لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۰۳

ششمین جلسه دادگاه حمید نوری؛ مصداقی: ما را به قتلگاه دوستان بردند


تجمع ایرانیان در مقابل دادگاه حمید نوری. آرشیو
تجمع ایرانیان در مقابل دادگاه حمید نوری. آرشیو

ششمین جلسه دادگاه حمید نوری، متهم به مشارکت در اعدام های تابستان ۱۳۶۷ روز دوشنبه اول شهریور در استکهلم سوئد برگزار شد.

ایرج مصداقی، زندانی سیاسی زندان گوهردشت کرج در زمان وقوع اعدام ها و یکی از شاکیان پرونده، نخستین شاهد از زمان شروع این دادگاه بوده که به سوالات دادستان در مورد علت دستگیری، بازجویی، شکنجه و برگزاری دادگاه خود در زندان پاسخ داد.

مصداقی، نویسنده چندین کتاب خاطرات زندان است که در میان ۶۵ مدرک کتبی در کیفرخواست دادستان قرار دارند.

ایرج مصداقی در جلسه دادگاه به موقعیت و بخش ها و شرایط ساختمان های مختلف زندان، وظایف و نقش کارکنان و نیروهای سپاه پاسداران و حضور آنها در زمان وقوع اعدام ها در زندان پرداخت؛ از جمله به وضعیت سالن شماره چهار زندان گوهردشت که بنا به گفته او در آن زمان محل نگهداری زندانیان گروه های چپ بود.

مصداقی گفت سالن شماره چهار در ماه های مهر و آبان ۶۷ از حضور زندانیان چپ خالی شده بود، چون همگی را اعدام کرده بودند. او برای اثبات سخنان خود به موضوع بازداشت و انتقال زنان تن فروش و کودکان‌شان پس از ویران کردن محله قلعه تهران به این سالن خالی اشاره کرد.

مصداقی تعریف کرد که چگونه زنان تن فروش بازداشت شده به خاطر خواندن ترانه به همراه کودکان‌شان مورد ضرب و شتم زندانبانان قرار گرفتند.

مصداقی از حسینیه زندان سخن گفت و اینکه بعد از کشتار ۶۷ به مناسبت ۲۲ بهمن همان سال به آنها اجازه ملاقات حضوری در حسینیه داده شد. او گفت: «ما را برای ملاقات با خانواده‌های‌مان به قتلگاه دوستان مان بردند. من حمید نوری و ناصریان را به مادرم و مادربزرگم نشان دادم و گفتم اینها بچه‌های ما را در اینجا کشتند. به مادرم گفتم خیلی از مادرها الان بیرون هستند و بچه‌های‌شان را اینجا دار زدند و امروز تو مرا اینجا می بینی. همانجا با خود عهد بستم که این واقعه را فراموش نکنم و به همین خاطر امروز اینجا هستم. برای همین تلاش کردم حمید نوری را در مقابل دستگاه عدالت قرار دهم، و برای همین از دستگاه قضایی سوئد خواستم که عدالت را اجرا کند.»

پیش از آن وکلای مدافع حمید نوری مانند جلسه قبلی دادگاه به تحلیل برخی از کتاب ها و خاطرات نجات یافتگانی پرداختند که به عنوان مدرک در کیفرخواست دادستان آورد شده است.

وکلای مدافع همچنین ضمن تحلیل فهرست اسامی اعدام شدگان مندرج در کیفرخواست ادعا کردند که این لیست ها معلوم نیست از کجا، توسط چه کسی و به چه نحوی نوشته و تهیه شده اند. وکیل مدافع حمید نوری گفت با توجه به مبهم و ضد و نقیض بودن اسامی افراد، حمید نوری لیست اسامی افراد اعدام شده و کتاب ها را به عنوان مدارک در این دادگاه قبول ندارد.

وکیل مدافع حمید نوری گفت موکلش مدعی است که این اعدام ها هرگز اتفاق نیفتاده است. وکیل مدافع در جلسه قبل هم اعلام کرده بود نوری در زمان اعدام ها مرخصی بوده است.

سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه روز دوشنبه بازداشت نوری را «غیرقانونی» خواند و تایید کرد که سفیر ایران در سوئد موضوع را پی گیری می کند. او گفت: «ما از تمام ابزارهای دیپلماتیک خود برای استیفای حقوق نوری استفاده می کنیم.»

احمد معصومی فر، سفیر ایران در سوئد نیز روز یکشنبه بدون آنکه به نام نوری اشاره کند گفت پس از ۲۰ روز تلاش بالاخره موفق شده با یکی از شهروندان ایرانی در زندان سوئد ملاقات کند. او اعلام کرد خواستار تحقیقات مستقل در خصوص نقض حقوق این زندانی به علت کاربرد خشونت علیه او شده است.

طبق برنامه، جلسه بعدی دادگاه حمید نوری، هفتمین جلسه- چهارشنبه سوم شهریور به ادامه شنیدن شهادت و پرسش و پاسخ دادستان ها و وکلای مدافع از ایرج مصداقی به عنوان نخستین شاهد و شاکی پرونده اختصاص دارد.

بنابر اطلاعات مندرج در متن کیفرخواست، حمید نوری معروف به حمید عباسی در فاصله ماه های مرداد و شهریور سال ۱۳۶۷، هنگام کشتار جمعی زندانیان سیاسی در زندان گوهردشت کرج، دادیار و دستیار معاون دادستان وقت - محمد مقیسه با نام مستعار ناصریان - بود. او متهم است که در همراهی و مشاوره با دیگر متهمان و عاملین کشتار تابستان ۱۳۶۷ به عمد جان بسیاری از زندانیان سیاسی اغلب عضو یا هوادار سازمان مجاهدین خلق ایران و همچنین جمعی از اعضاء گروه های چپ و دیگر گروه ها را گرفته است.

براساس قوانین سوئد، اشد مجازات برای حمید نوری در صورت محکومیت حبس ابد خواهد بود.

این پرونده نه تنها از نظر ابعاد حقوق بشری و انسانی حائز اهمیت است بلکه بازداشت و محاکمه حمید نوری در دادگاه یک کشور دیگر، یکی از اتفاقات سیاسی مهم تاریخ ایران به ویژه در تاریخ جنبش دادخواهی ایران است.

XS
SM
MD
LG