس «پرنسسهای کوره»، شامل مجموعهای از عکسهای علی صوفی، هنرمند ایرانی بود. او این عکسهای پرتره را از دختران خردسالی گرفته بود که همراه با خانوادههای خود در کورههای آجرپزی و مناطق محروم جنوب شهر تهران زندگی میکنند.
هر چند که علی صوفی با رویکرد هنری متفاوتی از این کودکان عکس گرفته است، ولی به عقیده منتقدین، اقدام او سواستفاده از فقر و محرومیت این دختران خردسال است و نوعی کودک آزاری نوین محسوب میشود.
برخی دیگر نیز با انتقاد از برگزاری نمایشگاه پرنسسهای کوره، گالری کاما و علی صوفی را کاسبان فقر توصیف کردند.
لیلی گلستان، مدیر گالری گلستان در حساب شخصی خود در اینستاگرم نوشت که «دوستان عزیز، واقعا خجالت آور است که یک عکاس برود و به کورهپزخانه، و لباس نو و شیک تن دخترهای فقیر کند، و تاج سرشان بگذارد و از آنها عکس بگیرد، و یک گالری هم عکسها را به نمایش بگذارد. چه فکر کرده این عکاس، و چه فکر کرده این گالری که با بچههای فقیر، اینبازی زشت را میکنند، خجالت بکشید.»
-----
این در حالی است که علی صوفی پیشتر درباره این نمایشگاه گفته بود که «عکاسی از این حوزهها فرصتی را برای من فراهم کرده تا بتوانم به این خانوادهها کمک کنم و تغییری در وضعیت زندگی آنها ایجاد کنم. با این عکسها تلاش کردم رویاهای بچهها را با حداقل امکاناتی که توانستم فراهم کنم، عملی سازم. همیشه عکسهایی که از بچههای کوره میگرفتم، به خودشان هدیه میدادم، اما این بار خواستم زیبایی و رویاهای آنها را در معرض دیدم عموم قرار دهم.»
به گفته او این عکسها با رضایت خاطر کودکان، و خانوادههای آنها گرفته شده است، و او همواره برای سوژههای خود احترام و حرمت زیادی قائل است.
مونا خوش اقبال، مدیر گالری کاما نیز در گفتوگو با خبرگزاریهای ایران، با اشاره به اینکه بخش عمدهای از انتقادات وارده به دلیل عدم آگاهی از جزئیات این پروژه هنری است، از برگزاری این نمایشگاه در آینده نزدیک خبر داد.
به گفته او این بچهها، کودکان کار نیستند، و حضور در این پروژه با موافقت خانوادههای آنها صورت گرفته است، و هیچ فشار یا شرایط غیرعادی در کار نبوده است.
گفته میشود که با توجه به افزایش اعتراضها در فضای مجازی، و برخی حساسیتهای موجود، از جمله شرایط نامشخص شرکت کودکان در این پروژه، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواستار عدم برگزاری نمایشگاه «پرنسسهای کوره» شده است.