کانون نویسندگان ایران با انتشار بیانیهای خواستار آزادی بی قید و شرط سه عضو این کانون به نامهای رضا خندان، بکتاش آبتین، و کیوان باژن شده است.
کانون نویسندگان ایران در بیانیه خود که روز دوشنبه هفتم مهرماه منتشر شده است، با اشاره به «افزایش فشار بر نویسندگان مستقل» و روی آوردن حکومت به «سرکوب هرچه بیشتر آزادی بیان و بازداشت و شکنجه و اعدام معترضان» اعلام کرد که اجرای این احکام را «اقدامی جنایتکارانه و خلاف موازین حقوق بشر» میداند و آن را محکوم میکند.
این بیانیه پس از آن منتشر شد که روز شنبه پنجم مهرماه رضا خندان، بکتاش آبتین، و کیوان باژن، از اعضای کانون نویسندگان ایران، برای اجرای احکام صادره به زندان اوین منتقل شدند.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «در شرایطی که موج تازه کرونا در کشور روزانه صدها قربانی میگیرد و کمبود امکانات بهداشتی و درمانی در زندانها میتواند پیآمدهایی فاجعهبار داشته باشد، زندانی کردن این سه نویسنده و سایر متهمان عقیدتی و سیاسی معنایی جز این ندارد که مسئولان امنیتی و قضایی میخواهند معترضان و مخالفان را به قربانگاه بفرستند.»
کانون نویسندگان ایران همچنین دلیل صدور احکام زندان برای این سه نویسنده را «عضویت» در این کانون و «دفاع از آزادی اندیشه و بیان» عنوان کرده و آن را « نشان از افزایش فشار بر نویسندگان مستقل» دانسته است.
در این بیانیه آمده است: «اکنون که کشور درگیر فقر، بیماری و فساد سازمان یافته است، حاکمیت به جای پاسخگویی به خواستههای برحق مردم، به سرکوب هرچه بیشتر آزادی بیان و بازداشت و شکنجه و اعدام معترضان روی آورده است.»
کانون نویسندگان ایران در ادامه این بیانیه اجرای حکمهای صادرشده علیه این سه نویسنده را «اقدامی جنایتکارانه و خلاف موازین حقوق بشر» توصیف و آن را محکوم کرده است. این بیانیه همچنین خواستار توقف هر چه سریعتر اجرای حکم زندان و آزادی بدون قید و شرط این سه نویسنده و عضو کانون نویسندگان ایران شده است.
شاکی پرونده این سه نفر، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی است. پرونده آنها اردیبهشت ۱۳۹۴ باز شد و آنها از آن زمان تا کنون بارها برای بازجویی درباره دو اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «انتشار نشریه غیرقانونی» احضار شدهاند.
اما در نهایت در دی ماه سال گذشته احکام این نویسندگان در دادگاه تجدیدنظر تایید شد و براساس آن، رضا خندان (مهابادی) و بکتاش آبتین هرکدام به شش سال و کیوان باژن به سه سال و شش ماه زندان محکوم شدهاند.
پیش از این بکتاش آبتین روز سهشنبه ۳۱ اردیبهشت با انتشار ویدئویی به حکم ۱۸سال زندان خود و دو عضو دیگر کانون نویسندگان ایران واکنش نشان داده بود.
سال گذشته سازمان عفو بینالملل در گزارشی، سال ۲۰۱۸ را «سال شرم» جمهوری اسلامی نامید و اعلام کرد در این سال بیش از هفت هزار نفر، اعم از شرکتکنندگان در تظاهرات، دانشجویان، روزنامهنگاران، فعالان حقوق زنان، فعالان محیط زیست، فعالان کارگری و فعالان حقوق قومی و اقلیتهای مذهبی، در ایران بازداشت شدهاند.