لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۴۵

مقامات سوئد کیفرخواست حمید نوری، متهم به مشارکت در اعدام‌های ۶۷ را به دادگاهی در استکهلم ارائه کردند


تصویری از حمید نوری - آرشیو
تصویری از حمید نوری - آرشیو

کیفرخواست حمید نوری، به عنوان یکی از متهمان مشارکت در اعدام‌های گسترده زندانیان سیاسی ایران در سال ۱۳۶۷، روز سه شنبه ۵ مرداد به دادگاهی در استکهلم در سوئد ارائه شد.

ایرج مصداقی، زندانی سیاسی سابق که تحولات قضایی مربوط به حمید نوری را پیگیری می کند، در توییتر خود نوشته است کیفرخواست «توسط دادستان رسماً تحویل دادگاه استکهلم شد.»

آقای مصداقی از شاکیان این پرونده است. او این اقدام دادستان را «پیروزی بزرگ» برای «جنبش دادخواهی» توصیف کرده است؛ اقدامی که می تواند به معنی برگزاری دادگاه برای رسیدگی به اتهامات حمید نوری و محاکمه او باشد.

حمید نوری، دادیار سابق در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی است که با نام مستعار «حمید عباسی» فعالیت می کرد. او آبان ۱۳۹۸ در سوئد بازداشت شد.

نام حمید نوری، براساس اسناد و مدارک موجود، به عنوان «عضو هیئت اعدام در گوهردشت» کرج در سال ۱۳۶۷ مطرح است.

خبر بازداشت حمید نوری در سوئد با استقبال برخی از سازمان‌های حقوق بشری از جمله سازمان عفو بین الملل همراه بوده است..

مقامات قضائی ایران در سال ۱۳۶۷ و با حکم آیت‌الله خمینی، رهبر جمهوری اسلامی ایران، پرونده چندین هزار زندانی سیاسی را، که بسیاری از آن‌ها پیشتر محاکمه شده بودند، بازبینی و بیشتر آنها را به اعدام محکوم کرد.

اعدام این زندانیان که از اعضای سازمان‌های سیاسی چون مجاهدین خلق، فداییان خلق، و حزب توده بودند، بدون اطلاع خانواده آن‌ها صورت گرفت. زمان اعدام و محل دفن بسیاری از آن‌‌ها هم مشخص نیست.

مسئولان جمهوری اسلامی از ارائه آمار دقیق اعدام‌شدگان خودداری می‌‌کنند، اما آیت‌الله حسینعلی منتظری در کتاب خاطرات خود نوشته بود تعداد اعدام‌ شدگان بین ۲۸۰۰ تا ۳۸۰۰ نفر است.

مخالفان جمهوری اسلامی می‌گویند تعداد اعدام‌ شدگان بسیار بیشتر از این رقم است.

ابراهیم رئیسی، روز دوشنبه ۳۱ خرداد به عنوان رئیس جمهور منتخب در انتخابات ۱۴۰۰ در یک نشست خبری و در پاسخ به خبرنگار شبکه الجزیره که از او در مورد نقش اش در اعدام های تابستان ۶۷ و بیانیه عفو بین الملل پرسید، مدعی شد که به عنوان حقوقدان و دادستان «همواره مدافع حقوق مردم بوده» و افزود: «اگر یک حقوقدان و قاضی از حقوق مردم دفاع کرده باید مورد تقدیر و تشویق قرار گیرد.»

سازمان عفو بین‌الملل پیشتر در واکنش به اعلام پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری اسلامی بیانیه ای منتشر کرد و از کشورهای عضو شورای حقوق بشر خواست اقدامی انجام دهند.

XS
SM
MD
LG